Alle ogen waren in deze voorlaatste etappe gericht op Chris Froome en Tom Dumoulin. Wat zou de Limburger nog in petto hebben om de 40 seconden verschil in het algemeen klassement weg te poetsen? Het antwoord op die vraag liet lang op zich wachten.
Dumoulin hield zich schuil in de grote groep, terwijl de koers al snel openbrak door een vroege ontsnapping van 26 renners. Daarbij zaten ook Koen Bouwman, Robert Gesink, Maurits Lammertink en Bert-Jan Lindeman. Na de vlakke aanloop van zo'n 130 kilometer hielden zij het op de cols echter niet meer vol.
Rasklimmer Nieve zegeviert
Giro d'Italia
Oomen: 'Ja, ik heb ook mezelf verbaasd deze Giro'
27/05/2018 OM 18:32
Dat gold wel voor rasklimmer Mikel Nieve. De Bask liet op de Col de Saint Pantaléon zijn overgebleven mede-vluchters Brambilla en Grossschartner achter zich en kwam als eerste boven. Daarna stoomde de ploegmaat van Simon Yates door naar de finish in Cervinia, gelegen aan de voet van de zuidelijke kant van de Matterhorn en soleerde naar een fraaie zege in deze bergrit. Gesink, die zijn eigen tempo volgde, finishte nog als tweede.
Achter hen werd de strijd om het podium gevoerd. Thibaut Pinot was daar niet bij. De Fransman kende een totale off-day en duikelde uit de top-3. Miguel Lopez Moreno nam zijn plek op het podium over.
Alles of niets
Op zo'n 7 kilometer van de meet deed Dumoulin voor het eerst een ultieme poging om zich los te weken van Froome. Een aantal keer viel de titelverdediger aan, zette de versnelling in, maar kreeg Froome niet van zich afgeschud.
Over en sluiten
Na vierde poging van Dumoulin, geplaatst in een korte tunnel, was het over en sluiten. Froome pareerde de aanval vrij eenvoudig, plaatste direct een counter waarop zijn grootste rivaal geen antwoord meer had. Dumoulin moest uiteindelijk nog zes seconden extra toegeven.
De Giro van 2018 is dus voor Chris Froome, vooral dankzij diens fenomenale solo-zege van vrijdag naar Bardonecchia. De Brit heeft nog één opdracht te vervullen: morgen niet vallen, geen averij oplopen en 'gewoon' 115 kilometer door Rome rijden. Voor Tom Dumoulin gloort de tweede plaats, een weergaloze prestatie van de Limburger na zijn eindzege van vorig jaar. Sunweb-ploeggenoot Sam Oomen debuteert met een negende plaats in het algemeen klassement.
Nieuw: Roland Garros-abonnement
De laatste etappe in de Giro d'Italia is zondag vanaf 16:00 uur LIVE te zien op Eurosport 1. En natuurlijk ook op de Eurosport Player. Met de Eurosport Player kun je alle wedstrijden, toernooien en rondes op de voet volgen, live en on demand. Altijd en overal.
Nieuw is de ‘Roland Garros-maandpas’: voor € 9,99 kun je elke bal, elke baan, elke speler in Parijs live volgen. Kun je er geen genoeg van krijgen en wil je àlle Grand Slams kunnen zien? Neem dan een Grand Slam-pas (€ 19,99). Dit abonnement is 1 jaar geldig. Dus, wil je letterlijk geen bal missen, ga dan naar eurosportplayer.nl.
Giro d'Italia
Dumoulin: 'De Tour de France? Die is nog niet zeker'
27/05/2018 OM 18:06