We hebben de Etna en de Montevergine Di Mercogliano al achter de rug. Maar dat was kinderspel vergeleken bij de aankomst van vandaag. Een beetje gechargeerd natuurlijk, maar de slotbeklimming op de Campo Imperatore van de Gran Sasso op 2.135 meter hoogte is natuurlijk het grote serieuze werk.
Vooral omdat de renners dan al ruim 200 kilometers in de benen hebben. Deze etappe is dus loodzwaar vanwege de drie puisten die moeten worden bedwongen én de totale afstand van liefst 225 kilometer. Wie niet topfit is, kan in de finale grote moeite krijgen om bij te blijven.
Giro d'Italia
Oomen: 'Ja, ik heb ook mezelf verbaasd deze Giro'
27/05/2018 OM 18:32
Groene Hart van Italië
De rit voert vanaf Pesco Sannita (ter hoogte van Napels) naar het noorden, door het groene hart van Italië. Het kan er stikheet zijn, maar er valt ook geregeld neerslag. Zoals bijvoorbeeld gisteren in de kletsnatte finale naar Montevergine di Mercogliano. Chris Froome gleed daar onderuit, zijn zoveelste pechmoment deze Giro.
Nog steeds een gevolg van zijn pijnlijke val tijdens het verkennen van de proloog in Jeruzalem? Of heeft de viervoudig Tour-winnaar - die nog nooit de Giro won - gewoonweg niet de juiste vorm te pakken? Wat de reden ook is, Froome zal vandaag het spoor van de topfavorieten moeten volgen om nog aanspraak op de Giro-zege te kunnen blijven maken.

Tom Dumoulin naast de trofee waar het allemaal om draait.

Foto: Getty Images

Venijn in het slotstuk
Drie beklimmingen dus vandaag. Te beginnen halverwege de rit met de Roccaraso (2e categorie, 6,9 km, gemiddeld stijgingspercentage 6,9%). En in de finale de Calascio (1e categorie, 13,5 km, 6,1%), meteen gevolgd door de Gran Sasso (1e categorie, 26,5 km, gemiddeld stijgingspercentage 3,9%). Het venijn van de Gran Sasso zit hem in het slotstuk waar de weg soms schuin omloopt met een hellingsgraad van liefst 13%.
Vandaag kan het klassement op zijn kop worden gezet. Mannen als Pinot, Pozzovivo en Yates zien deze rit als een goede mogelijkheid om tijdwinst te boeken op Tom Dumoulin. Zo veel mogelijk marge opbouwen met het oog op de tijdritten die nog komen gaan. Een grote test dus ook voor Dumoulin.
De Giro is vier keer eerder op de Gran Sasso d'Italia gefinisht. De laatste winnaar, in 1999, was Marco Pantani.
Eurosport Player: nu eerste 7 dagen gratis
De 9e etappe van de Giro d'Italia is zondag vanaf 13:15 uur LIVE te zien op Eurosport 1. En natuurlijk ook op de Eurosport Player. Hier kun je alle wedstrijden, toernooien en rondes op de voet volgen, live en on demand. Altijd en overal. Nu de eerste 7 dagen GRATIS. Daarna ben je al Eurosport Player-member voor de speciale prijs van € 19,99 per jaar. Dus, wil je letterlijk geen seconde missen van alle live actie, ga dan naar eurosportplayer.nl.
Giro d'Italia
Dumoulin: 'De Tour de France? Die is nog niet zeker'
27/05/2018 OM 18:06