Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Dwars door Vlaanderen | Zege Jorgenson pleister op wonde Visma-LAB na zware valpartij Van Aert

Menno Waebeke

Geupdate 27/03/2024 om 17:51 GMT+1

Matteo Jorgenson heeft de 78ste editie van Dwars door Vlaanderen op zijn naam geschreven. De Amerikaan van Visma-Lease a Bike werkte het ploegenspel met Tiesj Benoot perfect af met een late uitval. De Nederlandse formatie zag ver daarvoor wel Wout van Aert uitvallen. De kopman was betrokken bij een massale valpartij waar ook Mads Pedersen en Jasper Stuyven bij lagen.

Dwars door Vlaanderen | Zege Jorgenson pleister op wonde Visma-LAB na zware valpartij Van Aert

Na een lange aanloop ontstond er uiteindelijk een kopgroep met elf renners. De belangrijkste namen waren Pascal Eenkhoorn (Lotto Dstny), Dries de Bondt (Decathlon AG2R), Casper Pedersen (Soudal Quick-Step), Amund Grøndahl Jansen (Jayco AlUla) en Jonas Abrahamsen (Uno-X).
De vluchters kregen al snel ruim twee minuten voorsprong van het peloton. In dat peloton was het voortdurend nerveus. Zowel Lidl-Trek als Visma-Lease a Bike wilden goed gepositoneerd zitten en in de afdaling richting de Kanarieberg - op zo'n 70 kilometer van de meet - ging het mis. Na een aanraking met zijn ploeggenoot Tiesj Benoot ging Wout van Aert vol tegen het asfalt.
De Belgische topfavoriet nam in zijn val onder meer Mads Pedersen, Jasper Stuyven, Biniam Girmay, Gianni Vermeersch en Brent van Moer met zich mee. De schade bij Van Aert was enorm en al snel werd duidelijk dat hij af moest stappen, ook Stuyven stapte niet meer op de fiets.
picture

Dwars door Vlaanderen | Dramatische valpartij - Van Aert, Pedersen, Stuyven en Girmay betrokken

Elitegroep

Door de chaos rond de valpartij hadden een aantal favorieten na de Kanarieberg een flinke voorsprong op de rest van het peloton. Matteo Jorgenson, Stefan Küng, Benoot, Alberto Bettiol, Michael Valgren en Josuha Tarling vormden plotseling een elitegroepje.
Het zestal kwam uiteindelijk bij de elf koplopers en vanaf daar ontstond een nieuwe koers. Daarachter vormde zich een groep met de mannen van Jasper Philipsen, maar de voorsprong was inmiddels als opgelopen tot meer dan anderhalve minuut en dus leek de winnaar voorraan te zitten.

Kramp Bettiol

Langzaam werd de kopgroep steeds verder uitgedund. Voor Valgren, Eenkhoorn en Pedersen ging het te snel bij de grote mannen. Ook een van de kanshebbers, Bettiol, viel uit. De Italiaan leek lek te rijden, maar even later bleek de renner van EF Education EasyPost last te hebben van een krampaanval.

Juiste aanval

Met Küng, Benoot, Jorgenson, Tarling, Abrahamsen en De Bondt gingen we de absolute finale in en Visma-Lease a Bike probeerde daarin het overtal uit te spelen. Benoot en Jorgenson dwongen Küng om te reageren op de vele demarrages en toen de Zwitser niet snel genoeg reageerde bij een aanval van Jorgenson was de Amerikaan gevlogen.
De 24-jarige Jorgenson maakte deze winter de overstap van Movistar naar Visma en kent een geweldig debuutseizoen in het geel-zwart. Eerder won de man uit Walnut Creek ook al het eindklassement in Parijs-Nice. Vorige week werd hij nog vijfde in de E3.

Uitslag

  • 1. Matteo Jorgenson - 4:07:44
  • 2. Jonas Abrahamsen - +0.29
  • 3. Stefan Küng - z.t.
  • 4. Tiesj Benoot - z.t.
  • 5. Dries de Bondt - z.t.
  • 6. Joshua Tarling - +0.44
  • 7. Jonathan Milan - +1.47
  • 8. Michael Valgren - z.t.
  • 9. Mathias Norsgaard - z.t.
  • 10. Thomas Gachignard - z.t.

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel