Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Dauphiné | Giulio Ciccone rondt lange vlucht fraai af - Jonas Vingegaard wint Critérium du Dauphiné

Matthijs Klerkx

Geupdate 11/06/2023 om 14:46 GMT+2

Jonas Vingegaard heeft het Critérium du Dauphiné op zijn naam geschreven. De Deense kopman van Jumbo-Visma zag in de slotrit van Le Pont-de-Claix naar Grenoble-La Bastille zijn gele leiderstrui niet meer in gevaar komen. Giulio Ciccone reed als sterkste renner weg uit de kopgroep en bleef de klassementsrenners voor.

Dauphiné | Giulio Ciccone rondt lange vlucht fraai af - Jonas Vingegaard wint Critérium du Dauphiné

Op vrijwel iedere bergop lopende meter had de Tour-winnaar van 2022 deze week indruk gemaakt. Als Tadej Pogacar al geen angst kreeg bij het herbekijken van de Tour-beelden van vorig jaar, dan zal hij deze week extra af hebben gezien voor de televisie.
Ook in de koninginnenrit naar de Col de la Croix de Fer was de Deen van Jumbo-Visma hors catégorie ten opzichte van de rest van het peloton en in de slotrit naar Grenoble, die eindigde op de vreselijk steile beklimming naar La Bastille, moest normaal gesproken zijn gele trui niet meer in het geding komen.

Jumbo alomtegenwoordig

Voor de zekerheid had Jumbo-Visma maar een mannetje bijgestoken in een vlucht waar ook ‘concurrent’ Ben O’Connor een mannetje had bijgestoken en met Julian Alaphilippe en Giulio Ciccone ook de nummers zeven en negentien van het klassement aanwezig waren. Tiesj Benoot was van de partij in de kopgroep.
Een waanzinnig trio aan beklimmingen vormde het decor voor de finale: de Col du Granier, de Col du Cucheron en Col de Porte waren in de hitte een ware beproeving, het peloton hield het gat naar de vluchters klein. In die groep der favorieten leidde Dylan van Baarle de dans.
Vanuit de kleine groep klassementsmannen maakte Jonathan Castroviejo van INEOS-Grenadiers de oversteek naar de kopgroep. De Spanjaard sloot aan in de slotmeters van de Cucheron.

Koers der klassementsmannen

Op de Col de Porte nam in het peloton UAE Team Emirates de kop over, terwijl vooraan Alaphilippe en Ciccone weg reden van de rest. De Italiaan van Trek-Segafredo nam vervolgens ook afstand van zijn Franse vluchtmakker.
De zijwind zorgde voor veel gaten in de groep der favorieten. Adam Yates versnelde met nog enkele kilometers te gaan tot de top, enkel Vingegaard kon aanhaken. Even later sloten ook Antonio Pedrero (Movistar Team) en O’Connor aan.
Kort voor de top kwamen ook wat andere favorieten weer aansluiten. Ciccone bleef voorop met een halve minuut voorsprong. Pedrero probeerde de oversteek te maken, maar in de lange afdaling richting Grenoble liep de Italiaanse klimmer uit.

Vreselijke slotkilometer

Dan volgde nog de absurd steile slotklim naar La Bastille. Vingegaard nam nog eens afstand van alle andere klassementsmannen, de vraag was of de Deen het gat naar de eenzame koploper nog kon dichten.
Dat gebeurde niet en dus was het Ciccone die zijn derde seizoenszege pakte: eerder dit jaar was hij al de sterkste in etappes in de Ronde van Valencia en de Ronde van Catalonië. Vervolgens was zijn doel een goed klassement in de Giro d'Italia, maar hij moest voortijdig verstek geven door een coronabesmetting.

Waar kijk je?

De strijd om La Maillot Jaune gaat op 1 juli van start in het Baskenland. Mis geen enkele seconde van de strijd tussen wereldtoppers Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard, maar ook mannen als Mathieu van der Poel en Wout van Aert! De hele Tour is live te volgen via Eurosport en discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie