Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Valgren Andersen troeft alle favorieten af

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 16/04/2018 om 13:20 GMT+2

Ze stonden allemaal aan de start. De specialisten van de heuvelklassiekers en de kasseienkoersen. Ze fietsten ook daadwerkelijk vooraan in de finale van de koers. En toch mag de onbekende Deen Michael Valgren Andersen zich de winnaar van de 53e Amstel Gold Race noemen.

Michael Valgren gewinnt das Amstel Gold Race 2018

Foto: Imago

De vrouwen hadden eerder op de middag de voorzet gegeven. Daar snelde wereldkampioene Chantal Blaak op strakke wijze in haar regenboogtrui naar de zege. Een aansprekende winnares van een mooie koers.
Sagan, Valverde, Alaphilippe
Bij de mannen waren alle ogen gericht op de topnamen en publieksfavorieten die het klassiekerseizoen tot dusver veel kleur brachten. Sagan, Valverde, Alaphilippe, Gilbert, Van Avermaet, Kwiatkowski, Terpstra, Wellens, noem ze maar op. Maar het werd dus een 26-jarige Deen die voor het derde seizoen voor Astana rijdt en vorige maand al Omloop het Nieuwsblad op zijn naam schreef.
Het moet gezegd worden, Valgren Andersen boekte zijn mooiste zege uit nog jonge carrière op heel slimme wijze. Op vier kilometer van de streep probeerde hij weg te komen, maar werd door Sagan gegrepen. Een nieuwe poging volgde op 1 kilometer voor het einde en nu hij was wel weg. Alleen Roman Kreuziger kon mee en samen stormden zij op de finishdoek in Berg en Terblijt af. Daar was Valgren Andersen te sterk in de sprint. Kreuziger werd tweede, Gasparotto derde.
Riesebeek maakt indruk
Alle favorieten lieten zich dus verrassen in de aantrekkelijke finale die in de laatste 30 kilometer op gang kwam. Al heel vroeg in de koers had een kopgroep van negen man namelijk al de benen genomen. Daarin hadden zich twee Nederlanders genesteld: Oscar Riesebeek (Roompot) en Bram Tankink (Lotto-Jumbo). Ze kregen van het peloton alle ruimte, reden meer dan 240 kilometer vooraan en bouwden een maximale voorsprong van een kwartier op.
Riesebeek hield het met de Belg Preben Van Hecke het langst vol. Ook in de finale waren zij nog te zien, maar eindigden buiten de top-10.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie