Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Terug in de tijd | Erik Dekker klopt Armstrong in Amstel Gold Race

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 01/05/2020 om 09:25 GMT+2

Met zijn sensationele zege vorig jaar, loste Mathieu van der Poel Erik Dekker af als laatste Nederlandse winnaar van de Amstel Gold Race. Vandaag precies 19 jaar geleden klopte Dekker Lance Armstrong in Maastricht; een mooi moment om terug te blikken.

Erik Dekker klopt Lance Armstrong in de Amstel Gold Race van 2001

Foto: Getty Images

Na een sterk jaar 2000, met als absolute hoogtepunt de drie etappezeges in de Tour de France, was Erik Dekker het seizoen 2001 ook goed begonnen. Dekker won het eindklassement in de Ronde van Andalusië, werd derde in de Ronde van Valencia en werd ondanks een geweldige sprint net tweede in de Ronde van Vlaanderen achter de Italiaan Gianluca Bortolami.
picture

Dekker won in 2000 drie etappe in de Tour de France

Foto: Getty Images

De Amstel Gold Race
Op een winderige en regenachtige donderdag was het vervolgens tijd voor de Amstel Gold Race. Van de 190 renners aan de start was het Andrei Tchmil, winnaar van de Ronde van Vlaanderen in 2000, die na vijftig kilometer al de eerste aanval inzette. Tchmil kreeg zo'n twaalf andere renners met zich mee, waaronder George Hincapie, Luca Paolini en Paolo Bettini. De groep vluchters kreeg een voorsprong van maximaal 8'30'' voordat de Rabobank ploeg de achtervolging inzette.
picture

Rabobank in achtervolging op de vroege vluchters

Foto: Getty Images

Met nog 55 kilometer tot de streep werden de vluchters ingerekend en ontstaat er uiteindelijk een voorste groep met nog ruim dertig renners. Toen het tempo even wat lager zag Lance Armstrong, die in 1999 tweede werd achter Michael Boogerd, zijn kans om het te proberen. De Amerikaan kreeg de Italiaan Eddy Mazzoleni en samen bouwen de twee een aardige voorsprong op. Op de Loorberg, de 24e klim van de dag, zette Erik Dekker de achtervolging in op het duo. Na een loodzware achtervolging van ruim tien kilometer sloot Dekker zich aan bij de twee koplopers.
Nadat een tempoversnelling van Armstrong er voor zorgde dat Mazzoleni moest lossen op de Keutenberg, besloot Dekker samen te gaan werken met de Amerikaan. Dit was tegen de orders van ploegleider Theo de Rooij, die een groep met Rabo-renners Boogerd, Lotz en Zberg weer zouden terugkeren bij de koplopers.
Dekker en Armstrong zouden echter 'gewoon' gaan strijden om de zege in Maastricht. In een prachtige finale staan de twee bijna surplace, maar is het toch Erik Dekker die van kop af aan de sprint weet te winnen.
picture

Erik Dekker, Lance Armstrong en Serge Baguet op het podium

Foto: Getty Images

Uitslag:
  • 1. Erik Dekker 6:39:13
  • 2. Lance Armstrong ''
  • 3. Serge Baguet +0:17
  • 4. Markus Zberg ''
  • 5. Johan Museeuw ''
  • 6. Peter van Petegem +0:20
  • 7. Michele Bartoli ''
  • 8. Davide Rebellin ''
  • 9. Michael Boogerd ''
  • 10. Chris Peers ''
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie