Anders dan de naam deed vermoeden en vroeger het geval was, in de Driedaagse De Panne-Koksijde, was er nu helemaal geen sprake van een Driedaagse. De wedstrijd is veranderd naar een ééndagskoers met de start in Brugge. Een andere naam, een andere opzet, een ander parcours. Dit zorgde ervoor dat het zwaartepunt van de koers heel anders verdeeld was, met alle beklimmingen in de eerste helft van het parcours en daarna meerdere rondjes door het vlakke, West-Vlaamse land. Dit zorgde ervoor dat met de verraderlijke wind er meerdere malen waaiers gevormd werden, en met name Lotto Soudal en Quick-Step hard beulswerk op kop verrichten. Er was een kopgroep van zes man vooruit, die ondanks het hard maken van de koers in het steeds verder uitgedunde peloton nog tot de laatste drie kilometer vooruit wist te blijven.
Maar toen waren alle ogen gericht op de mannen van Quick-Step, met hun Italiaanse kopman Elia Viviani in het bijzonder. De equipe van Patrick Lefevere wist tenslotte met de zeges in de Museeuw Classic (Cavagna), Nokere-Koerse (Jakobsen) en de Handzame Classic (Hodeg) al drie grote Vlaamse koersen op haar naam te schrijven. Ook BORA-hansgrohe was goed vertegenwoordigd, met al haar renners in de voorste groep in de finale.
In de straten van de Panne trok Wout van Aert de sprint aan en leek Viviani te ver van achteren te zitten, op zo’n 400 meter van de streep nog rond de tiende positie, en leek de Duitser Patrick Ackermann van BORA-hansgrohe lang te mogen gaan vieren, maar toch wist Viviani zijn fiets daar nog voor te krijgen. De Italiaanse sprinter wint de eerste en zeer geslaagde eerste editie van de ‘Driedaagse’ Brugge-de Panne en brengt zo het aantal zeges voor zijn ploeg Quick-Step in dit Vlaamse voorjaar al op vier.
Tokio 2020
Van Vleuten viert haar gouden medaille op de tijdrit
28/07/2021 OM 17:31
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Samenvatting superspannende tijdrit heren
28/07/2021 OM 14:36
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Tom Dumoulin winnaar van het zilver op de tijdrit
28/07/2021 OM 10:19