Zowat elke ploeg kondigde een deel van de tactiek in de ochtenduren al aan. Zorgen dat er een mannetje meespringt als er een groep vroege vluchters vandoor gaat. En dat gebeurde dan ook zowat direct na het vrijgeven van de koers. Meteen namen 14 renners de benen, met Tim Wellens (Lotto-Fix All) als grote blikvanger.
De Belgische winnaar van de 4e etappe op Sicilië naar Caltagirone kreeg gezelschap van Chérel (AG2R), Ballerini en Masnada (Androni), Boaro en Visconti (Bahrain), Andreetta (Bardiani), Benedetti (Bora), Berhane (Dimension Data), Carthy (EF), Belkov (Katjoesja), Brambilla en Didier (Trek) en Turrin (Willier).
Giro d'Italia
Oomen: 'Ja, ik heb ook mezelf verbaasd deze Giro'
27/05/2018 OM 18:32
Geen Nederlanders
Liefst acht Italianen, maar geen enkele Nederlander in deze kopgroep en ook geen renners van LottoNL-Jumbo of Sunweb. Ook Astana had geen pion vooraan en besloot de achtervolging in te zetten in dienst van Miguel Angel Lopez Moreno.
De inspanningen de lichtblauwe formatie hadden aanvankelijk weinig succes, want de voorsprong liep met nog 40 kilometer te gaan zelfs op naar meer dan 8 minuten. Maar bij de tweede beklimming van de dag - de Calascio - liep de tijdsmarge hard terug. Aan de voet van de slotklim Gran Sasso - op 25 kilometer van de meet - was er nog slechts een kleine 3,5 minuut over.
Dappere Masnada
De kopgroep bestond op dat moment nog meer uit zes renners. Masnada, Chérel, Brambilla, Boaro, Visconti en Carthy hielden stand, maar Wellens moest al snel lossen. In het peloton smeed Astana een alliantie met Mitchelton-Scott, de ploeg van roze trui-drager Simon Yates. Waar Astana de rit wilde winnen, probeerde Yates en zijn kornuiten Tom Dumoulin uit de tent te lokken.
Voor Fausto Masnada ging het niet snel genoeg. De 24-jarige Italiaan van Andoni sprong weg, in de hoop dat hij het aanstormende peloton te slim af kon zijn. Op de bijna verlaten, besneeuwde hoogtevlakte van de Gran Sasso reed Masnada voor wat hij waard was, zijn blik op de Grote Steen die voor hem opdoemde.
Froome en Aru verliezen
Maar in de laatste, tevens steilste, vier kilometer vervlogen alle illusies voor Masnada. Net als Koen Bouwman zaterdag werd ook hij alsnog in de slotfase van de rit teruggepakt door de grote mannen. Simon Yates sprong in de laatste meters naar zijn tweede ritwinst in deze Giro, voor Pinot en Chaves. Dumoulin ging aanvankelijk goed mee, maar moest in de eindfase toch lossen en kwam 12 seconden na Yates binnen. Etappewinnaar Yates verdiende ook nog 10 bonificatieseconden.
Chris Froome en Fabio Aru waren de grote verliezers van de dag. Zij konden niet mee op het steilste deel van de Gran Sasso en verloren meer dan een minuut.
Eurosport Player: nu eerste 7 dagen gratis
Morgen een rustdag in de Giro d'Italia. Dinsdag is de 10e etappe vanaf 13:15 uur LIVE te zien op Eurosport 1. En natuurlijk ook op de Eurosport Player. Hier kun je alle wedstrijden, toernooien en rondes op de voet volgen, live en on demand. Altijd en overal. Nu de eerste 7 dagen GRATIS. Daarna ben je al Eurosport Player-member voor de speciale prijs van € 19,99 per jaar. Dus, wil je letterlijk geen seconde missen van alle live actie, ga dan naar eurosportplayer.nl.
Giro d'Italia
Dumoulin: 'De Tour de France? Die is nog niet zeker'
27/05/2018 OM 18:06