Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Eschborn-Frankfurt | Maxim van Gils heeft weer wat te vieren, nu op Duitse feestdag

Edward Swier

Geupdate 01/05/2024 om 17:59 GMT+2

Het kan niet op voor Maxim van Gils. De Belgische veelkunner vierde woensdag andermaal feest, nu in de Duitse traditiekoers Eschborn-Frankfurt. De 24-jarige renner van Lotto-Dstny erkende zelf dat het “een waanzinnig jaar” is. “Het is ongelooflijk dit seizoen. Het is nu tijd voor wat rust, zodat ik me kan gaan focussen op mijn hoofddoel van dit jaar: de Tour.”

Eschborn-Frankfurt | Maxim van Gils heeft weer wat te vieren, nu op Duitse feestdag

Van Gils heeft dit seizoen al een bijzondere erelijst opgebouwd. Zo won hij een individuele tijdrit in de Ruta del Sol. Daarna noteerde de geblokte Belg ook ereplaatsen in Strade Bianche (derde), Milaan-San Remo (zevende), GP Indurain (tweede), Waalse Pijl (derde) én Luik-Bastenaken-Luik (vierde). Voorwaar een prachtig lijstje. “Dit jaar lukte er veel. Het is echt heel bijzonder, het is crazy.”

Klimmetjes

In Eschborn-Frankfurt, dat ten onrechte het predikaat sprinterskoers heeft, moesten Van Gils en zijn collega’s meer klimmen dan hem lief was. “Ik voelde me op de klimmetjes niet supergoed, maar bleef erbij.” In de straten van Frankfurt was Van Gils onverbiddelijk. Hij sprintte door het midden, Alex Aranburu (Movistar) en Riley Sheehan (Israel-Premier Tech) hadden het nakijken. De eerste groep was gedurende de dag overigens uitgedund tot amper 30 coureurs.
Een van hen had de winst het meest verdiend, maar bleef met lege handen achter. De pas negentienjarige Zwitser Jan Christen dacht er maar beter op tijd bij te zijn. Het megatalent ontsnapte op zo’n 35 kilometer voor de streep en werd pas op 2300 meter ingelopen. Christen is, zoveel is wel duidelijk, een grote belofte voor de toekomst. UAE Team Emirates lijfde hem al op zeventienjarige leeftijd in, ziet in hem op termijn het nieuwe uithangbord naast Tadej Pogacar. Dat is niet zo gek. Christen werd al eens wereldkampioen veldrijden bij de junioren, maar kan bijvoorbeeld ook goed tijdrijden. UAE zegt echter niks te willen overhaasten, Christen zelf leek op weg naar Frankfurt maling aan die woorden te hebben.

Dag van de Arbeid

Op 1 mei viert Duitsland traditiegetrouw de Dag van de Arbeid. En al sinds jaar en dag wordt er op die dag ook gekoerst. Tal van rondes en eendagswedstrijden in Duitsland zijn inmiddels gesneuveld, maar de 1 mei- koers heeft al sinds 1962 een plekje op de kalender. De meeste wielerliefhebbers kennen de wedstrijd nog onder de oude naam, Rund um den Henninger-Turm. Sinds 2008 wisselt de naam geregeld, vandaag de dag is het Eschborn-Frankfurt.
In 2008 overigens won ook voor het laatst een Nederlander: Karsten Kroon. Vier jaar eerder had Kroon ook al eens gewonnen. Het was destijds al een ‘eeuwigheid’ geleden dat een Nederlander zegevierde. Eddy Beugels (1968), Roy Schuiten (1975) en Gerrie Knetemann (1977) gingen Kroon voor.

Degenkolb

De koers van dit jaar – met tweemaal de beklimming van de Feldberg en drie keer de Mammolshainer Stich - werd getekend door een vroege vlucht met één – voor de Duitse thuisfans - wel heel bekende naam. John Degenkolb zocht het avontuur met de Belg Warre Vangheluwe en Jacobo Mosca uit Italië. Het tekent de veranderde status van Degenkolb, die in 2011 al eens winnaar werd van Eschborn-Frankfurt. In 2014, 2019 en 2021 werd de sprinter-met-meer-mogelijkheden bovendien tweede, in 2017 ook nog eens derde.
Degenkolb zal zich, met een knieblessure die hem op een trainingsachterstand kwam te staan, weinig illusies hebben gemaakt. Wel wilde hij graag even de tijd kunnen nemen voor de begroeting van familie, vrienden en buren in zijn woonplaats Oberursel. Mosca moest daarna zijn medevluchters na een defect laten gaan en Degenkolb haakte ook af toen Vangheluwe zich net iets meer dan de Duitser door het peloton opgejaagd voelde. Uiteindelijk was de vlucht op 90 kilometer voor de streep voorbij.
Alle ontsnappingen daarna, dus ook die van Christen, waren tevergeefs. Maar zijn tijd komt nog wel, zoveel werd woensdag duidelijk in Duitsland.
De top-5:
1. Maxim van Gils (Lotto Dstny)
2. Alex Aranburu (Movistar)
3. Riley Sheehan (Israel-Premier Tech)
4. Lukas Nerurkar (EF Education)
5. Roger Adrià (BORA-hansgrohe)
Beste Nederlander:
20. Frank van den Broek (dsm-firmenich)

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie