Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

EK Wielrennen | Schema, parcours, favorieten voor het Europees Kampioenschap in Drenthe - Preview

Geupdate 22/09/2023 om 10:34 GMT+2

Woensdag 20 september begint het EK wielrennen en via Eurosport en discovery+ hoef je daar niks van te missen. Vijf dagen lang strijden de mannen en vrouwen om de wit-blauwe truien. Lees hier alles wat je moet weten over het EK 2023 op en rond de VAM-berg in Drenthe.

EK Weg | Fabio Jakobsen maakt favorietenrol waar en wint in München

De wereldkampioenschappen en Europese kampioenschappen wielrennen zijn dit jaar van plaats op de kalender gewisseld. Dit vanwege de invoering van het eerste Super-WK wielrennen, dat volgend jaar gewoon weer wordt teruggedraaid naar een regulier WK. Dan zullen we het EK weer terugzien in augustus, terwijl de mondiale kampioenschappen hun septemberplaatsje weer krijgen.

Het programma

Het programma bestaat uit elf onderdelen met tijdritten, een mixed team relay en uiteraard de wegwedstrijden. Op woensdag worden alle tijdritten verreden, op donderdag is de mixed team relay en vanaf vrijdag worden de wegwedstrijden afgewerkt.
Woensdag 20-09-2023:
- Tijdrit onder 19 vrouwen (20,6 km). Start om 9:00 uur.
- Tijdrit onder 19 mannen (20,6 km). Start om 10:25 uur.
- Tijdrit onder 23 vrouwen (20,6 km). Start om 12:00 uur.
- Tijdrit onder 23 mannen (20,6 km). Start om 13:05 uur.
- Tijdrit Elite vrouwen (29,5 km). Start om 14:30 uur.
- Tijdrit Elite mannen (29,5 km). Start om 16:15 uur.
Donderdag 21-09-2023:
- Mixed Team Relay onder 19 (38,4 km). Start om 12:45 uur.
- Mixed Team Relay Elite (38,4 km). Start om 15:30 uur.
Vrijdag 22-09-2023:
- Wegwedstrijd onder 23 mannen (136,5 km). Start om 9:30 uur.
- Wegwedstrijd onder 23 vrouwen (108 km). Start om 14:30 uur.
Zaterdag 23-09-2023:
- Wegwedstrijd onder 19 mannen (111 km). Start om 9:00 uur.
- Wegwedstrijd Elite vrouwen (131.3 km). Start om 14:00 uur.
Zondag 24-09-2023:
- Wegwedstrijd onder 19 vrouwen (69 km). Start om 9:00 uur.
- Wegwedstrijd Elite mannen (199,8 km). Start om 12:00 uur.

De onderdelen

De wedstrijden tijdens het EK zijn onderverdeeld in een tijdrit, mixed team relay en de wegwedstrijd voor renners en rensters onder 19, onder 23 en de elite. Een onderdeel wat er uitsteekt is de mixed team relay op donderdag. Bij dit onderdeel strijden de landenploegen voor de beste tijd met teams bestaande uit drie vrouwen en drie mannen. Eerst zullen de vrouwen van start gaan met de tijdrit en zodra zij over de finish zijn mogen de mannen van start.
Voor Nederland starten dit jaar bij de elite Riejanne Markus, Loes Adegeest, Shirin van Anrooij, Daan Hoole, Sjoerd Bax en Jos van Emden. De laatste keer dat dit onderdeel werd verreden, op het EK 2021, werd Nederland derde, achter Duitsland en Italië. Bijzonder dit jaar is dat dit het eerste EK is met een mixed team relay voor junioren.
picture

WK Wielrennen | Zwitserland pakt goud op Mixed Relay

Het parcours

Het parcours voor de wegwedstrijd bij de elite mannen op zondag is 199,8 kilometer lang. De renners zullen starten in de Drentse hoofdstad Assen en na een aanloop van 115 km uiteindelijk zes keer de VAM-berg op moeten rijden. Deze stortbult van de voormalige Vuil Afvoer Maatschappij (VAM) kent een aantal behoorlijk steile klimmen die op kunnen lopen tot 15%. Dat maakt dat er dit jaar, in tegenstelling tot vorig jaar, geen massasprint verwacht wordt. Op zaterdag, bij de wegwedstrijd voor de elite vrouwen, is het parcours 131,3 km lang. Ook zij eindigen op de VAM-berg en zullen deze vijf keer afwerken.
picture

De route die de mannen afleggen op het EK Wielrennen

Foto: Eurosport

De tijdritten op woensdag worden verreden rond de Wildlands Zoo in Emmen. De junioren en beloften werken hetzelfde traject af als de elite mannen en vrouwen, behalve dat de profs nog bijna negen kilometer extra doen op de zogenaamde Friesland-route.
Bij de mixed team relay op donderdag, zullen de renners opnieuw het tijdritparcours afleggen van de dag ervoor, alleen starten ze niet bij de Zoo maar op de Hondsrugweg. Vanwege de wisselzone zal de start op dezelfde plek zijn als de finish.
picture

Het tijdritparcours voor mannen en vrouwen op het EK in Drenthe

Foto: Eurosport

De favorieten: wegrit mannen

De wegrit bij de mannen biedt kansen voor explosieve renners. Het zal hoogstwaarschijnlijk geen sprint worden zoals vorig jaar, toen Fabio Jakobsen de snelste was in München. Nederland schuift dit jaar Olav Kooij naar voren als mogelijke kanshebber voor de blauwwitte trui. Ook Marijn van den Berg zou starten, maar moest vervangen worden. In eerste instantie door Ide Schelling, maar toen ook Schelling niet bleek te kunnen starten, viel de keuze op Cees Bol.
Olav Kooij baarde onlangs nog opzien door de eerste vier etappes van de Ronde van Groot-Brittannië te winnen. Ook de ervaren Bauke Mollema is geselecteerd door bondscoach Koos Moerenhout. De grote afwezige in de Nederlandse selectie is wereldkampioen Mathieu van der Poel, die in 2020 Nederlands kampioen werd op de VAM-berg.
België heeft een sterke selectie gepresenteerd met onder andere Yves Lampaert (tweede op het EK in 2019), Edward Theuns, Tim Declercq en natuurlijk de grote kanshebber voor de titel, Wout Van Aert. Van Aert werd al eens derde op het EK van 2018.
Verder staan er nog een aantal grote namen aan de start zondag in Drenthe, zoals Mads Pedersen, Julian Alaphilippe, Michal Kwiatkowski en Rui Costa, en heeft Italië drie voormalig Europees kampioenen in huis met Matteo Trentin (2018), Elia Viviani (2019) en Giacomo Nizzolo (2020).
picture

E3 Saxo Classic | Van Aert wint opnieuw na prachtig gevecht met Van der Poel en Pogacar

De favorieten: wegrit vrouwen

Al vier jaar op rij was een Nederlandse de sterkste op de wegwedstrijd bij het EK. Vorig jaar in München was het Lorena Wiebes die als eerste over de finish kwam, voor de Italiaanse Elisa Balsamo en Rachele Barbieri. Ook dit jaar mikt Nederland weer op de winst, met Lorena Wiebes en Tour de France Femmes-winnares Demi Vollering in de gelederen.
België hoopt natuurlijk op wereldkampioene Lotte Kopecky en Italië heeft de nummer twee van vorig jaar Balsamo in de selectie. Verder beschikt Denemarken over de sterke Cecilie Uttrup Ludwig en rekent Duitsland op de bergop rappe Liane Lippert.
picture

Tour de France Femmes | Vollering deelt enorme dreun uit aan Van Vleuten met dubbelslag op Tourmalet

De favorieten: tijdrit mannen

Bij de mannen zal Stefan Bissegger er alles aan doen om zijn titel van vorig jaar te verdedigen. De Zwitser finishte vorig jaar een seconde voor zijn landgenoot Stefan Küng, die dit jaar ook van de partij is. Küng hoopt zijn prestaties van 2020 en 2021 te herhalen, toen hij zegevierde bij het EK tijdrijden.
België heeft dit jaar ook een sterke afvaardiging voor de tijdrit met Van Aert en Lampaert. Van Aert wist op EK tijdrijden nog geen podiumplek te veroveren en zal dit jaar gebrand zijn op eremetaal.
Nederland hoopt met Daan Hoole en Sjoerd Bax de favorieten aan te vallen. Bax en Hoole weten wat het betekent om een tijdrit in Nederland te winnen. In 2014 won Bax het Nederlands kampioenschap tijdrijden bij de junioren en in 2019 werd Hoole Nederlands tijdritkampioen bij de beloften.
Daarnaast heeft Ierland Ryan Mullen, die derde werd op EK tijdrijden van 2017 en staat Denemarken met een talentvol team aan de start bestaande uit Mikkel Bjerg - die in 2017 de jongste wereldkampioen tijdrijden ooit werd bij de beloften - en Johan Price-Pejtersen, die in 2021 dezelfde titel pakte.
picture

Dauphiné | Bjerg blijft Vingegaard nipt voor en slaat dubbelslag in Belmont-de-la-Loire

De favorieten: tijdrit vrouwen

Ook bij de vrouwen was Zwitserland vorig jaar de sterkste. Marlen Reusser is zelfs al twee jaar op rij bij de beste in de tijdrit en zal ook dit jaar proberen haar titel te prolongeren. Nederland mist drievoudig wereldkampioen en viervoudig Europees kampioen tijdrijden Ellen van Dijk vanwege haar zwangerschap en gaat de strijd om de medailles dit jaar aan met Markus en Vollering, zo was althans de bedoeling. Markus werd vorig jaar derde en zal hopen het dit jaar minstens even goed te doen. Vollering werd daags voor de tijdrit vervangen door Van Anrooij.
picture

EK wielrennen | Zilver voor Van Dijk achter niet te stoppen Reusser

Waar kijk je?

Natuurlijk zijn ook de Europese kampioenschappen wielrennen te volgen via Eurosport en discovery+. Rijdt Wout van Aert zich in de prijzen en wat mogen we verwachten van Demi Vollering en wereldkampioene Lotte Kopecky? Mis geen seconde van het EK wielrennen in Drenthe!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie