Dat Viviani met overmacht zegevierde in beide sprintetappes is geen verrassing. De Italiaanse spurter van Quick-Step is nu eenmaal de rapste man van het Giro-peloton en weet zich omringd door sterke ploegmaten die hem als een geoliede machine in stelling kunnen brengen.
Alle credits na zijn zege zondag in Eilat gingen dan ook naar zijn teamgenoten van de Belgische formatie. "Vandaag hebben we onze ervaring uit de klassiekers kunnen gebruiken. We hadden echt een plan nodig, aangezien er veel wind stond en er veel bochten en rotondes waren. Die finale hebben we heel goed gereden", aldus de olympisch baankampioen (omnium) van Rio de Janeiro.
Giro d'Italia
Oomen: 'Ja, ik heb ook mezelf verbaasd deze Giro'
27/05/2018 OM 18:32
Vrijdag weer sprintkansen
Ook een dag eerder in Tel Aviv kon Viviani het werk in de eerste etappe, die net als zondag grotendeels in een lange rechte lint over snelwegen voerde, met gemak afmaken. De 29-jarige Italiaan steekt vandaag met de paarse trui van de leider in het puntenklassement de Middellandse Zee over om op Sicilië verder te koersen.
Daar worden drie etappes over heuvels en bergen verreden. De eerstvolgende kans op Viviani's derde winst in deze Giro volgt vrijdag als de renners weer op het vaste land zijn beland en een vlakke rit door Calabrië met finish in Praia a Mare op het programma staat.
Schijnwerpers op Dumoulin
Tot die tijd zijn alle (Nederlandse) ogen gericht op Tom Dumoulin. Zijn openingsweekend in Israël kon niet beter verlopen. Winst in de proloog op vrijdag en in die krappe tien kilometer door de straten van Jeruzalem meteen al een serieus secondengat slaan alle concurrenten voor de eindzege.
Dat hij die maglia rosa na de eerste etappe moest afstaan aan Rohan Dennis kwam Dumoulin helemaal niet slecht uit. Integendeel. "Wat extra roze truien in de kast is natuurlijk altijd leuk, maar misschien is dit over drie weken gezien maar beter zo." De voordelen? Geen plichtplegingen na afloop en Sunweb wordt niet gedwongen de koers te controleren. Op beide fronten een fikse energiebesparing dus.

Tom Dumoulin

Foto: Getty Images

Boom boom Froome
En de allergrootste opwinding? Die ontstond al in de uren voor de officiële start van de 101e Giro d'Italia. Je kunt je nog zo maniakaal, tot in de perfectie voorbereiden, maar als je bij het verkennen van de proloogrit onderuit glijdt, ziet de wereld er meteen heel anders uit. Liefst 37 seconden was de achterstand van Chris Froome op proloogwinnaar Dumoulin."Een val doet altijd pijn, maar ik ben blij dat het niet erger is."
De gehele karavaan verplaatst zich maandag naar Sicilië, waarna het dinsdag eindelijk zover is: koers in Italië!
Eurosport Player: nu eerste 7 dagen gratis
De vierde etappe van de Giro d'Italia is dinsdag vanaf 13:15 uur LIVE te zien op Eurosport 1. En natuurlijk ook op de Eurosport Player. Hier kun je alle wedstrijden, toernooien en rondes op de voet volgen, live en on demand. Altijd en overal. Nu de eerste 7 dagen GRATIS. Daarna ben je al Eurosport Player-member voor de speciale prijs van € 19,99 per jaar. Dus, wil je letterlijk geen seconde missen van alle live actie, ga dan naar eurosportplayer.nl.
Giro d'Italia
Dumoulin: 'De Tour de France? Die is nog niet zeker'
27/05/2018 OM 18:06