Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Giro d'Italia | "INEOS reed alsof de winst al binnen was" - Kop over Kop over klassementstrijd

Mathieu Hilgersom

Geupdate 01/06/2022 om 11:31 GMT+2

De Giro van 2022 was er vooral één van de vluchters. Dit leverde vaak mooie sport op, maar ook een teleurstellende strijd in het klassement. Dat Jai Hindley uiteindelijk de eindzege pakte, was een verrassende twist. Maar verder leek het duel om het roze nooit spannend. De mannen van Kop over Kop zoeken naar de oorzaak.

De trui van Team INEOS, met kopman Richard Carapaz in het tweede wiel

Foto: Getty Images

"De bergetappes in de laatste week van de Giro, waar we zo naar uitkeken, zijn gewonnen door Jan Hirt, Santiago Buitrago, Koen Bouwman en Alexander Covi. Met alle respect voor deze renners, maar dit zijn niet de namen die je wilt zien in de belangrijkste ritten van de Giro", vindt Bobbie Traksel.

"Het had mooier geweest wanneer Jai Hindey de rit naar de Passo Fedaia had gewonnen. Dat hij kan zeggen 'hier maak ik de slag, die roze trui is voor mij'", vervolgt Traksel. "Of dat Carapaz dat had gedaan, ook goed. Maar nu wint Covi. Kom op zeg, die kan niet eens klimmen."

Ruimte

De vluchters kregen wel heel gemakkelijk de ruimte, vindt Jan Hermsen. "Dan was er een groepje weg met een voorsprong van dertig seconden en dan ging ik even koffie halen. Als ik dan terugkwam, hadden ze zo tien minuten te pakken. En natuurlijk is het leuk dat jongens als Pascal Eenkhoorn en Gijs Leemreize de finale rijden, maar af en toe dacht ik 'ik wil de kampioenen zien'."
Hindley won wel de rit op de Blockhaus. "Maar ook dat was geen indrukwekkende dag. We hadden een sprint van zes, terwijl de laatste keer de nummer drie op drie minuten werd gereden."
picture

Giro d’Italia | Samenvatting van loodzware etappe met winnende sprint Hindley op Blockhaus

Te voorzichtig

Reden de klassementsploegen dan te voorzichtig?", vroeg Sander Valentijn zich af. "Heel INEOS reed te voorzichtig", beantwoordde Traksel de vraag. "Zij hebben grijs gereden, heel triest. Ze hebben gereden alsof de winst al binnen was."
Hermsen: "INEOS heeft vanaf het begin gedacht dat ze de Giro al in de pocket hadden. Ze hebben Hindley nooit als een serieuze concurrent gezien. Carapaz had slechts drie seconden voorsprong, maar ze ondernamen niks. De rest zouden ze wel even fixen in Verona."
picture

Giro d'Italia | Sobrero snelste in slottijdrit, Hindley nu echt eindwinnaar

Verrassing

De Eurosport-commentatoren hadden de winst van Hindley ook niet zien aankomen. "We lachten toch met Hindley?", zei Traksel. "We dachten terug aan die lompe actie met Kelderman, twee jaar geleden. Hij heeft nu pas laten zien geen eendagsvlieg te zijn."
Ook voor zijn ploeg BORA-Hansgrohe kwam de overwinning als een verrassing. Hermsen: "Hindley was bijna niet gestart, omdat hij ziek was in Luik-Bastenaken-Luik. En Wilco Kelderman was daar natuurlijk gevallen. Het leek er daarom op dat alles in deze ploeg voor Emanuel Buchmann was. En toen reed Hindley ineens zo goed."

WAAR KIJK JE?

Het wielerseizoen 2022 kijk je op The Home of Cycling. Op Eurosport worden bijna alle wedstrijden live uitgezonden. Met discovery+ mis je geen enkele wedstrijd.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie