Koen Bouwman wilde vandaag koste wat kost meezitten met de vlucht van de dag. Op die manier zou hij namelijk zijn blauwe trui kunnen veiligstellen en misschien ook zijn tweede ritzege boeken. De Nederlander slaagde in beide missies.
Zodra duidelijk werd dat de definitieve vlucht gevormd was, kon Bouwman de concurrentie inventariseren. Hij had elf medevluchters, maar Giulio Ciccone, de nummer twee uit het bergklassement, had de slag gemist en dus was er de mogelijkheid om met mathematische zekerheid de winst in het bergklassement op te eisen.
Giro d'Italia
Wielrennen | Colbrelli geïnspireerd door Eriksen en dankbaar voor 'tweede leven'
07/06/2022 OM 14:57

BLAUWE TRUI

Nadat de renner van Jumbo-Visma de eerste twee sprints op de Villanova Grotte en de Passo di Tanamea al op zijn naam had geschreven, kwam hij ook als eerste boven op de Sloveense Kolovrat. Daarmee was hij met de resterende punten niet meer in te halen door Ciccone of een van de andere concurrenten. Bouwman komt daarmee in een illuster rijtje van Nederlandse bergkoningen met Joop Zoetemelk (Vuelta '71), Steven Rooks (Tour '88) en Gert-Jan Theunisse (Tour '89).
Met Mauro Schmid (Quick Step-Alpha Vinyl) en Attila Valter (Groupama-FDJ) had Bouwman twee mannen mee in de kopgroep die ook sterk kunnen aankomen bergop. Een tweede zege was dus verre van zeker, al had de Nederlander wel al de nodige vertrouwen kunnen tanken deze Giro.

PORTE

Het peloton liet de kopgroep al snel tien minuten wegrijden, maar wel raakte Richard Carapaz al vroeg in de etappe een belangrijke pion kwijt. Richie Porte moest op de eerste klim passen en stapte ver voor de finish uit de Giro.
De mannen van Bora-Hansgrohe bepaalden op de flanken van de Kolovrat het tempo, maar liet het initiatief richting de slotklim aan Ineos-Grenadiers. Nadat Pavel Sivakov opgesoupeerd was, besloot de Venezolaanse leider dat aanval de beste verdediging was. Carapaz' aanval werd echter gecounterd door zijn twee belangrijkste uitdagers, Jai Hindley en Mikel Landa.

GEVAARLIJKE SPRINT

Terwijl minuten achter hen de strijd om het klassement losbarstte, begonnen de vijf overgebleven koplopers pokeren om de dagzege. Schmid, Valter en Bouwman bestookten elkaar met aanvallen, waarachter Andrea Vendrame en Alessandro Tonelli op hun eigen tempo probeerden aan te haken.
Vooraf was duidelijk dat wie als eerste de laatste bocht op 70 meter voor de finish inging, zo goed als zeker was van de zege. Schmid dacht als eerste aan te snijden, maar zag de Nederlander langszij komen, waardoor de Zwitser vol in de remmen moest knijpen. Hij stuurde met zijn manoeuvre Vendrame de hekken in en moest toezien hoe Bouwman een tiental meters voor hem juichend de finish passeerde.

CARAPAZ

De drie tenoren bleven daarachter bij elkaar en reden gedrieën richting finish. Carapaz bleek de snelste van de drie, vlak voor Hindley met Landa daar weer enkele meters achter. De verschillen aan de top van het klassement blijven dus gelijk richting de zware etappe van zaterdag. Dan moeten onder andere de Passo San Pellegrino, de Passo Pardoi en de Passo Fedaia beklommen worden.

WAAR KIJK JE?

De Giro d’Italia is ook in 2022 van de eerste tot en met de laatste kilometer rechtstreeks te volgen op televisie en internet. Mis niks van de 105e Giro en stem je tv af op Eurosport of kies voor een geheel reclamevrije stream op discovery+.
Giro d'Italia
Giro d'Italia | "De Nederlandse wielerfan is één van de winnaars - Kop over Kop blikt terug
01/06/2022 OM 12:04
Giro d'Italia
Giro d'Italia | "INEOS reed alsof de winst al binnen was" - Kop over Kop over klassementstrijd
01/06/2022 OM 09:28