De finale van de 5e etappe was explosief, na een eerdere lange ontsnapping. Vier renners kozen al snel na het wegschieten van het peloton in startplaats Agrigento het hazenpad. Trek-ploegmaten Laurent Didier en Ryan Mullen kregen gezelschap van Andrea Vendrame (Androni) en Eugert Zhupa (Willier).
Het viertal zocht het avontuur in het vlakke deel van de koers en kreeg permissie van het grote pak. Geen van de renners vormde een bedreiging voor de leiderstrui van Rohan Dennis en ze mochten dus lange tijd vooruit rijden. Het peloton kuierde er op zijn dooie akkertje achteraan, hier en daar met een gemiddelde snelheid van slechts 33 kilometer per uur.
Vuurwerk op de Etna
Giro d'Italia
Oomen: 'Ja, ik heb ook mezelf verbaasd deze Giro'
27/05/2018 OM 18:32
Ook de kopmannen vonden de rustige aanloop wel prima. Zeker met het oog op de etappe van donderdag met finish bovenop de Etna, waar het eerste vuurwerk van de klassementsrenners wordt verwacht.
De maximale voorsprong van het viertal aan kop (Didier, Mullen, Vendrame en Zhupa bedroeg zo'n 5 minuten. De groep kwam fietste zonder bedreiging over de drie beklimmingen van de vierde categorie, maar zag de tijdmarge in de laatste 30 kilometer wel steeds verder slinken, vooral door de impulsen van de Lotto Soudal-ploeg van Tim Wellens, de ritwinnaar van dinsdag.
Valpartij Pozzovivo
Op 20 kilometer van de meet zag Andrea Vendrame nog maar één strategie om te zegevieren en dat was er in zijn eentje vandoor te gaan. De Italiaan deed een dappere poging, maar werd in het dalende deel van de finale achterhaald door het op hol geslagen peloton, waarin ook Domenico Pozzivivo op tijd was teruggekeerd na een eerdere valpartij.
Met nog 2 stijgende kilometers te gaan nam uitgerekend Pozzovivo het initiatief. Ook George Bennett, Tim Wellens en Sam Oomen zaten vooraan. In de bochtige finale sloop Enrico Battaglin als enige goed naar voren, achterhaalde Pozzovivo en duwde zijn fiets als eerste over de finishlijn. De Italiaan boekte daarmee zijn derde Giro-ritzege in zijn carrière.
Eurosport Player: nu eerste 7 dagen gratis
De 6e etappe van de Giro d'Italia is donderdag vanaf 13:15 uur LIVE te zien op Eurosport 1. En natuurlijk ook op de Eurosport Player. Hier kun je alle wedstrijden, toernooien en rondes op de voet volgen, live en on demand. Altijd en overal. Nu de eerste 7 dagen GRATIS. Daarna ben je al Eurosport Player-member voor de speciale prijs van € 19,99 per jaar. Dus, wil je letterlijk geen seconde missen van alle live actie, ga dan naar eurosportplayer.nl.
Giro d'Italia
Dumoulin: 'De Tour de France? Die is nog niet zeker'
27/05/2018 OM 18:06