Hij is niet eens zo lang, 10,1 kilometer om precies te zijn. Maar de Zoncolan doet iedereen in het peloton huiveren, ook de klimgeiten voor wie normaal gesproken geen berg te hoog is. Met zijn gemiddelde stijgingspercentage van 11,9 % en pieken tot 22 % is hij één van de meest gevreesde beklimmingen in Europa.
Allerlei metaforen duiken op in de bespiegelingen voorafgaand aan deze 14e etappe. Een beest, een monster, de absolute hel. Om er een paar te noemen.
Giro d'Italia
Oomen: 'Ja, ik heb ook mezelf verbaasd deze Giro'
27/05/2018 OM 18:32
De Zoncolan komt vandaag pas aan het eind van de 186 kilometer lange etappe aan bod. Daarvoor zijn de renners al drie cols van de 3e categorie en één van de 2e categorie (Passo Duron) tegengekomen. Het wordt een slijtageslag...
Hoe kijken de klassementsrennners tegen de Zoncolan aan?
Simon Yates: "Iedereen vertelt me dat het één van de zwaarste beklimmingen uit mijn carrière zal zijn. Natuurlijk zal het zwaar zijn, maar dat vond ik ook van de cols die we al hebben gedaan. Oké, de Zoncolan is een ander beest, maar iedere klim zo diep in een erg zware Giro gaat moeilijk zijn. Iedereen is moe."
Tom Dumoulin: "Ik verwacht vuurwerk. Ik ga gewoon alles geven en dan zullen we het wel zien. Het is een steile klim, dat is het enige wat ik weet en dat is genoeg. Ik denk verder nergens aan, niet aan een trui. Ik zie wel wat er gebeurt.''
Fabio Aru: "De Zoncolan? Een legendarische beklimming en degene die daar wint verdient het om voor altijd als een Giro-legende te worden betiteld. Dat idee geeft mij op voorhand al extra motivatie om daar een goede prestatie neer te zetten. Het wordt een belangrijke test voor alle klassementrenners. Niemand kan zich hier verstoppen."
Chris Froome: "Het is een gruwelijke finale. De laatste keer dat ik op de Zoncolan gekoerst heb is acht jaar geleden. Ik weet dus wat ik kan verwachten en weet waar ik aan kan vallen en waar niet. Dat gaat heel belangrijk worden."
Giro d'Italia
Dumoulin: 'De Tour de France? Die is nog niet zeker'
27/05/2018 OM 18:06