Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Giro d'Italia | Narvaez wint kletsnatte 12e etappe

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 15/10/2020 om 17:57 GMT+2

Jhonathan Narvaez wint de 12e etappe van de Giro d'Italia. De Equadoriaan werd in de finale geholpen door een gedwongen fietswissel van pechvogel Mark Padoen.

Jhonathan Narvaes wint 12e etappe

Foto: Eurosport

picture

Giro d'Italia | Samenvatting etappe 12

Met 3.800 hoogtemeters en de top van de laatste klim op 30 km van de finish was het lastig te voorspellen of de klassementsmannen geprikkeld zouden worden.
De laatste positieve coronatests - 17 Giro veiligheidsagenten die volgens RCS betrokken waren bij de E-Giro - wakkerde de geruchten aan dat de Giro zondag wel eens afgelopen kon zijn - iets wat elke renner deze rit in het achterhoofd hield. Onder toeziend oog van Monumento a Marco Pantani vertrok het peloton uit een regenachtig Cesenatico.
De omvangrijke vroege vlucht kreeg binnen 40 km al ruim 10 minuten voorsprong. De vluchtgroep bestond uit: François Bidard (AG2R), Simon Pellaud (Androni), Manuele Boaro (Astana), Mark Padoen (Bahrein-Mclaren), Cesare Benedetti (Bora-Hansgrohe), Joey Rosskopf (CCC), Jesper Hansen (Lotto-Soudal), Simon Clarke (EF), Albert Torres (Movistar), Victor Campenaerts (NTT), Jhonatan Narvaez (Ineos), Max Richeze (UAE) en Kop Over Kop podcast verslaggever Etienne van Empel (Vini Zabu). Even later wist ook de Spanjaard Hector Carretero (Movistar) aan te sluiten -niet geheel op eigen kracht zo blijkt uit de beelden.
picture

Giro d'Italia | Plakbidon van Hector Carretero

Bij de aankomst van de eerste klim - op 128 kilometer van de streep – leek het een uitgemaakte zaak dat de winnaar uit de kopgroep zou komen. De voorsprong bedroeg toen bijna een kwartier, echter bracht NTT het peloton weer in beweging, waar blauwe truidrager Guerreiro vooralsnog onbezorgd meereed; onder de vluchters waren er gedurende de koers niet al te veel bergpunten verzameld.
De versnelling van NTT sorteerde effect waardoor de eerste scheurtjes in het peloton zichtbaar werden. Op 90 km voor het einde was de voorsprong van de vluchters ruim 6 minuten. Het terrein werd lastiger en er dienden zich twee collen van de 3e categorie aan. Verdere uitdunning van het peloton en de kopgroep was onvermijdelijk. Onder andere Arnaud Démare en Peter Sagan moesten lossen.
Met nog 60 km te gaan kreeg van Empel een lekke band maar wist later weer aan te sluiten. De kopgroep werd na stevig klimwerk terugbracht tot drie: Padoen, Narvaez en Clarke - die een sprong had gemaakt vanuit de achterhoede. Het kostte hem echter veel moeite de andere twee bij te houden.
Padoen en Narvaez mochten met nog 30 km te gaan in het beestenweer uitmaken wie de etappe 12 zou winnen. Het peloton bestond nog maar uit 20 renners, waar alle grote klassementsmannen elkaar nauwlettend in de gaten hielden.
Op de laatste helling van de dag, met nog 22 km te gaan, brak bij Padoen een wiel. Narvaez keek geen moment om en leek hij de zege op een presenteerblaadje te krijgen. Padoen kwam op 30 seconde achterstand te staan, maar wist al snel wat seconden terug te pakken.
Op 5 km van de streep werd het duidelijk dat Narvaez deze etappe zou gaan winnen. Het verschil was weer opgelopen tot ruim 30 seconde. Een knappe zege in barre omstandigheden van de 23-jarige Ecuadoriaan, die de 3e ritzege voor Ineos binnenhaalde. Pardoen werd tweede en Clarke derde.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie