Waarschijnlijk niet. De kopman van Sunweb knabbelde dinsdag in de 34,2 kilometer lange tijdrit van Trento naar Rovereto weliswaar 1.15 minuut van de voorsprong van Yates af, maar dat was bij lange na niet genoeg om de roze trui over te nemen.
Aan het begin van de dag was het verschil in het algemeen klassement tussen beide kemphanen 2.11 minuten. Na deze tijdrit heeft Yates nog 56 seconden over. De dagwinst ging naar de ontketende Rohan Dennis die met zijn tijd van precies 40.00 minuten ook een grote sprong voorwaarts in het algemeen klassement maakt.
Giro d'Italia
Oomen: 'Ja, ik heb ook mezelf verbaasd deze Giro'
27/05/2018 OM 18:32
Nog drie aankomsten bergop
Hij moest alles geven. Alles om zijn kansen op prolongatie van zijn Giro-titel levend te houden. Maar de wijze waarop Yates tot dusver in de bergen heeft huisgehouden doet het ergste vrezen voor de kansen van Dumoulin in de komende vijf dagen. Op de Brit staat in deze Giro geen maat zodra de koers zich door het hooggebergte begeeft.
Van de resterende vijf etappes hebben er liefst drie een profiel met aankomst bergop en dat ligt precies in het straatje van roze truidrager Yates. Zolang hij geen inzinking krijgt, lijkt voor Dumoulin de tweede plaats het hoogst haalbare in deze loodzware Giro.
Regenbui
Over ongelijke kansen in de tijdrit hoefde nauwelijks iemand te klagen. De omstandigheden op de zuidwaartse route van Trento naar Rovereto waren voor de klassementsrenners, die in de laatste fase startten, nagenoeg gelijk. Waar in de ochtenduren nog een paar regenbuien waren gevallen, bleef het in de middag in eerste instantie droog. Pas in de laatste anderhalf uur vielen weer wat druppels naar beneden.
Dat betekende dat Dumoulin en Yates, die als laatsten op weg gingen, met dezelfde omstandigheden te maken hadden. De Limburger startte drie minuten voor zijn concurrent en had bij het eerste tussenpunt na 12,7 km een marge van 21 seconden opgebouwd. Op het tweede meetpunt, na 25,6 kilometer, had Dumoulin die voorsprong uitgebreid naar 38 seconden. En uiteindelijk, op het eind van de rit, was de winst 1.15 minuut. Dumoulin eindigde daarmee als derde, achter Rohan Dennis en Tony Martin.
Van Emden vierde
Van de overige favorieten voor de tijdritzege gingen Viktor Campenaerts en Jos van Emden al vroeg van start. De Belg, op de eerste Giro-dag derde in tijdrit in Jeruzalem, had zijn ambities vooraf duidelijk uitgesproken. Campenaerts wilde winnen. Dat bleek te hoog gegrepen. Hij eindigde net buiten de top-10, als 12e.
Jos van Emden kwam op de Noord-Italiaanse wegen beduidend beter uit de verf en noteerde aan het begin van de middag de snelste tijd tot dan toe: 40:27. "Ik heb niets laten liggen ergens onderweg, dus ik ben tevreden met de tijd die ik heb neergezet", reageerde Van Emden vlak na binnenkomst in Rovereto. "Zelfs bergop reed ik nog behoorlijk hard."
Het bleek niet genoeg voor de dagzege voor de man van LottoNL-Jumbo die vorig jaar nog op de slotdag van de Giro de tijdrit naar Milaan op zijn naam schreef. Dennis, Dumoulin en Tony Martin gingen nog over de tijd van Van Emden heen.
Uitslag etappe 16: tijdrit Trento-Rovereto (34,2 kilometer)
1. Rohan Dennis (Aus) 40:00 minuten
2. Tony Martin (Dui) +0.14
3. Tom Dumoulin (Ned) +0.22
4. Jos van Emden (Ned) + 0.27
5. Chris Froome (GB) +0.35
6. Fabio Aru (GB) + 0.37
7. Alex Dowsett (GB) + 0.40
8. Diego Ulissi (Ita) + 0.40
9. Chad Haga (USA) + 0.47
10. David de la Cruz (Spa) + 1.01
Eurosport Player: nu eerste 7 dagen gratis
Op de Eurosport Player kun je alle wedstrijden, toernooien en rondes - zoals Roland Garros - op de voet volgen, live en on demand. Altijd en overal. Nu de eerste 7 dagen GRATIS. Daarna ben je al Eurosport Player-member voor de speciale prijs van € 19,99 per jaar. Dus, wil je letterlijk geen seconde missen van alle live actie, ga dan naar .
Giro d'Italia
Dumoulin: 'De Tour de France? Die is nog niet zeker'
27/05/2018 OM 18:06