Getty Images

Sam Bennett verrast Viviani in slotetappe in de Romeinse chaos

Sam Bennett verrast Viviani in slotetappe in de Romeinse chaos
By Eurosport

The 27/05/2018 at 18:54Bijgewerkt The 27/05/2018 at 19:16

Het zou de vijfde sprintzege voor Elia Viviani moeten worden. Winnen in de slotetappe van de 101e Giro d'Italia in Rome, de droom van elke Italiaanse sprinter. Maar Sam Bennett verstoorde diens sprookje en was de sterkste in tumultueus verlopen slotetappe door de binnenstad van Rome.

Die rondgang langs de Romeinse pracht en praal was bedoeld als één grote live commercial voor de Eeuwige Stad. De tien rondjes van 11,5 kilometer schoten voorbij prachtige locaties als het Colosseum, Circus Maximus en Piazza del Popolo. De enigen die daar totaal geen oog voor hadden waren de renners.

Gevaarlijke straatjes

Zij uitten al snel hun zorgen over het gevaarlijke parkoers in de straten van de Italiaanse hoofdstad. Olie op de weg, smalle straatjes, gevaarlijke keien. Als een van de eersten gaf Tom Dumoulin zijn ongenoegen door, waarna Chris Froome zijn verantwoordelijkheid nam en zich bij de auto van de wedstrijdleiding meldde.

Na lang beraad besloot de jury het algemeen klassement al na drie gereden ronden op te maken en in de resterende 80 kilometer werd er alleen gekoerst om de etappezege. Dat betekende dat Chris Froome zich op dat moment al winnaar van de 101e editie van de Giro d'Italia mocht noemen. Hij moest alleen nog wel finishen, maar wanneer maakte niet meer uit.

Dumoulin doet het rustig aan

Froome en Dumoulin deden het vervolgens rustig aan en werden zelfs gelost uit het peloton. Ze finishten ruim tien minuten later in gezelschap van hun ploegen. De mindere goden besloten er wél een wedstrijd van te maken en gingen er al snel na de neutralisatie vandoor. Een kopgroep van zo'n 20 man kreeg echter niet veel ruimte van Quick-Step dat alle kaarten op de vijfde etappezege van sprintmirakel Elia Viviani had gezet.

Vlak voor het laatste rondje van 11,5 kilometer had de Belgische formatie het voorste pak compleet. Danny van Poppel deed vervolgens een verrassende zet en ging er met onder anderen Tony Martin en Ryan Mullen vandoor. Te weinig vertrouwen in zijn eigen sprinterskansen? Opvallend was het wel.

Dat vond ook Quick-Step dat vol in de achtervolging ging en de maximale voorsprong van 11 seconden op tijd wegpoetste en Viviani in een zetel naar de finish bracht. De Italiaan kon dat voorwerk echter niet afmaken en werd in de sprint afgetroeft door de Ier Sam Bennett die zijn derde Giro-zege van dit jaar boekte.

Eurosport Player: altijd en overal live sport