vdpoel

Foto: Eurosport

Het veldrijden is niet meer zoals het was. De reden? ‘Crossgiganten’ Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Door te winnen in het veld en op de weg blijkt dat het combineren van het wegwielrennen en het veldrijden mogelijk is. Sterker nog: misschien is het combineren van de verschillende disciplines zelfs beter dan de traditionele wegvoorbereiding. Dat besef is inmiddels ook in het peloton duidelijk. Zo heeft de oude bekende Lars Boom al aangegeven deze winter weer te gaan crossen en gaat ook gele trui-drager Mike Teunissen weer op de crossfiets zitten.
Van Aert moet door zijn ongelukkige valpartij in de tijdrit van de Tour echter een streep zetten door zijn cross-seizoen. Ook Mathieu van der Poel heeft een rustperiode ingelast na zijn wegseizoen. Maar niet getreurd. De afwezigheid van grote namen zorgt niet voor minder spannende wedstrijden. De Amerikaanse crossen waren nagelbijtend spannend en de opkomst van nieuw jong bloed zorgt voor meer concurrentie dan ooit.
Vuelta a España
La Vuelta | Directeur geeft teaser - "Spectaculairste parcours ooit en hoop op Pogacar en Evenepoel"
2 UUR GELEDEN
Het gevecht in Amerika hadden we vooral te danken aan het nieuwe bloed in de vorm van Eli Iserbyt en de eeuwige nummer drie: Toon Aerts. De wedstrijden waren een gevecht van begin tot eind waarbij uiteindelijk de sterkste, Iserbyt, er tweemaal met de winst vandoor ging. Toon Aerts werd twee keer tweede en is gebrand op revanche in de rest van het seizoen.
Het ‘modderfietsen’ is niet alleen op beeld een genot om naar te kijken. Met Jeroen Vanbelleghem en oud-veldrijder Thijs van Amerongen om je van alle informatie en achtergrondverhalen te voorzien zit je ook qua commentaar op de eerste rij.
In de maand oktober zendt Eurosport een vijftal crosswedstrijden uit. Zie hiervoor het onderstaande schema.

veldrijden

Foto: Eurosport

Ethias Cross Meulebeke – 5 oktoberVorig jaar het speelveld van Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Het jaarlijkse startpunt van de grote Europese crosswedstrijden. Een goede plek voor de renners om de vorm te meten en echt even goed af te zien.
Rectavit Series Pelt – 6 oktoberVoorheen bekend als de Soudal GP Neerpelt. Een verandering van sponsor maar niet een verandering van spektakel. Geen algemeen klassement, geen puntenverdeling, maar gewoon keihard koersen.
Ethias Cross Kruibeke – 12 oktoberEen cross vol schuine kanten. Lastig genoeg als het droog is. Met regen een echte modderkoers. Ook zit er sinds het Belgische kampioenschap van januari 2019 een zandstrook in het parcours. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een prachtige koers.
Ethias Cross Beringen – 26 oktoberIn Beringen proberen ze eens wat anders. Namelijk een klimwedstrijd. In een uur koers moeten de renners zo’n 700 hoogtemeters overwinnen. Maar niet alleen de winnaar ontvangt een prijs in Beringen. Er is namelijk ook een ‘pechvogel van de dag’. Deze renner wordt uitgekozen door het publiek. Of de renners er echt wat aan hebben is de vraag. Het is in ieder geval nog iets om op te letten tijdens de koers.
Eurosport heeft in oktober dus genoeg cyclocross actie in petto. Wil je niet vergeten wanneer de wedstrijden zijn? Sla dan het schema op. Zo hoef je geen wedstrijd te missen.
Giro d'Italia
Wielrennen | Jeroen Vanbelleghem beantwoordt alle vragen over de Giro-deelname van Remco Evenepoel
3 UUR GELEDEN
Wielrennen
Wielrennen | Beste van de wereld - Van Vleuten unaniem verkozen tot eerste winnares Velo d’Or
9 UUR GELEDEN