28-05-19 - 11:40
AFGELOPEN
Lovere - Ponte di Legno
0km
?km
Giro d'Italia • Etappe16
avant-match

LIVE
Lovere - Ponte di Legno
Giro d'Italia - 28 mei 2019

Giro d'Italia - Volg deze wielerwedstrijd live op Eurosport. De actie begint om 28 mei 2019 op 11:40. Met ons liveverslag mis je niks!
Alles over Wielrennen: schema's en resultaten

    
30
Highlights 
 
 Verwijderen
 

We zijn nu live op Eurosport 1! Geen kans om te kijken? Volg ons liveblog hier!

 

Dit was het weer voor vandaag. Blijf onze social media en onze website volgen voor interviews en meer! En morgen zijn we er natuurlijk weer bij, zowel op Eurosport 1 als met het liveblog. Tot morgen!

FINISH

Wat een prestatie van NIbali en wat een werk van Movistar! Het was alweer een prachtige bergetappe en het is nog niet gespeeld deze Giro! Carapaz blijft op de eerste plaats maar de tweede plaats wordt overgenomen door niemand minder dan Vincenzo NIbali. En vergeet ook niet Bauke Mollema, die op dit moment op een prachtige vijfde plaats staat!

FINISH

Mollema trekt nog even vol aan voor zijn plek in de top 5 met Yates en Roglic in zijn wiel. de groep verliest 1"23" op Nibali en Carapaz!

FINISH

Nibali komt binnen op plek 4, gevolgd door de rest van de groep. Op 1"40" van Ciccone.

FINISH

Masnada zat er nog tussen en eindigt op plek 3, op een ruime minuut komt hij binnen.

FINISH

CICCONE WINT!! Hirt doet alsof hij gaat, Ciccone trekt dan echt de sprint aan en blijft Hirt ruim voor. Nu is het wachten op de klassementsmannen!

 

Lopez moet toch weer lossen uit de groep der favorieten. Kan hij nog een keer terugkomen?

1 KM

De laatste kilometer voor Ciconne en Hirt! Wie mag vanavond de champagne ontkurken, Trek of Astana?

3 KM 

Er zullen geen grote verschillen in de onderlinge groepjes meer gemaakt worden. Ciccone-Hirt als eerst over de finish. Daarachter misschien nog een verdwaalde renner uit de kopgroep. Op 2"30" volgen Nibali, Carapaz, Landa en Lopez voor het klassement. op een ruime minuut volgen Yates, Roglic en Mollema. Hoe zal de top-10 van het algemeen klassement er na vandaag uitzien? nog 3 kilometer!

5 KM

Ciccone zit te klappertanden. De hele afdaling in de regen en de kou zorgt ervoor dat veel renners het koud hebben! Nog 5 KM en we weten wie de winnaar van de etappe is, Hirt of Ciccone.

17:06 

De groep met de favorieten is elkaar nu toch aan het helpen. Nibali, Carapaz en Landa helpen ook mee met kopwerk. Zij willen zoveel mogelijk tijd winnen op Roglic. Dumbrowski is onderweg opgepikt en zo heeft Carthy ook een ploeggenoot.

7 KM

Lopez is nu dan toch terug bij de groep van Nibali. Het verschil tussen de groep roze trui en de kopgroep loopt snel terug en is nog maar 3"40". Ciccone is er klaar mee en maakt geen tempo meer. Hirt besluit toch maar mee te rijden, het verschil is namelijk teruggebracht tot 3"35". Nog 7 kilometer!

17:01

Het tempo ligt nu ook lager dan eerst bij Ciccone. Het verschil met Bilbao en Lopez is 3"47". De groep van Nibali is Carusso tegengekomen, die zal het kopwerk nu gaan doen. Het verschil is nu nog 4"13" maar zal door het werk van Carusso teruglopen. Amador moet lossen uit deze groep. Roglic heeft steun van Yates en Mollema. De drie mannen zullen het verschil zo klein mogelijk willen houden. 4"54" betekent dat Roglic op dit moment zijn plek behoudt ten opzichte van Nibali.

 

Roglic heeft flinke risico's genomen in de afdaling! Het verschil is nu onder de minuut.

16:56 

Hirt mag niet overnemen van de ploegleiding, tot grote frustratie van Ciccone en Trek. Zelfs de ploegwagen van Trek gaat praten met Hirt. Ciccone probeert dan maar een paar keer te demarreren, maar Hirt kan blijven volgen.

16:54

De leiders zijn beneden. De klassementsmannen zijn er bijna. Kan Nibali nog een gaatje slaan? Kan Lopez zijn voorsprong volhouden? Kan Carapaz misschien nog enkele seconden winnen?

15 KM

Het blijft spannend zo afdalen maar de renners zijn scherp en het is dus even 'rustig'. Carapaz zit nog met twee andere Movistar renners, NIbali zit erbij en Carthy. Voor deze groep zitten Bilbao en Lopez. Lopez zal het jongerenklassement gaan leiden. VOor deze twee renners zit in ieder geval nog Carusso en misschien ook nog wel een renner van Astana. De mannen op kop zijn Ciccone en Hirt. Ciconne gaat vol voor de overwinning en daalt hard. Het ziet ernaar uit dat de winnaar een van deze twee mannen wordt. EN wat zullen de verschillen worden tussen de klassementsmannen? Nog 15 kilometer!

16:45

Herstel, bijna alle renners dalen voorzichtig. Ciccone gaat hard en neemt toch wel wat risico's...

16:44

De renners gaan gelukkig allemaal voorzichtig naar beneden. Het is zeiknat en blijft regenen. Lopez en Bilbao hebben toch al een klein gaatje op de groep van de roze trui, 18 seconden is het verschil!

16:41

Ook de klassementsmannen zijn nu over de top heen. Hirt en Ciccone rijden aan kop, gevolgd op 3"48" door de roze trui. Daarvoor zitten Bilbao en Lopez met een kleine voorsprong. Daarvoor zijn ook nog enkele renners uit de kopgroep, hoogstwaarschijnlijk NOG een renner van Astana. Roglic volgt ondertussen op anderhalve minuut van de roze trui.

25 KM

Mollema wordt ingehaald door Roglic en co. Hopelijk kan hij daarbij blijven en niet teveel tijd verliezen! Nog 25 kilometer.

16:38

Lopez versnelt nog een keer en komt een knecht tegen. De twee hebben een aardig gaatje geslagen. Lopez zal met een voorsprong aan de afdaling willen beginnen.

16:37

Ciccone pakt de volle buit op de top, de twee man zijn begonnen aan de, natgeregende, afdaling. Amador is uitgezakt tot de groep Landa en Carapaz dus Movistar is met 3 man. Maar ook deze mannen zijn bijna boven en Nibali is de beste daler. Hoeveel risico durft hij te nemen?

 

Valpartij langs de lijn

16:35

Ciccone en HIrt trappen flink door. Carusso is weg, die wacht waarschijnlijk op Nibali. De twee kopmannen zijn bijna op de top.

16:34

Roglic zit met Yates. Bouwman heeft nog een klein stukje kopwerk kunnen doen maar moet nu ook lossen. Het verschil blijft net iets boven de minuut met de roze trui.

 
16:32

NIbali is virtueel nu voorbij Roglic in het klassement.

16:31

Lopez gaat nog een keer. De renner van Astana heeft een hernieuwde energie gevonden en blijft maar versnellingen plaatsen. Carthu heeft het gelijk zwaar.

16:29

Nibali heeft nog een troef in de kopgroep, Caruso is weer terug bij Girt en Ciccone. Het verschil tussen beide mannen is 4"30".

16:29

De strijd in het algemeen klassement gaat op dit moment tussen Nibali, Carapaz en Landa. Lopez als outsider. Carapaz en Landa van dezelfde ploeg. Lopez wil zich laten zien en trekt door naar NIbali (erop en erover) en maakt nu het tempo. De mannen van Movistar zitten alweer in het wiel van Nibali. Worden er nog verschillen gemaakt? De 5 man zijn terug samen!

30 KM

Het giet bij de mannen in de kopgroep. Opletten in de afdaling!

16:25 

Nibali slaat een gat van 20 seconden naar Carapaz! De Italiaan zet alles op alles!

16:25 

Carapaz en Landa zijn met elkaar in gesprek (wellicht in discussie wie nou de kopman moet worden?) Terwijl Lopez een gaatje moet laten naar de twee. NIbali blijft maar gaan en weet van geen stoppen! Het verschil tussen NIbali en Roglic is bijna een minuut en dat zou betekenen dat Nibali een plek zal stijgen.

16:22

Ciccone en HIrt rijden samen op kop, niemand kon verder volgen. Vincenzo NIbali bedankt zijn broer en neemt afscheid, hij moet het zelf weer opknappen. Pedrero is ook klaar voor Movistar, Landa gaat nu tempo maken voor Carapaz.

16:21

De groep NIbali zit nu op 4"57" van de kopgroep. Daarachter de roze trui op 5"15". Roglic zit op 5"37" en dus op 40 seconden van Nibali. Mollema zit daar nog ergens tussen.

16:19 

De broertjes Nibali rijden nu samen. Antonio voorop, Vincenzo in het wiel. Carty kan nog volgen. De knechten van Movistar bepalen weer het tempo, de roze trui en Lopez zitten in het wiel. Roglic moet een groot gat laten naar Mollema. Hij lijkt niet in vorm... Wat een powermove van Nibali!!

16:17

Mollema rijdt Roglic voorbij! Hij gaat proberen naar de drie man van Movistar toe te rijden, die worden aangevoerd door de man van Astana Miguel Angel Lopez. Lopez verkleint het verschil naar Nibali met 6 seconden.

16:16

Het verschil blijft ongeveer 10 seconden. Lopez komt er net bij en ziet dat als een te overbruggen afstand dus besluit te versnellen. Mollema zit in het wiel van Roglic en kan niet volgen. Roglic kan niet aanhaken bij de groep met de roze trui!!

16:14

Carthy is aangesloten bij Nibali, die gestaag blijft doortrappen. Carapaz zit nog met 2 knechten en Roglic in zijn wiel. Mollema en Lopez knokken zich terug bij de klassementsmannen.

16:12

Nibali pakt een seconde of 10. Roglic hangt er nog net aan bij de mannen van Movistar maar lijkt het zwaar te hebben. Er kan verder niemand meer volgen, ook Mollema niet. Carthy (EF) demarreert en probeert aan te sluiten bij Nibali.

16:10

NIBALI GAAT! Nibali gooit er een flinke versnelling uit. Roglic volgt Carapaz, waar Movistar nu het tempo gaat maken. Nibali is hard weg, maar het is wel vroeg. Kan hij dit volhouden?

16:09

Sivakov krijgt het steeds zwaarder, Majka, Lopez en Yates moeten lossen.

16:09 

INEOS zit er nog goed bij. Concurrent voor de witte trui Lopez zit achterin en heeft het zwaar...

16:07

Bahrain Mehrida op kop, gevolgd door Movistar met de roze trui, met in het wiel Roglic. Dat zijn de eerste renners in het peloton.

16:06

Het peloton is de elitegroep geworden. Veel renners kunnen het tempo van Movistar niet volgen, terwijl ook Bahrain zich nu vooraan mengt met Pozzovivo. In de kopgroep kan Nieve niet meer volgen.

16:04

Hirt gaat nog een keer en slaat nu een gaatje naar de andere drie renners. Dumbrowski heeft moeten lossen. Bij het peloton bepaald Movistar het tempo met drie man op kop voor Carapaz.

16:02

Hirt demarreert in de kopgroep. HIj wordt gevolgd door Nieve, Ciccone en Carusso. Vlak daarachter zit nog Dumbrowski. De rest van de kopgroep is al niet meer te zien.

16:00 

Het gaat gelijk hard! Het is duidelijk dat de beklimming van de Mortirolo is begonnen, en het ook gelijk los gaat! er wordt tempo gemaakt en er zijn nu al veel renners die het zwaar hebben in de staart.

15:58 

Amador is gelost uit de kopgroep en zal weer wellicht weer als springplank dienen voor Carapaz of Landa.

 

Movistar en Bahrain met veel mannen voorin in het peloton. In de kopgroep sneuvelen de renners met bosjes.

15:56 

In de kopgroep is Brown weg en zit Masnada nu op kop.

15:55

Nibali komt naar voren met een ploeggenoot. Hij wil al snel beginnen. Roglic en Carapaz zitten er vlak achter, Carapaz met nog enkele ploeggenoten.

15:53 

De kopgroep is weer bij elkaar, Brown gaat op kop. Hij zal in dienst van Dumbrowski rijden. Hoelang houdt hij dit vol? Hoeveel renners kunnen dit tempo volhouden? Ondertussen knalt het peloton naar de voet van de klim. Het zal niet lang duren voor alles ontploft!

15:50

Brown, EF, gaat gelijk al voor de eerste versnelling. Ciccone volgt, samen slaan zij een klein gaatje. Cattaneo moet gelijk lossen.

40 KM

De kopgroep start nu aan de Mortirolo! Met een voorsprong van 6 minuten is de kans groot dat iemand uit de kopgroep de etappe wint. Maar eerst deze beklimming van de eerste categorie overleven...

 

Ook bij de tweede tussensprint is Masnada als eerste over de streep.

50 KM
15:33

Pedrero van Movistar glijd onderuit in een bocht in de afdaling. De schade valt gelukkig mee, hij zit weer op zijn fiets en probeert weer aan te sluiten bij het peloton.

15:30

Geen misselijke klim die eraan komt...

15:25

Kan de kopgroep vooruitblijven tot de top van de Mortirolo?

15:17

De kopgroep is over de top en het is, niet geheel verrassend, weer Ciccone die de bergpunten pakt. Zo sprokkelt hij elke etappe de punten weer bij elkaar voor de blauwe trui! Het verschil met het peloton is terug naar 5"00".

15:10
15:00

Er gebeurd voorlopig weinig, behalve dat het verschil is opgelopen naar 5"30". De renners hebben waarschijnlijk de Mortirolo in het achterhoofd zitten, tijdens die beklimming zullen de beslissingen van vandaag vallen...

14:50

De renners van de kopgroep zijn begonnen aan de tweede beklimming van vandaag, ook van de derde categorie. Het verschil met het peloton is bijna 5"00".

14:45

Masnada pakt de punten bij de tussensprint.

14:35

Het zal vast iets te maken hebben met zijn lengte.

100 KM

Nog 100 kilometer te gaan! Het verschil tussen de kopgroep en het peloton is 4"40". Zal Primoz Roglic vandaag hebben aangestipt als kans om de roze trui terug te veroveren of wacht hij geduldig af?

14:15

Met nog 104 kilometer te gaan is de kopgroep de top van de eerste gecategoriseerde beklimming voorbij. Er wordt gesprint voor de paar punten die boven te verdienen zijn, maar niet vol overtuiging. De punten gaan 'gewoon' naar Ciccone, de man in de blauwe trui. Carusso trekt even door in de afdaling om de voorsprong groot genoeg te houden. De voorsprong is 4"40".

14:10
14:00

Demare en Ackermann laten zich al lossen. Die zullen als enig doel hebben binnen de tijdslimiet te finishen en hoe snel dat gaat is hun om het even. Dat zullen ze als het goed is ook wel weer halen vandaag.

13:50

De kopgroep is begonnen aan de eerste klim van de dag, al is dit vergeleken met de rest nog geen hele lastige. De voorsprong: 4"30".

13:35

EF heeft zin om door de etappe te vliegen! Het verschil is ondertussen boven de 4"00" minuten.

13:25

Movistar bepaald het tempo aan kop van het peloton. De ploeg doet dit voor de roze trui drager Carapaz.

13:20

De statistieken van Schwarzmann, een van de rijders in de kopgroep. Het verschil met het peloton is opgelopen tot bijna 3"30".

 

We zijn nu live op Eurosport 1! Geen kans om te kijken? Volg ons liveblog hier!

13:10

Het belang van een goede tijdrit:

12:40

Ook de mechaniciens werken door tijdens een rustdag! Bobbie Traksel geeft een inkijk. Er zijn meer interviews te zien op Eurosport.nl, onder andere met Primoz Roglic. En ook vandaag zijn er weer interviews afgenomen die terug te vinden zijn op onze website!

12:35

Het was niet voor iedereen een rustdag, de podcast is gewoon weer opgenomen! Luister Kop over Kop in de Giro hier terug:

12:30

Het verschil is opgelopen tot 2"50". Over een half uur gaan we live op Eurosport 1! En blijf ook onze social media en website in de gaten houden. En ons liveblog gaat natuurlijk door.

 

Er is een ontsnapping met 21 renners! De groep heeft een gat van 2"00" op het peloton. De renners: Amador, Schwarzmann, Villella, Bilbao, Cattaneo, Caruso, Ulissi, Juul-Jensen, Ciccone, Jungels, Brown, Hirt, Bouwman, Nieve, Nibali, Hindley, Bidard, Masnada, Owsian, Ventoso en Honore. Een aantal klassementsrenners heeft een ploeggenoot voorin zitten!

12:23

Gaat de haai van Messina vandaag toeslaan?

12:16

Inmiddels 1'15'' voor de kopgroep.

12:14

Het regent in Italie!

12:11

In de kopgroep onder andere Koen Bouwman van Jumbo-Visma.

12:00

Een aantal rijders proberen aan te vallen, maar slagen er nog niet in een groot gat te vormen.

11:49

We zijn van start!

11:38

De vervanger van de Gavia, de Mortirolo!

11:31

De klassementsmannen zijn er ook weer bij vandaag!

10:50

Goedemorgen vanuit Lovere!

10:38

Onze mensen ter plaatse hebben gisteren gesproken met Jumbo-Visma. Check onze website voor alle content!

10:35

Team Dimension Data is er klaar voor!

10:29

Zo ziet het profiel van de etappe er voor vandaag uit.

10:28

Dit is het liveblog voor de zestiende etappe in de Giro d'Italia. Vandaag rijdt het peloton de koninginnerit van Lovere naar Ponte di Legno over 194 kilometer.