Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

De allerlaatste kans voor Dumoulin in deze knotsgekke Giro

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 26/05/2018 om 09:42 GMT+2

Ben je een liefhebber van Toblerone? Dan ken je vast en zeker het profiel van de Matterhorn. Deze Alpenreus, op de grens van Italië en Zwitserland, staat symbool voor de bekende chocoladereep met noga, honing en amandelen. En is vandaag tevens vol in beeld in de finale van de 214 kilometer lange koers.

Tom Dumoulin Finestre

Foto: Getty Images

We gaan de Matterhorn niet helemaal op. Daarvoor is de Zwitserse Alpenreus met zijn 4.478 meter natuurlijk veel te hoog. Maar de finish ligt vandaag wel in het ski-oord Cervinia, gelegen aan de voet van de zuidelijke kant van de Matterhorn. Om die eindstreep te bereiken, gaan de renners in de laatste 18 kilometer bergop, met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,4%.
Niet de moeilijkste klim van deze monsterlijke Giro, maar hij dient zich wel aan aan het slot van een 214 kilometer lange etappe, nadat er al twee cols zijn bedwongen.
Drie cols
De etappe begint met een vlakke aanloop van zo'n 130 kilometer, maar daarna volgen dus nog drie cols van de 1e categorie. Te beginnen met de Col Tsecore (16 km, gemiddeld 7,7%), gevolgd door Col de Saint-Pantaléon (16,5 km, gemiddeld 7,2%) en tot slot dus de bovengenoemde klim naar aankomstplaats Cervinia op ruim 2.000 meter hoogte.
Opnieuw een zware dag, maar wel de laatste van deze enerverende Giro. In de slotetappe zondag in en rond Rome wordt traditioneel nooit het verschil meer gemaakt, wat betekent dat we vandaag gaan meemaken wie de 101e Giro d'Italia op zijn naam schrijft. Chris Froome deelde vrijdag met zijn ongekende solo naar Bardonecchia een mokerslag uit, maar de grote vraag is of de Brit voldoende is hersteld van zijn enorme krachtsexplosie.
Alles kan
Houdt Froome stand of zakt hij net als zijn landgenoot Simon Yates volkomen onverwacht alsnog door het ijs? En wat kan Tom Dumoulin nog? Slechts 40 seconden scheiden hem van de roze trui en zijn tweede Giro-zege. Zo op het eerste oog lijkt dat te veel voor de Limburger, maar in deze Giro kan werkelijk van alles gebeuren.
Eurosport Player: altijd en overal live sport
De 20e etappe van de Giro d'Italia is zaterdag vanaf 12:30 uur LIVE te zien op Eurosport 1. En natuurlijk ook op de Eurosport Player. Met de Eurosport Player kun je alle wedstrijden, toernooien en rondes op de voet volgen, live en on demand. Altijd en overal. Dus, wil je geen bal, crash of ontsnapping missen, ga dan naar eurosportplayer.nl.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie