Het verschil met de rit van een dag geleden is de eerste fase. Vanuit startplaats Agrigento, gelegen aan de zuidkust van Sicilië, volgt een lange vlakke aanloopfase langs de kustlijn. Na 60 kilometer buigt de route bij Sciacca af naar het binnenland en doemen zo'n 17 kilometer later ook de eerste serieuze heuvels op.
Finale bergop
Drie beklimmingen van de vierde categorie staan er te wachten voordat de renners afkoersen op finishplaats Santa Ninfa in het Valle del Belice: Santa Margherita (90 km), Partanna (111 km) en de Poggioreale (132 km). Daarna golft het asfalt in de laatste 20 kilometer naar de finish ook goed op en af, met als apotheose de laatste twee kilometer in de finale waar het nog even flink omhoog gaat (6,1% gemiddeld).
Giro d'Italia
Oomen: 'Ja, ik heb ook mezelf verbaasd deze Giro'
27/05/2018 OM 18:32
Een etappe dus die geknipt is voor een groep avonturiers die er in het eerste deel meteen vandoor gaat en aardig bergop kan. Zeker met het oog op de derde en laatste etappe op Sicilië die morgen finisht op de Etna en waar de klassementsrenners zich naar verwachting zullen gaan melden.
Froome maakt zich geen zorgen
Of Chris Froome daar bij zit, is de grote vraag. De kopman van Sky zal eerst de dag van vandaag goed moeten doorkomen. Gisteren verloor hij opnieuw tijd op zijn grote concurrent Tom Dumoulin, 17 seconden om precies te zijn. Zijn achterstand op de Nederlander bedraagt na vier koersdagen al 57 seconden.
Froome had wel een verklaring voor zijn latere binnenkomst. "Het was een ontzettend lastige etappe en ik zat in de finale niet in een goede positie. Maar laten we de etappe van vandaag en die van morgen naar de Etna afwachten. Ik voel me elke dag weer een stukje beter na die val voor de proloog. We bekijken het van dag tot dag."
Eurosport Player: nu eerste 7 dagen gratis
De 5e etappe van de Giro d'Italia is woensdag vanaf 13:15 uur LIVE te zien op Eurosport 1. En natuurlijk ook op de Eurosport Player. Hier kun je alle wedstrijden, toernooien en rondes op de voet volgen, live en on demand. Altijd en overal. Nu de eerste 7 dagen GRATIS. Daarna ben je al Eurosport Player-member voor de speciale prijs van € 19,99 per jaar. Dus, wil je letterlijk geen seconde missen van alle live actie, ga dan naar eurosportplayer.nl.
Giro d'Italia
Dumoulin: 'De Tour de France? Die is nog niet zeker'
27/05/2018 OM 18:06