Getty Images

Wereldkampioene Blaak wint AGR in regenboogtrui

Wereldkampioene Blaak wint AGR in regenboogtrui
By Eurosport

The 15/04/2018 at 16:12Bijgewerkt The 15/04/2018 at 16:17

Chantal Blaak heeft in de Amstel Gold Race de troon van haar ploeggenote Anna van der Breggen overgenomen. De wereldkampioene snelde zondag in haar regenboogtrui naar de winst in de tweede vrouweneditie van de Zuid-Limburgse koers. Blaak (Boels-Dolmans) klopte Lucinda Brand (Sunweb) in de sprint. De Australische Amanda Pratt werd derde.

Het drietal was op de laatste passage van de Cauberg weggesprongen uit een kopgroep van acht vrouwen. Daarin zat ook nog Riejanne Markus die uiteindelijk de vierde plaats zou grijpen. Na zo'n zestig kilometer koers kozen de acht vrouwen het hazenpad.

Koers van 117 kilometer

In het resterende deel van de AGR - die een totale afstand van 117 kilometer telde - moesten ze nog talloze heuvels bedwingen: Cauberg (4x), Bemelerberg (3x), Geulhemmerberg (2x). Maar ze hielden het peloton continu ruim 2,5 minuut achter zich.

Al snel werd duidelijk dat Blaak een van de sterkste rijders van de dag was. De 28-jarige Zuid-Hollandse, die vorig jaar in het Noorse Bergen de wereldtitel veroverde, kwam soepeltjes over de heuvels en testte haar concurrentes een paar keer bergop.

Sterkste in de sprint

In de laatste beklimming van de Cauberg ging eerst Brand en later Pratt er vandoor. Blaak reageerde beide malen attent en was in de sprint overduidelijk de sterkste.