Een uitgelezen kans voor avonturiers. Voor vluchters met snode plannen. Dat was het voornaamste scenario dat klaar lag voor de 8e etappe van deze 101e Giro d'Italia. Met zondag de zware rit op de Gran Sasso op het op het programma zouden de grote mannen de benen sparen en kon er best een groepje tussenuit glippen.
Zo geschiedde. Na de eerste kleine beklimming, na een goed uur koers, formeerde zich een kopgroep van acht renners, met Koen Bouwman van LottoNL-Jumbo van de partij. Ook Villella, Van der Sande, Torres, Mohoric, Pedersen, Montaguti en Polanc hadden zich gemeld. Eenmaal bergop moest Pedersen lossen, waarna de zeven verder op avontuur gingen.
Kopwerk
Giro d'Italia
Oomen: 'Ja, ik heb ook mezelf verbaasd deze Giro'
27/05/2018 OM 18:32
Er werd in die beginfase snel gekoerst en de groep pakte een voorsprong van zo'n 5 minuten. Die marge hield het zevental lang vast, maar in de finale werd de voorsprong op het peloton gestaag kleiner. Aan de voet van de laatste beklimming richting Montevergine di Mercogliano - met een gemiddeld stijgingspercentage van 5% en stroken met maximaal 10% - was er nog 2.25 minuten over.
Met nog 10 kilometer voor de boeg moesten Van der Sande, Villella en Torres passen. Bouwman, Montaguti, Mohoric, en Polanc gingen gezamenlijk verder, waarbij Bouwman een zeer sterke indruk maakte. De benjamin van LottoNL-Jumbo deed veel kopwerk en probeerde uit alle macht uit de greep van het peloton te blijven.
Dappere poging
Op 4 kilometer voor de meet besloot Bouwman dat er maar één kans was op de ritzege: wegspringen! Roze trui-drager Simon Yates had namelijk zijn manschappen van Mitchelton-Scott aan het werk gezet, waardoor de voorsprong tot 20 seconden was geslonken. Maar de 24-jarige uit Ulft redde het niet. Net voor de boog van de laatste kilometer werd hij achterhaald Movistar-talent Richard Carapaz uit Ecuador, de leider van het jongerenklassement.
Voor Chris Froome zat het opnieuw niet mee. De Brit gleed op 5 kilometer voor de aankomst op het kletsnatte wegdek onderuit en moest door meesterknecht Wout Poels op sleeptouw worden genomen. Hij keerde op tijd terug in de grote pak en leed dus geen tijdverlies. In de top van het klassement vielen verder geen verschuivingen te noteren.
Eurosport Player: nu eerste 7 dagen gratis
De 9e etappe van de Giro d'Italia is zondag vanaf 13:15 uur LIVE te zien op Eurosport 1. En natuurlijk ook op de Eurosport Player. Hier kun je alle wedstrijden, toernooien en rondes op de voet volgen, live en on demand. Altijd en overal. Nu de eerste 7 dagen GRATIS. Daarna ben je al Eurosport Player-member voor de speciale prijs van € 19,99 per jaar. Dus, wil je letterlijk geen seconde missen van alle live actie, ga dan naar .
Giro d'Italia
Dumoulin: 'De Tour de France? Die is nog niet zeker'
27/05/2018 OM 18:06