Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Giro d'Italia | Biniam Girmay dit maal sterkste in sprint-a-deux met Van der Poel

Pim Verhoeven

Geupdate 17/05/2022 om 18:15 GMT+2

Biniam Girmay wint de 10e etappe van de Giro d'Italia. De Eritreeër is de eerste zwarte Afrikaan die een etappe wint in de Ronde van Italië. Na een fantastische finale werd het een sprint-a-deux tussen Van der Poel en Girmay. De Afrikaan was simpelweg de sterkste in de laatste meters en sprintte op die manier naar een nieuw hoofdstuk in de wielergeschiedenis.

Giro d'Italia | Biniam Girmay dit maal sterkste in sprint-a-deux met Van der Poel

De etappe van vandaag had een veelbelovend parcours, maar het duurde vrij lang voordat het peloton echt in gang schoot. De drie vluchters van de dag kregen al snel ruimte van het peloton. Alessandro De Marchi, Lawrence Naesen en Mattia Bais mochten vandaag voor het peloton uit rijden. De kans dat het drietal voor de overwinning mochten gaan strijden leek nihil.
picture

Giro d’Italia | Van der Poel steekt sportief duim omhoog voor winnaar Girmay

Openstaande rekeningen

Eerst moesten er nog wat openstaande rekeningen van vorige week verwerkt worden. Sam Oomen en rozetruidragen Juan Pedro Lopez waren achterin het peloton naast elkaar te vinden. Het lijkt er dan ook op dat het tweetal inmiddels weer samen door een deur kan. Tom Dumoulin had er nog wel zo zijn ideeën over.

Caleb Ewan in de problemen

Caleb Ewan, en de gehele Lotto-Soudal ploeg, leek voor de etappe zijn kansen nog goed in te schatten, maar op een kleine 80km van de meet moest de Australiër het peloton al laten gaan. Ook bleef er geen enkele ploegmaat bij de sprinter. Met nog 30 kilometer te gaan reed Ewan 12 minuten achter het peloton. Het belang van de tijdslimiet werd dus ook steeds groter voor Ewan.
picture

Giro d’Italia | Girmay geblesseerd aan linkeroog door rondvliegende kurk bij openen champagnefles

Pech voor Van der Poel

Mathieu van der Poel stapte op 55km van de meet over op een nieuwe fiets. Bij een moment in het peloton schoven wat renners in elkaar. De achterderailleur van MVDP raakte daarbij beschadigd. Ijzig kalm probeerde de Nederlander eerst zijn fiets nog te repareren, maar zijn ploegleiderswagen stond al snel naast hem met een nieuwe fiets.
picture

Giro d'Italia | Mathieu van der Poel blijft ijzig kalm tijdens pechmoment

Terug bij af

Het tempo lag de gehele dag al vrij hoog, maar naarmate de finishlijn naderde schakelde het peloton steeds een tandje bij. Alessandro De Marchi wist het van de drie vluchters het langste vol te houden. Met nog 20 kilometer te gaan moest de Italiaan accepteren dat het niet zijn dag ging worden. De koers werd alsware gereset met Alpecin-Fenix die het peloton aanvoerde. Zo kan de ploeg van Van der Poel alvast wennen aan het werk van een WorldTour-ploeg.
picture

Giro d'Italia | Biniam Girmay de sterkste in prachtige finale 10e etappe

Fantastische finale

De gehele koers ontplofte in de finale. Op de laatste klim was het aanval na aanval en ook in de afdaling probeerde meerdere renners weg te rijden bij de kopgroep. Carapaz, Bardet, Nibali, Van der Poel, Hamilton, Girmay. Van klassementsrenners tot sprinters iedereen zag kansen voor de overwinning in deze 10e etappe van de Giro d'Italia. Constant kwam de groep weer bij elkaar. Intermarche-Wanty-Gobert zat met drie renners voorin vetegenwoordigd en was de ploeg die de eenzame vluchters steeds weer terugpakte. Ook een aanval van Van der Poel werd teniet geslagen door Girmay zelf.

Sprintfinish

Ondanks alle inspanningen werd het een sprint met een uitgedund peloton. Pozzovivo trok de sprint aan voor Girmay. Dit maal zat Van der Poel in het wiel van de Eritreeer, maar verder dan dat kwam de Nederlander niet. Niemand kwam meer langs Girmay. Daarmee is hij de eerste zwarte Afrikaan die een etappe wint in de Giro d'Italia. Nog voor de finish stak Van der Poel al zijn duim omhoog richting Girmay. Direct na de finish feliciteerde de Nederlander de winnaar van de dag.

WAAR KIJK JE?

De Giro d’Italia is ook in 2022 van de eerste tot en met de laatste kilometer rechtstreeks te volgen op televisie en internet. Mis niks van de 105e Giro en stem je tv af op Eurosport of kies voor een geheel reclamevrije stream op discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie