In de tiende etappe doet Dumoulin een eerste greep naar de macht. In een tijdrit over 39,8 km toont hij zich een klasse apart en komt 50 seconden eerder binnen dan de nummer twee, Geraint Thomas. Dit betekent ook dat hij voor het eerst de roze trui mag dragen, en neemt in dat klassement een voorsprong van 2.23 op Nairo Quintana.
Wanneer Quintana in het slot van de veertiende etappe besluit aan te vallen en een klein gaatje pakt, zijn alle ogen gericht op roze trui-drager Dumoulin. Hij moet de Colombiaan zelf gaan halen, doet dat en gaat in de slotkilometer zélf aan. Vervolgens kan bijna niemand hem meer volgen en is hij in de sprint op de top ook nog de snelste. En belangrijker: Hij pakt weer een klein, maar psychologisch belangrijk gaatje op Quintana.
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Anna Kiesenhofer wint de gouden medaille bij het wielrennen
GISTEREN OM 23:41
Dan, het moment waar nog jaren over zal worden gepraat. In de koninginnenrit gooit Dumoulin ineens zijn fiets aan de kant en rent de berm in. Wat blijkt: Hij moet met spoed een sanitaire stop maken. Hij weet zijn leiderstrui nog net te behouden, maar verliest minuten van zijn voorsprong op de concurrentie.
In de achttiende etappe staat Tom Dumoulin er helemaal alleen voor wanneer concurrenten Quintana en Nibali een pact sluiten. Ze proberen om de beurt weg te komen en weigeren om ook maar een meter werk te verzetten voor Dumoulin, wat leidt tot gescheld over en weer. Ondanks het pact weet Tom bij ze te blijven, en zo komen ze als drietal over de finish.
In de laatste etappe van de Giro is Dumoulin inmiddels het roze kwijt, en heeft hij een achterstand van 53 seconden op de nieuwe leider, Nairo Quintana. Maar de laatste etappe is een tijdrit, de specialiteit van Tom. Al halverwege is hij de Colombiaan virtueel voorbij, en die voorsprong geeft hij niet meer uit handen. En zo wint Tom Dumoulin, als eerste Nederlander ooit, de Giro d’Italia.
Eurosport Player: nu eerste 7 dagen gratis
De Giro d'Italia is vanaf morgen om 12:45 uur LIVE te zien op Eurosport 1. En natuurlijk ook op de Eurosport Player. Hier kun je alle wedstrijden, toernooien en rondes op de voet volgen, live en on demand. Altijd en overal. Nu de eerste 7 dagen GRATIS. Daarna ben je al Eurosport Player-member voor de speciale prijs van € 19,99 per jaar. Dus, wil je letterlijk geen seconde missen van alle live actie, ga dan naar eurosportplayer.nlh
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Anna Kiesenhofer verrast en laat Nederlandse wielrensters met lege handen achter
25/07/2021 OM 15:02
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Samenvatting Van Vleuten denkt dat ze goud wint
25/07/2021 OM 09:10