Een kopgroep bestaande uit Jauregui, Barin, Frapporti, Mosca en Belkov kreeg vandaag de ruimte van het peloton. De Italiaan maakte van deze kans gebruik om zijn bergtrui te verdedigen door zes punten te pakken. Met nog ruim 105 kilometer tot de meet leek Team Emirates plotseling een aanval in te zetten. De ploeg van Aru verhoogde het tempo flink, maar zette deze versnelling niet door, waardoor er niet veel renners hoefden te lossen.
Zinderende finale
Met nog twaalf kilometer tot de streep was het echter klaar met de pret en werd de kopgroep ingerekend. De finale kon beginnen en twee Italianen, Zardini en Conti, openden het vuur. Conti hield het het langst vol, maar zijn benen waren niet sterk genoeg. Ondanks een valpartij in het peloton werd Conti met nog 3 kilometer te gaan weer teruggepakt.
Giro d'Italia
Oomen: 'Ja, ik heb ook mezelf verbaasd deze Giro'
27/05/2018 OM 18:32
De laatste kilometers ging het volle bak richting de slotklim met een stijgingspercentage van maximaal 15%. Alle favorieten zaten bij elkaar in de finale, maar het was Tim Wellens het allersterkste was. Hij sprong uit het wiel van Battaglin en maakte de verwachtingen waar.
Algemeen klassement
Rohan Dennis blijft de leider in het algemeen klassement met een seconde voorsprong op Tom Dumoulin. Tim Wellens klimt door zijn overwinning naar de vierde plaats. Voor Chris Froome is het tot nu toe geen Giro om lang te onthouden. De kopman van Team Sky moest zo'n 23 seconden toegeven op Wellens.
Giro d'Italia
Dumoulin: 'De Tour de France? Die is nog niet zeker'
27/05/2018 OM 18:06