Koen Bouwman was het meest succesvol. Hij won twee etappes en de blauwe bergtrui. De zege in Santuario di Castelmonte was symbolisch voor zijn Giro, denkt Bobbie Traksel. "Hij had deze rit nooit gewonnen zonder etappezege op zak en de blauwe trui om zijn schouders. Hij reed vol vertrouwen onder het motto 'ik ben hier het mannetje en ik snijd die bocht aan zoals ik dat wil'. Hij had anders het gat opengelaten voor Mauro Schmid waarna Andrea Vendrame zou hebben gewonnen. Koen is een killer geworden."

Goede ploeg?

Giro d'Italia
Wielrennen | Colbrelli geïnspireerd door Eriksen en dankbaar voor 'tweede leven'
07/06/2022 OM 14:57
Jan Hermsen vult aan. "Koen is een heerlijke gozer. Hij heeft laten zien hoe leuk wielrennen kan zijn. Ik vrees echter dat hij het niet veel vaker kan laten zien. Daarvoor zit hij bij Jumbo-Visma in de verkeerde ploeg."
Traksel zet daar vraagtekens bij. "Denk je niet dat ze wakker zijn geworden bij Jumbo-Visma en hebben gezien dat er iets moet veranderen? Jonge gasten zoals Bouwman, maar ook bijvoorbeeld Gijs Leemreize moeten vaker de ruimte krijgen."

Giro d'Italia | Bouwman slaat dubbelslag met ritzege en bergtrui

Van der Poel

Mathieu van der Poel vervulde natuurlijk ook een hoofdrol. "Wanneer de Giro hem heeft betaald om mee te doen, mogen ze hem nog wel een extra bonus geven. De manier waarop hij heeft gereden, was waanzinnig", vindt Hermsen.
"Hij wilde sparen voor de tijdrit en zou de dag daarvoor niet aanvallen. En toch zit hij er weer bij. Na afloop van de etappes gaf hij ook aan hoeveel plezier hij erin had en dat hij ook de Tour wil uitrijden. Heel bijzonder wanneer je zulke dingen zegt na drie weken koers", vervolgde Hermsen.
"Hij is alleen maar beter uit de Giro gekomen", denkt Traksel. "En als je dan de beelden ziet hoeveel lol hij heeft gehad op de beklimmingen. Dat kan alleen maar als je top bent. Ik zag achteraf die compilatie met zijn hoogtepunten, maar die had nog veel langer kunnen zijn. Ik kijk nu al uit naar de Tour, wanneer ook Wout van Aert aan de start staat."

Giro d’Italia | Dit is de ultieme compilatie van hoogtepunten van Mathieu van der Poel

Waar kijk je?

Het wielerseizoen 2022 kijk je op The Home of Cycling. Op Eurosport worden bijna alle wedstrijden live uitgezonden. Met discovery+ mis je geen enkele wedstrijd.
Giro d'Italia
Giro d'Italia | "INEOS reed alsof de winst al binnen was" - Kop over Kop over klassementstrijd
01/06/2022 OM 09:28
Giro d'Italia
Giro d’Italia | Prijzengeld Giro - Zoveel geld verdienen de winnaar, blauwe trui en Van der Poel
30/05/2022 OM 10:08