Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Betcity Elfstedenrace | Preview: crème de la crème van sprintersgilde trekt naar Friesland

Tobias Kappelle

Geupdate 03/10/2023 om 14:14 GMT+2

Het peloton rijdt woensdag in Friesland de tweede editie van de Betcity Elfstedenrace. De wedstrijd is opgeklommen en heeft de status van 1.1 koers gekregen. Dat is duidelijk te zien aan het deelnemersveld. Vorig jaar werd de Betcity Elfstedenrace nog gewonnen door Elmar Reinders, maar dit keer staan er namen als Jasper Philipsen, Olav Kooij, Gerben Thijssen en Dylan Groenewegen aan de start.

Betcity Elfstedenrace | Elmar Reinders wint de editie van 2022

Parcours

Het parcours van de Betcity Elfstedenrace doet zijn naam eer aan en toont veel gelijkenissen met de iconische schaatswedstrijd waar Nederland al zo lang op wacht. De start is in Leeuwarden, waarna de route van de Elfstedentocht tegen de klok in wordt afgewerkt.
Het parcours is op het eerste oog op het lijf geschreven van de sprinters. Met een lengte van 199 kilometer is het geen extreem lange koers en de hele dag is er geen hoogtemeter te bekennen. De kans lijkt dan ook zeer groot dat het sprinten wordt om de overwinning in Leeuwarden.
Toch schuilt er gevaar in het parcours. Op de Friese vlaktes kan de wind vrij spel krijgen en dus is het vooral de vraag wat het onvoorspelbare oktoberweer voor de renners in petto heeft. Als de wind goed staat, kan er wel eens een spectaculaire waaierkoers ontstaan.

Deelnemers

De organisatie van de Betcity Elfstedenrace zal dit jaar zeer tevreden zijn over het deelnemersveld. Meerdere toprenners hebben de reis naar Friesland gemaakt en strijden om de overwinning.
Zo zien we op de startlijst mannen als Jasper Philipsen, Dylan Groenewegen, Gerben Thijssen, Olav Kooij, Michael Matthews, Alberto Dainese, Sam Welsford en Luka Mezgec. Mocht het op een massasprint uitdraaien, zal de einduitslag niet misstaan in een grote ronde.
Namens Nederland zijn er uiteraard ook veel deelnemers. Naast Kooij en Groenewegen staan ook Rick Ottema, Roel van Sintmaartensdijk, Tim Naberman, Lars Boven, Ramon Sinkeldam, Timo Roosen, Owen Geleijn, Tim van Dijke, Jesse Kramer, Taco van der Hoorn, Boy van Poppel, Nils Eekhoff, en Enzo Leijnse aan de start. Ook Elmar Reinders is aanwezig om zijn titel te verdedigen.

Favorieten

Dit betekent dat er veel kanshebbers uit de Lage Landen zijn en daarmee is de kans op een Nederlandse of Belgische overwinning dan ook levensgroot. Jasper Philipsen is topfavoriet na zijn zeer indrukwekkende Tour de France. De sprinter heeft bovendien aangetoond ook zwaardere koersen goed aan te kunnen door bijvoorbeeld tweede te worden in Parijs-Roubaix.
De grootste uitdagers van Philipsen zijn op papier Dylan Groenewegen en Olav Kooij. De Nederlanders kunnen uiteraard ook goed waaierrijden en met name Kooij is de laatste tijd in bloedvorm. De sprinter van Jumbo-Visma won in de Tour of Britain de eerste vier etappes.
picture

Tour de France | Philipsen heeft Van der Poel niet nodig en boekt vierde etappezege

Toch Elfstedentocht voor Olav Kooij

De Betcity Elfstedenrace kan voor Olav Kooij sowieso een bijzondere koers worden. Kooij heeft een verleden als schaatser en zal er vroeger ongetwijfeld van gedroomd hebben om de tocht der tochten te schaatsen. Helaas voor Kooij vond de laatste editie plaats in 1997, vier jaar voordat hij geboren werd.
Lange tijd combineerde Olav Kooij het schaatsen en het wielrennen met succes. De sprinter pakte medailles op het NK junioren bij het schaatsen en profiteerde flink van de veelzijdigheid van zijn ploeg Jumbo-Visma.
Op negentienjarige leeftijd liet Kooij het schaatsen definitief achter zich. Even daarvoor had de man uit Numansdorp zich bij de A-ploeg van Jumbo-Visma gevoegd op de fiets en dus was het tijd om de focus te verleggen. Ruim twee jaar later blijkt dat dit geen slechte keuze was. Olav Kooij won al 26 koersen bij de senioren op de fiets.
picture

Tour of Britain | Er staat geen maat op Kooij en Van Aert - duo inmiddels goed voor kwartet zeges

Problemen met de politie

Het zou goed kunnen dat deze editie van de Betcity Elfstedenrace de laatste in zijn soort is. De politie Noord-Nederland heeft aangekondigd dat het vanaf 2024 geen wielerkoersen meer zal begeleiden. Het politiekorps geeft aan dat het de schaarse capaciteit liever inzet voor kerntaken van de politie.
Vanaf volgend seizoen is de organisatie dus zelf verantwoordelijk voor de veiligheid en het is de vraag of er voldoende capaciteit en geld is om dit voor elkaar te krijgen. De beslissing werd gesteund door de burgemeesters en de officier van justitie, waardoor een draai bij voorbaat kansloos lijkt.
picture

Tour of Britain | Van Aert doet geweldige lead-out voor winnaar Olav Kooij en wordt zelf tweede

Waar kijk je?

De Betcity Elfstedenrace is morgen live te zijn bij discovery+. Mis geen seconde van de wedstrijd en stream reclamevrij.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie