Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Wielrennen | Korte en steile Gulperberg zorgt voor nieuwe kansen in finale Amstel Gold Race

Mathieu Hilgersom

Geupdate 25/02/2022 om 11:33 GMT+1

Mathieu van der Poel probeerde drie jaar geleden in de Amstel Gold Race de beslissing te forceren op de Gulperberg. Te vroeg, zo bleek. Op de provinciale weg naar Wittem werd hij al snel gegrepen. Gelukkig maakte hij dit niet veel later op onnavolgbare wijze goed. Dankzij een wijziging in het parcours zou een soortgelijke actie dit jaar meer kans van slagen hebben.

Mathieu van der Poel ging in 2019 op de andere kant van de Gulperberg in de aanval

Foto: Getty Images

De renners beklimmen de Gulperberg op zondag 10 april vanaf de andere kant, meldt koersdirecteur Leo van Vliet aan Wielerflits. Dit betekent dat de renners na de Loorberg de Koning van Spanje afdalen waarna ze vanuit Gulpen starten aan de beklimming.

Vanaf de kant van het dorp is de klim korter, maar wel steiler. In het eerste deel is het stijgingspercentage zo’n 17 procent. Via Partij gaan de renners vervolgens over smalle paden richting onder andere de Keutenberg en de IJzerenberg waardoor het moeilijk is voor een grote groep om zich te organiseren. Voor de provinciale weg waar Van der Poel weer werd teruggepakt, is geen plaats meer. Goed nieuws voor de aanvallers dus!

Laatste kilometers

De laatste kilometers zijn gelijk aan de slotronde van vorig jaar. Vanwege de coronacrisis legden de renners toen twaalf keer een circuit af van 16,9 kilometer. Daarna volgde een finaleronde van 15,8 kilometer met onder andere de Geulhemmerberg, Kuitenbergweg en de Bemelerberg. De finish was in de straten van Vilt.
Wout van Aert klopte toen in een veelbesproken finish Tom Pidcock in de sprint. Het verschil was zelfs op de foto nauwelijks waarneembaar.
picture

Wout van Aert wint met miniem verschil Amstel Gold Race

WAAR KIJK JE?

De Amstel Gold Race kijk je, net als de rest van het wielerseizoen, live op Eurosport of zonder reclame via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie