Die rondgang langs de Romeinse pracht en praal was bedoeld als één grote live commercial voor de Eeuwige Stad. De tien rondjes van 11,5 kilometer schoten voorbij prachtige locaties als het Colosseum, Circus Maximus en Piazza del Popolo. De enigen die daar totaal geen oog voor hadden waren de renners.
Gevaarlijke straatjes
Zij uitten al snel hun zorgen over het gevaarlijke parkoers in de straten van de Italiaanse hoofdstad. Olie op de weg, smalle straatjes, gevaarlijke keien. Als een van de eersten gaf Tom Dumoulin zijn ongenoegen door, waarna Chris Froome zijn verantwoordelijkheid nam en zich bij de auto van de wedstrijdleiding meldde.
Giro d'Italia
Oomen: 'Ja, ik heb ook mezelf verbaasd deze Giro'
27/05/2018 OM 18:32
Na lang beraad besloot de jury het algemeen klassement al na drie gereden ronden op te maken en in de resterende 80 kilometer werd er alleen gekoerst om de etappezege. Dat betekende dat Chris Froome zich op dat moment al winnaar van de 101e editie van de Giro d'Italia mocht noemen. Hij moest alleen nog wel finishen, maar wanneer maakte niet meer uit.
Dumoulin doet het rustig aan
Froome en Dumoulin deden het vervolgens rustig aan en werden zelfs gelost uit het peloton. Ze finishten ruim tien minuten later in gezelschap van hun ploegen. De mindere goden besloten er wél een wedstrijd van te maken en gingen er al snel na de neutralisatie vandoor. Een kopgroep van zo'n 20 man kreeg echter niet veel ruimte van Quick-Step dat alle kaarten op de vijfde etappezege van sprintmirakel Elia Viviani had gezet.
Vlak voor het laatste rondje van 11,5 kilometer had de Belgische formatie het voorste pak compleet. Danny van Poppel deed vervolgens een verrassende zet en ging er met onder anderen Tony Martin en Ryan Mullen vandoor. Te weinig vertrouwen in zijn eigen sprinterskansen? Opvallend was het wel.
Dat vond ook Quick-Step dat vol in de achtervolging ging en de maximale voorsprong van 11 seconden op tijd wegpoetste en Viviani in een zetel naar de finish bracht. De Italiaan kon dat voorwerk echter niet afmaken en werd in de sprint afgetroeft door de Ier Sam Bennett die zijn derde Giro-zege van dit jaar boekte.
Eurosport Player: altijd en overal live sport
De WK Superbikes is LIVE te zien op Eurosport 1 en/of de Eurosport Player. Met de Eurosport Player kun je alle wedstrijden, toernooien en rondes op de voet volgen, live en on demand. Altijd en overal. Dus, wil je geen bal, crash of ontsnapping missen, ga dan naar eurosportplayer.nl.
Giro d'Italia
Dumoulin: 'De Tour de France? Die is nog niet zeker'
27/05/2018 OM 18:06