Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Giro d'Italia | "De Nederlandse wielerfan is één van de winnaars - Kop over Kop blikt terug

Mathieu Hilgersom

Gepubliceerd 01/06/2022 om 14:04 GMT+2

Na afloop van de Giro d'Italia blikken de mannen van Kop over Kop terug op drie weken topsport. Zij doen dit onder andere aan de hand van een lijstje winnaars en verliezers. Het is overduidelijk waar de Nederlandse wielerfans thuishoren. Zij genoten van de successen van Mathieu van der Poel en Koen Bouwman en talloze vluchtpogingen.

Koen Bouwman viert de winst van de blauwe trui op het podium in Verona

Foto: Getty Images

Koen Bouwman was het meest succesvol. Hij won twee etappes en de blauwe bergtrui. De zege in Santuario di Castelmonte was symbolisch voor zijn Giro, denkt Bobbie Traksel. "Hij had deze rit nooit gewonnen zonder etappezege op zak en de blauwe trui om zijn schouders. Hij reed vol vertrouwen onder het motto 'ik ben hier het mannetje en ik snijd die bocht aan zoals ik dat wil'. Hij had anders het gat opengelaten voor Mauro Schmid waarna Andrea Vendrame zou hebben gewonnen. Koen is een killer geworden."

Goede ploeg?

Jan Hermsen vult aan. "Koen is een heerlijke gozer. Hij heeft laten zien hoe leuk wielrennen kan zijn. Ik vrees echter dat hij het niet veel vaker kan laten zien. Daarvoor zit hij bij Jumbo-Visma in de verkeerde ploeg."
Traksel zet daar vraagtekens bij. "Denk je niet dat ze wakker zijn geworden bij Jumbo-Visma en hebben gezien dat er iets moet veranderen? Jonge gasten zoals Bouwman, maar ook bijvoorbeeld Gijs Leemreize moeten vaker de ruimte krijgen."
picture

Giro d'Italia | Bouwman slaat dubbelslag met ritzege en bergtrui

Van der Poel

Mathieu van der Poel vervulde natuurlijk ook een hoofdrol. "Wanneer de Giro hem heeft betaald om mee te doen, mogen ze hem nog wel een extra bonus geven. De manier waarop hij heeft gereden, was waanzinnig", vindt Hermsen.
"Hij wilde sparen voor de tijdrit en zou de dag daarvoor niet aanvallen. En toch zit hij er weer bij. Na afloop van de etappes gaf hij ook aan hoeveel plezier hij erin had en dat hij ook de Tour wil uitrijden. Heel bijzonder wanneer je zulke dingen zegt na drie weken koers", vervolgde Hermsen.
"Hij is alleen maar beter uit de Giro gekomen", denkt Traksel. "En als je dan de beelden ziet hoeveel lol hij heeft gehad op de beklimmingen. Dat kan alleen maar als je top bent. Ik zag achteraf die compilatie met zijn hoogtepunten, maar die had nog veel langer kunnen zijn. Ik kijk nu al uit naar de Tour, wanneer ook Wout van Aert aan de start staat."
picture

Giro d’Italia | Dit is de ultieme compilatie van hoogtepunten van Mathieu van der Poel

Waar kijk je?

Het wielerseizoen 2022 kijk je op The Home of Cycling. Op Eurosport worden bijna alle wedstrijden live uitgezonden. Met discovery+ mis je geen enkele wedstrijd.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie