Premium
Wielrennen

Giro d'Italia | Inclusief Kop over Kop

06:07:26

Herhaling
Vijf etappes die je de komende weken absoluut niet mag missen
De gekke laatste bocht en winnende move van Bouwman nader bekeken
Het mysterie van de mouwen van Mathieu van der Poel ontrafeld
Alles wat je moet weten over de 105e Giro d'Italia
Dit liveblog wordt bijgewerkt vanaf de start van onze uitzending. Dat is zaterdag rond 12:05 uur. Alle etappes worden vanaf de start live en exclusief uitgezonden op Eurosport en discovery+.
Giro d'Italia
Wielrennen | Colbrelli geïnspireerd door Eriksen en dankbaar voor 'tweede leven'
07/06/2022 OM 14:57

Enorme tijdsverschillen

Richard Carapaz is inmiddels zelfs zo gekraakt dat zelfs Mikel Landa weer voorbij de Ecuadoriaan rijdt. Carapaz verliest bijna 1,5 minuut op Hindley en 50 seconden op Mikel Landa. De voorsprong van Hindley lijkt niet meer te overbruggen in de tijdrit van morgen.

Alessandro Covi wint etappe 20

Wie niet weg is is gezien. Nou Alessandro Covi werd pas teruggevonden na de finish. De Italiaan wint de 20e etappe van de Giro d'Italia.

Carapaz kraakt!

Jai Hindley rijdt weg bij Richard Carapaz. In de laatste meters die Kämna op kop rijdt voor zijn kopman piept en kraakt het bij Carapaz. De Ecuadoriaan moet zijn eigen tempo rijden en ziet meter voor meter Jai Hindley vertrekken. Wordt hier de Giro beslist?

Aanval Hindley

Jai Hindley is de eerste klassementsman die het probeert. Alleen Richard Carapaz kan de Australiër volgen. Mikel Landa heeft niet de superbenen. Hindley springt naar het achterwiel van zijn ploegmaat Kämna die de hele dag in de kopgroep heeft gereden. De Duitser kan nu alle overgebleven energie uit zijn lichaam fietsen voor zijn kopman.

Passo Fedaia

De laatste beklimming van deze Giro d'Italia. Het venijn zit hem in de staart. Het begin van de klim is nog vrij gelijkmatig, maar de laatste zes kilometer zakt het stijgingspercentage niet meer onder de 10%. Dat gaat pijn doen. Alessandro Covi is de eerste renner die er aan begint met 2:20 voorsprong op de achtervolgende groep. Het peloton volgt nogsteeds op zes minuten.

Het plan van Landa

Wat is Mikel Landa van Plan. De Spanjaard staat 1:05 achter rozetruidrager Carapaz en inmiddels rijdt bijna de hele ploeg van Bahrein-Victorious op kop van het peloton. Is vandaag de dag dat er tijdsverschillen gaan vallen op de slotklim tussen de drie podiumkandidaten van deze Giro?

30 kilometer te gaan

Met nog dertig kilometer en één flinke klim te gaan is nog alles mogelijk in deze 20e etappe! Alessandro Covi rijdt alleen op kop met acht mannen die 1 minuut en 50 seconden achter hem rijden. Het peloton volgt op zes minuten. Alles is dus nog mogelijk in deze laatste bergrit!

Cima Coppi

De Cima Coppi is de naam die het 'dak van de Giro' ieder jaar krijgt. De hoogste beklimming van de Ronde van Italie van dat jaar. In deze 105e editie is dat de Passo Pordoi. De eerste renner die bovenop aankomt is wederom een UAE renner. Dit maal is het Alessandro Covi. De Italiaan rijdt alleen op kop. Op anderhalve minuut achterstand volgt de inmiddels uitgedunde kopgroep waar Leemreize, Oomen en Arensman nog de aanwezige Nederlanders zijn. Nog één beklimming te gaan deze Giro!

Passo Pordoi

Het dak van de Giro! 11,9 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6.6%. Het eerste slachtoffer van de klim: Mathieu van der Poel. Doet hij het dan echt rustig aan en spaart hij zich voor de tijdrit van morgen?

Ook Arensman onverwacht in kopgroep

De opdracht voor Thymen Arensman voor zaterdag luidde om niet mee te springen met de vluchters. “Het team heeft iets anders met mij afgesproken”, aldus Arensman, die nu desondanks vooraan opduikt. Net zoals Mathieu van der Poel lijkt de Nederlander dus niet helemaal het vooropgestelde plan uit te voeren.

Giro d’Italia | “Het team heeft iets anders met me afgesproken” - Arensman desondanks in kopgroep

Formolo als eerste boven

Davide Formolo is de eerste renner van de dag bovenop de Passo San Pellegrino. Om de bergtrui hoeft de Italiaan het niet meer te doen. Koen Bouwman kan namelijk niet meer ingehaald worden. Zal er prikwater in de bidonnen zitten die de soigneurs bovenop de klim aan de renners geven?

Djokovic blijkt wielerfan

De Giro d’Italia had vrijdag een bijzondere toeschouwer. Tijdens het opwarmen voor zijn partij in de derde ronde van Roland Garros kon Novak Djokovic zijn ogen niet van het scherm houden waarop de koers werd uitgezonden. Toevallig ook groot fan van Domen Novak in de kopgroep?

Roland Garros | “De wielrenners in de Giro zijn geweldige atleten” - Djokovic blijkt wielerfan

De rustdag van MVDP

Mathieu van der Poel vertelde eerder deze week zich te focussen op de tijdrit van morgen en het "de komende dagen wat rustiger aan te doen". Met de meeste tijdritspecialisten inmiddels uit koers is dat niet zo'n gek idee. Maar of in de vlucht van de dag zitten de juiste voorbereiding is?

Peloton valt stil

Het peloton valt stil en de kopgroep is een feit. Dat moet een opluchting zijn voor de renners die al gelost waren. De kopgroep bestaat uit: Andrea Vendrame, Mathieu van der Poel, Domen Novak, Lennard Kämna, Edoardo Zardini, Gijs Leemreize, Sam Oomen, Sylvain Moniquet, Antonio Pedrero, Davide Ballerini, Mauri Vansevenant, Thymen Arensman, Giulio Ciccone, Allesando Covi en Davide Formolo.

Laatste kans voor de vluchters

Vandaag is het de laatste kans voor de vluchters om een etappezege te pakken. Niet zo gek dat dus het halve peloton mee wil zitten. Toch lijkt het er op dat het 14 renners gelukt is los te breken. Nederland is weer goed vertegenwoordigd met Van der Poel, Leemreize, Oomen en Arenman in de kopgroep.

Kilometer 0

We zijn onderweg, vandaag wordt de Giro d'Italia beslist! Toch...?

Predictor

Wie komt als eerste boven op de Fedaia en wint de koninginnerit? Onze experts geven hun voorspelling.

Giro d’Italia | The Predictor - experts komen met grote namen als winnaar op de Fedaia

Bouwman krijgt zegen Quick-Step

De overwinning van Koen Bouwman in de negentiende etappe van de Giro d’Italia heeft de zegen gekregen van Quick-Step. Dit vertelde Bouwman in zijn blauwe trui voor de start van de loodzware etappe 20.

Giro d’Italia | “Quick-Step vond mijn bocht legaal” – Bouwman heeft contact met Schmid en ploeg

Achtergrond

De twintigste etappe van de Giro d'Italia neemt de renners mee vanuit Belluno richting de Passo Fedaia. 168 kilometer lang slingert het peloton over en door de Italiaanse Alpen. Onderweg komen ze de Passo di San Pellegrino en de passo Pordoi tegen.
De finish ligt bovenop de Passo Fedaia. De slotklim is 5,4 kilometer lang met een stijgingspercentage van 11 procent. Dat gaat dus flink veel pijn doen.

Bouwman

Koen Bouwman hoeft inmiddels enkel te finishen om zijn blauwe trui mee naar huis te mogen nemen. Qua punten kan de Nederlander niet meer ingehaald worden.
Dit is de laatste kans voor een vluchtersgroep om een gooi te kunnen doen naar een dagzege. We kunnen dus een flink gevecht verwachten om in die vlucht te raken. Een spektakel van begin tot eind. Dat is waar het slotweekend van deze Giro mee begint.

Giro d’Italia | Slotakkoord met loodzware bergetappe - bekijk profiel en beklimming van rit 20

Algemeen klassement

1. Richard Carapaz 81:18:12
2. Jai Hindley +00:03
3. Mikel Landa +01:05
4. Vincenzo Nibali +05:53
5. Pello Bilbao +06:22
6. Jan Hirt +07:15
7. Emanuel Buchmann +08:21
8. Domenico Pozzovivo +12:55
9. Juan Pedro Lopez + 15:29
10. Hugh Carthy +17:10
Bekijk hier alle klassementen

WAAR KIJK JE?

De Giro d’Italia is ook in 2022 van de eerste tot en met de laatste kilometer rechtstreeks te volgen op televisie en internet. Mis niks van de 105e Giro en stem je tv af op Eurosport of kies voor een geheel reclamevrije stream op discovery+
Giro d'Italia
Giro d'Italia | "De Nederlandse wielerfan is één van de winnaars - Kop over Kop blikt terug
01/06/2022 OM 12:04
Giro d'Italia
Giro d'Italia | "INEOS reed alsof de winst al binnen was" - Kop over Kop over klassementstrijd
01/06/2022 OM 09:28