• De Giro d’Italia is vanaf 4 mei dagelijks live en exclusief op Eurosport 1 en de Eurosport Player
Tom Dumoulin maakte de 100e editie van de Giro d’Italia ongevergetelijk voor de Nederlandse fans. In de tiende etappe won Dumoulin de tijdrit van Foligno naar Montefalco en pakte hij de roze leiderstrui. In de 19e etappe verloor Turbo Tom het roze aan Nairo Quintana, maar de kleine Colombiaan werd verpulverd in de afsluitende tijdrit. Dumoulin werd zo de eerste Nederlandse Giro-winnaar ooit en schreef geschiedenis.
Giro 2018
Giro d'Italia
Oomen: 'Ja, ik heb ook mezelf verbaasd deze Giro'
27/05/2018 OM 18:32
Het zwaartepunt dit jaar zit volgens Dumoulin in etappe veertien als de renners de Monte Zoncolan moeten beklimmen. “De Zoncolan is een hele zware etappe, maar de dag erna zit ook een hele zware rit. Daar gaat zeker wat gebeuren. In het begin van de Giro zijn er ook een paar belangrijke ritten, zoals de aankomst op de Etna. Dat zijn ritten waar je er meteen moet staan.”
Grote druk
Dit jaar is het deelnemersveld sterker dan ooit en hebben onder andere Froome, Quintana, Aru, en Pinot hun pijlen gericht op de roze trui. En de druk op de renner van Team Sunweb is na de overwinning van vorig jaar groter dan ooit.
“De grote druk was en is erg moeilijk soms. Je wilt jezelf opnieuw bewijzen en daardoor ga je soms te gekke dingen doen. Ik ben terug naar de basis gegaan en heb gekeken hoe ik vorig jaar de Giro ben in gegaan, dat was een stuk relaxter dan nu. Met die relaxte houding probeer ik nu weer de Giro in te gaan.

Dumoulin na het winnen van de Giro in 2017

Foto: Getty Images

Na zijn prachtige overwinning van vorig jaar werd Tom Dumoulin in één klap een bekende Nederlander. De roem en aandacht die hij opeens kreeg eiste zijn tol.
“De eerste weken na de Giro waren vooral heel heftig. Ik was het niet gewend om altijd herkend te worden. Dat viel me toch wel zwaar toen het ineens heel veel werd. Ik kon mijn rust momentjes niet altijd pakken, maar het gaat inmiddels veel beter.”
Zie hier het complete interview:
Giro d'Italia
Dumoulin: 'De Tour de France? Die is nog niet zeker'
27/05/2018 OM 18:06