Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Giro d'Italia | Volg ons liveblog! - Cavendish slaat direct toe in eerste massasprint

Pim Verhoeven

Geupdate 08/05/2022 om 18:07 GMT+2

De klim in de eerste Giro-etappe bleek voor de pure sprinters net wat te zwaar te zijn. Caleb Ewan leek richting een knappe derde plaats te rijden totdat hij ten val kwam en Arnaud Demare moest vroeg lossen vanwege een gebroken schoenplaatje. Redenen genoeg voor de sprinters om zich te revancheren. Volg etappe 3 vanaf 12:15 uur in ons liveblog of kijk live op Eurosport en discovery+

Mark Cavendish, au centre, a maté la meute de sprinters dont Arnaud Démare

Foto: Getty Images

Dit liveblog wordt bijgewerkt vanaf de start van onze uitzending. Dat is zondag rond 12:15 uur. Alle etappes worden vanaf de start live en exclusief uitgezonden op Eurosport en discovery+.

Cavendish oppermachtig

Cavendish wint! Bij zijn terugkeer in de Giro d’Italia benut Mark Cavendish direct zijn eerste kans. Het wordt een heel lange sprint en Cavendish komt vroeg op kop, maar hij houdt het vol. Na negen jaar nog eens een overwinning in de Giro!
picture

Giro d’Italia | Teruggekeerde Cavendish wint direct met overmacht de massasprint

Eenkhoorn

Pascal Eenkhoorn doet zijn best tijdens een gecategoriseerd klimmetje en wint ook het sprintje van Rick Zabel, maar rijdt hem niet uit de blauwe trui. Eenkhoorn staat in punten gelijk, maar Zabel staat er wat beter voor in het algemeen klassement en mag daarom dinsdag in de blauwe trui de Etna oprijden. Overigens is de trui officieel in handen van Mathieu van der Poel, maar hij rijdt uiteraard in het roze.

Twee koplopers over

Een ontwikkeling! Nog maar twee koplopers in koers. Bais en Rivi. Het peloton volgt op een klein minuutje. Nog zo’n 40 kilometer te gaan, dus als je nu onverhoopt inschakelt, ben je op tijd voor het hoofdmenu.

BikeExchange over Dumoulin

Zondag 8 mei gaat niet de boeken in als een spetterende Giro-dag, maar gelukkig hebben we nog zo’n drie weken voor de boeg. Drie weken die gaan bepalen of Tom Dumoulin inderdaad een bedreiging vormt voor tijdritwinnaar Simon Yates of niet. Bij BikeExchange lijken ze niet zo’n hoge pet op te hebben van de renner van Jumbo-Visma...
picture

Giro d’Italia | Ploegbaas BikeExchange verspreekt zich en zegt niets te verwachten van Dumoulin

Aftellen

Nog zo’n 60 kilometer. Is er in de tussentijd iets gebeurd? Eigenlijk niet. Het is aftellen. En het aftellen duurt lang. Maar het peloton nadert het Balatonmeer en specifiek ook Balatonfüred, waar het af en toe een druppeltje regent, maar onwijs nat is het nat. Het is lichtbewolkt.

Van der Poel als knecht

Mathieu van der Poel wil in de derde etappe een gooi doen naar de Oscar voor beste bijrol, door de sprint aan te trekken voor Jakub Mareczko.
picture

Giro d’Italia | Van der Poel is van plan om de sprint aan te trekken voor Mareczko

Bol en Dainese om en om

Cees Bol en Alberto Dainese zijn de troeven die Team DSM in de sprint kan uitspelen. Dat gebeurt om beurten. De Italiaan is aangewezen voor de etappe van vandaag, met finish in Balatonfüred. Bol hoopt later zijn kansen te krijgen, maar stelt zich op als teamspeler.
picture

Giro d’Italia | Bol sprint niet voor eigen kansen, maar ondersteunt eerst Dainese

Kop over kop

We kijken alvast een klein beetje vooruit, zeker nu er een nieuwe opname van onze podcast Kop over kop staat gepland. De mannen achter de microfoon zijn benieuwd of Mathieu van der Poel wel woord houdt en de Giro d’Italia echt uitrijdt. Stem op de poll om jouw mening te laten blijken!

Opgave Tratnik

Het onvermijdelijke is helaas toch gebeurd: Jan Tratnik is afgestapt. De Sloveen was flink gevallen en reed al rond met een ingepakte pols. Tratnik werkte het klimmetje tijdens de tijdrit in Boedapest dan ook af met slechts één hand aan het stuur. Toen al was de situatie min of meer onhoudbaar en dat is nu officieel als eerste uitvaller van de Giro d'Italia 2022. Abandon…

Predictor

Aangezien de drie koplopers inmiddels zes minuten voorsprong hebben en het weer ‘zo’n dag’ dreigt te worden, richten we het vizier iets breder. Bijvoorbeeld op de min of meer onvermijdelijke massasprint, die iedereen al zo’n beetje ziet aankomen. Daarom graag jullie aandacht voor de Predictor. Afhankelijk van winst voor Cavendish, Demáre of Ewan weet je wie er staat te juichen en/of een claim to fame doet.
picture

Giro d’Italia | Traksel verwacht massasprint, revanche en alsnog dagzege voor Ewan

Bekende gezichten in de vlucht

Euhm, tsja. Dit was het dan...? Het lijkt erop dat we de vlucht van de dag hebben. Een trio springt er gelijk na de officiële start tussenuit, het peloton kijkt het eens aan en lijkt het zo wel best te vinden. De drie zijn Mattia Bais, Filippo Tagliani en Samuele Rivi. Geen van allen vormt een gevaar in het algemeen klassement. Opnieuw twee man van Drone Hopper - Androni Giocattoli op pad dus. Ze vervolgen hun onderlinge strijd in het tussensprintklassement.

Profiel van de etappe

Voor de volledigheid hebben we hier nogmaals het profiel van de derde Giro-etappe van 2022. Als je het kaartje bekijkt, zet je toch al je geld op een sprint? Het ligt inderdaad zeer voor de hand en dus starten Cavendish, Ewan en Demáre als de grote favorieten.

Boekenlijst Mollema

Een grote ronde is voor Bauke Mollema niet compleet zonder boekenlijst. De renner van Trek-Segafredo verkiest ook nog eens echte boeken boven lezen op een e-reader of tablet. Het eerste boek van deze Giro heet ‘Niemand zeggen’, geschreven door M.J. Arlidge.

Kat met bijrol in tijdrit

Nog heel even terug naar de tijdrit van zaterdag en die van Edoardo Affini om precies te zijn. Kijk goed naar onderstaande video. Terwijl Affini zich klaarmaakt om het klimmetje aan te vallen, komt een Hongaarse kat hem tegemoet. Het beestje krijgt in de gaten dat er iets niet normaal is en maakt zich snel weer uit de voeten, tot hilariteit van de massaal aanwezige supporters.

Van der Poel in en op roze

Mathieu van der Poel draagt ook zondag tijdens de derde etappe de roze trui. Dat niet alleen. Hij rijdt ook weer op een prachtige roze fiets. Dit exemplaar wijkt iets af van de fiets van zaterdag, al is het maar omdat er nu een rit in lijn op het programma staat en geen tijdrit. Deze uitgave heeft iets meer zwarte invloeden, maar het roze overheerst uiteraard.

Achtergrond

De derde etappe is de laatste rit op Hongaars grondgebied. Maandag volgt er direct een rustdag voor de renners zodat het peloton zich kan 'verhuizen' richting Sicilië om de Ronde van Italië te vervolgen.

Een dag voor de sprinters

De derde etappe lijkt op papier rit voor de pure sprinters. Met vrijwel geen hoogtemeters en een vlakke aankomst is dit ideaal voor mannen als Demáre en Ewan. Het tweetal kende pech en/of ongeluk in de eerste etappe en kan nu alsnog voor een ritzege gaan in Hongarije. En wat te denken van ene Mark Cavendish?
picture

Giro d’Italia | Levert derde etappe de eerste massasprint op? Dit is het profiel

ALGEMEEN KLASSEMENT

1. Mathieu van der Poel 4:47:11
2. Simon Yates +0:11
3. Tom Dumoulin +0:16
4. Matteo Sobrero +0:24
5. Wilco Kelderman +0:24
6. Ben Tulett +0:24
7. Tobias Foss +0:28
8. Bauke Mollema +0:28
9. Pello Bilbao +0:29
10. Mauro Schmid +0:29

WAAR KIJK JE?

De Giro d’Italia is ook in 2022 van de eerste tot en met de laatste kilometer exclusief en live op Eurosport en discovery+. Dagelijks verzorgen Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon het commentaar bij de etappes. Elke dag volgt na de finish een Kop over kop-show. Mis dus niks van de 105e Giro d'Italia en stem je tv af op Eurosport of kies voor een geheel reclamevrije stream op discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie