Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Dauphiné | Vingegaard geeft waarschuwing af aan Pogacar - Dagzege en geel met groot machtsvertoon

Tobias Kappelle

Geupdate 08/06/2023 om 17:02 GMT+2

De vijfde etappe van het Criterium du Dauphiné is gewonnen door Jonas Vingegaard. De Deen was de enige die mee kon met een verschroeiende aanval van Richard Carapaz, waarna hij de Ecuadoriaan vervolgens al snel achter zich liet. Het verschil met de achtervolgende groep was groot, waardoor ook de gele trui om de schouders van Vingegaard gaat na vandaag en duidelijk is dat hij klaar is voor de Tour.

Dauphiné | Vingegaard geeft waarschuwing af aan Pogacar - Dagzege en geel met groot machtsvertoon

Voor de eerste keer deze Dauphiné was er een echt sterke kopgroep. We zagen Thomas de Gendt, Nils Politt, Georg Zimmermann, Jonas Gregaard, Edvalt Boasson Hagen en Leon Heinschke voorin. De achtervolging werd vooral geleid door Soudal Quick-Step en Team UAE Emirates van gele trui drager Mikkel Bjerg.
Op 50 kilometer van de streep was de voorsprong van de kopgroep ruim drie minuten. In aanloop naar een lastig stuk liep de voorsprong snel terug en daardoor ontstond een zeer chaotische fase. De aanval werd gekozen door Bagioli, Alaphilippe en Carapaz terwijl de drager van de gele trui onderuit ging.
Vingegaard ging mee en reed even later alleen met Carapaz voorop. Carapaz was echter niet in staat om lang te volgen en dus reed Vingegaard al op vijftien kilometer van de streep solo vooraan. Het machtsvertoon was groot, want op een klim van nog geen 4 kilometer pakte de winnaar van de Tour de France een halve minuut.

Vingegaard trekt door

In de afdaling trok Vingegaard flink door en liep hij zelfs uit op de achtervolgende groep met onder anderen Yates, Landa, Hindley en Mas en O'Connor. Renners als Carapaz en Gaudu konden hier niet volgen.
De voorsprong bleef stabiel op ongeveer 40 seconden en dus was al vroeg duidelijk dat de gele trui en de ritoverwinning voor Vingegaard waren vandaag. De Deen ontspande een klein beetje in de slotfase en kwam uiteindelijk precies een halve minuut eerder dan zijn concurrenten over de eindstreep.

Waar kijk je?

Het Critérium du Dauphiné is elke dag live te zien bij discovery+. Stream de koers reclamevrij en mis geen seconde van de belangrijke momenten.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie