Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

E3 Saxo Classic | Van Aert wint opnieuw na prachtig gevecht met Van der Poel en Pogacar

Mathieu Hilgersom

Geupdate 24/03/2023 om 17:27 GMT+1

Wout van Aert heeft vrijdag na een waar spektakelstuk, net als vorig jaar, de E3 Saxo Classic gewonnen. De Belgische renner van Jumbo-Visma bleef vooraan over met Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar, moest een gat laten vallen op de Oude Kwaremont, maar kwam op karakter weer terug. In Harelbeke was hij in de sprint de Nederlander en de Sloveen de baas.

E3 Saxo Classic | Van Aert wint opnieuw na prachtig gevecht met Van der Poel en Pogacar

De E3 Saxo Classic is al sinds jaar en dag de officieuze generatie repetitie voor de Ronde van Vlaanderen. Dit komt door het uitdagende parcours en in de editie van 2023 zeker ook door het ijzersterke deelnemerveld. Van de favorieten voor volgende week was alleen Tom Pidcock afwezig. De Brit is nog herstellende van een hersenschudding.
Mathias Norsgaard, Mathis Le Berre, Kelland O'Brien, Thomas Bonnet en Martin Urianstad vormden de vroege vlucht. Op 85 kilometer voor de streep kregen zij versterking van Dries De Bondt die de oversteek vanuit het peloton had gemaakt.

Taaienberg

De aanval van De Bondt had als doel om ploeggenoot Van der Poel op te vangen, die al op de Taaienberg de koers openbrak. De Nederlander passeerde de vluchters en kreeg Van Aert mee in zijn wiel. De achtervolgende groep had de twee kemphanen echter snel weer te pakken. Het peloton was door de aanval wel in meerdere groepen gesplitst.
Toen Nathan Van Hooydonck, Søren Kragh Andersen en Matej Mohoric in de aanval gingen, viel de groep daarachter wat stil. Het gaf de tweede groep de kans om de aansluiting te maken bij de voorste mannen. Met allebei een ploeggenoot vooraan was wel een ideale situatie ontstaan voor Van der Poel en Van Aert.

Weer Van der Poel

Op de Stationsberg, waar Dylan van Baarle hard ten val kwam, zette de winnaar van Milaan - San Remo weer aan, met Van Aert in zijn kielzog. Pogacar was minder alert, maar kon even later ook aansluiten. Het drietal meldde zich al snel vooraan waardoor een prachtige kopgroep ontstond van zes renners.
Nadat Pogacar op de Paterberg al gas had gegeven, deed hij het op de Oude Kwaremont opnieuw. Alleen Van der Poel kon hem dit keer volgen. Van Aert moest een gat laten vallen, maar keerde op karakter weer terug.
De drie favorieten hadden daarmee het beslissende gat op de andere vluchters geslagen. De achtervolgende groep met onder anderen Filippo Ganna, Stefan Küng en Valentin Madouas kwamen met nog dertig kilometer te gaan weer bij Van Hooydonck, Kragh Andersen en Mohoric, met een achterstand van ongeveer een minuut.

Tiegemberg

Op de Tiegemberg, de laatste van zeventien beklimmingen, had geen van de drie nog energie om het verschil te maken. Hierdoor was het duidelijk dat Van der Poel, Van Aert en Pogacar samen om de winst zouden gaan strijden. In groep twee ontstonden wel gaten. Mohoric, Kung, Matteo Jorgenson en Ivan Garcia Cortina reden op de plekken vier tot en met zeven.
Omdat de late aanvallen van Pogacar niet slaagden, kregen we een sprint van drie. De Sloveen probeerde het van kop af met een lange sprint, maar was op het vlakke niet explosief genoeg tegen zijn concurrenten.
Het werd daarom een duel tussen Van Aert en Van der Poel en dit keer was de Belg de snelste. De Nederlander moest genoegen nemen met plek twee, op gepaste afstand volgde Pogacar. Jorgenson was 'the best of the rest' door in de finale nog weg te rijden en alleen over de finish te komen. Zijn ploeggenoot Garcia Cortina werd vijfde.

Waar kijk je?

De belangrijkste wielerwedstrijden zijn live te zien bij Eurosport. Kijk je liever zonder reclame? Stream dan via discovery+ en mis geen seconden van de koers.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie