Premium
Wielrennen

Giro d'Italia | Inclusief Kop over Kop

05:52:23

Herhaling
Vijf etappes die je de komende weken absoluut niet mag missen
"Ik hoop dat hij blijft fietsen, maar vooral gelukkig wordt” - Traksel na opgave Dumoulin
Arensman na finish - "Sterker worden en in toekomst terug voor klassement"
Alles wat je moet weten over de 105e Giro d'Italia
Dit liveblog wordt bijgewerkt vanaf de start van onze uitzending. Dat is woensdag rond 12:20 uur. Alle etappes worden vanaf de start live en exclusief uitgezonden op Eurosport en discovery+.
Giro d'Italia
Wielrennen | Colbrelli geïnspireerd door Eriksen en dankbaar voor 'tweede leven'
07/06/2022 OM 14:57

Carapaz en Hindley pakken tijd

Ook de favorieten zijn binnen. In de eindsprint pakken Carapaz en Hindley nog een paar seconden op Landa. Van der Poel finisht vlak daarna.

Buitrago wint

De winst is binnen voor Buitrago! Hij komt in Lavarone alleen over de streep. Leemreize is eervol tweede voor Hirt en Carthy

Buitrago op weg naar de winst

Het verschil tussen Buitrago en Leemreize is opgelopen naar 23 seconden. De Colombiaan hoeft nog maar vier kilometer te fietsen. Hij lijkt de winst niet meer te kunnen ontgaan.

Poels lanceert Landa

Poel is terug bij de groep der favorieten. Hij zet aan en krijgt ploeggenoot Landa met zich mee. Even hebben de twee een gat, maar Carapaz en Hindley kunnen weer aansluiten.

Buitrago neemt over

Buitrago heeft de aansluiting gevonden bij Leemreize en trekt direct door. De Colombiaan slaat vlak voor de top een gat. Het is nog zeven kilometer tot de finish.

Nog een kilometer klimmen voor Leemreize

Leemreize nadert de top, maar Buitrago is in aankomst. Het verschil is nog ongeveer twintig seconden. Van der Poel is geklopt.

Aanval Landa!

Landa geeft gas in de groep der favorieten. Porte moet lossen. Carapaz en Hindley kunnen wel volgen. Het is nu ieder voor zich. Almeida is in geen velden of wegen te bekennen.

Leemreize gaat alleen verder

Wat een mooie verrassing! Leemreize heeft slim zijn eigen tempo gereden en laat Van der Poel nu achter. De renner van Jumbo-Visma gaat alleen aan kop! De groep der favorieten bestaat nog maar uit vijf renners. Carapaz heeft Porte nog bij zich. Landa leunt op Poels. Ook Hindley is er nog bij.

Leemreize sluit weer aan bij Van der Poel

Leemreize toont karakter en sluit weer aan bij Van der Poel. Buitrago heeft in de achtervolging Carthy en Hirt achter zich gelaten. Aan kop van het peloton geeft INEOS serieus gas. Het is overal koers!

Het piept en kraakt bij João Almeida

João Almeida bungelt achteraan in het peloton. De nummer drie van het klassement lijkt niet te kunnen volgen nu Bahrain-Victorious weer gas geeft.

Van der Poel heeft geweldig klimbenen

Mathieu van der Poel is fantastisch op stoom. Op de klim naar Monterovere kan Leemreize niet volgen. Van der Poel rijdt nu alleen aan kop. Carthy leidt de achtervolging en heeft Buitrago en Hirt nog bij zich. INEOS voert weer het peloton aan. Het is wachten tot ook hier iemand de aanval kiest.

Van der Poel en Leemreize beginnen aan de slotklim

De voorsprong van Van der Poel en Leemreize is opgelopen tot anderhalve minuut. Samen beginnen ze aan de slotklim naar Monterovere. Vanaf de top is het nog acht kilometer tot de finish. Het peloton volgt op 5.30 minuut.

Gedonder bij de achtervolgers

De achtervolgers lijken het niet bepaald eens te worden wie Leemreize en Van der Poel moet gaan terughalen. Er wordt gekeken naar Bouwman en die rijdt weliswaar in het blauw, maar is natuurlijk een ploegmaat van Leemreize en laat hem met alle plezier voorop gaan. Het verschil groeit tot boven de minuut.

Leemreize en Van der Poel dalen supersnel

Gijs Leemreize en Mathieu van der Poel gaan er vandoor in de afdaling. Een heftige afdaling. Ze missen bijna dezelfde bocht en dan was het einde verhaal geweest… in plaats daarvan rijdt het duo op kop met een voorsprong van 30 seconden. Vergeet niet dat er nog een slotklim volgt. Ze beginnen er wellicht aan met marge, maar toch. En daarna wederom afdalen. Wat gaat er nog gebeuren?

Giro d’Italia | Leemreize en Van der Poel zorgen tijdens finale voor hart in keel-momentje

Van der Poel en Leemreize slaan een gat in de afdaling

Van der Poel beseft dat hij in de afdaling het verschil kan maken. Hij geeft gas en slaat samen met Leemreize een gat. De twee Nederlanders gaan nu samen aan kop. Ze hebben twintig seconden voorsprong op de zes achtervolgers.

Veertig punten voor Bouwman!

Nu Ciccone en Rosa zijn gelost, heeft Bouwman het rijk alleen. Hij raapt de veertig punten op op de top van de Passo del Vetriolo en heeft nu een hele veilige voorsprong in de strijd om de bergtrui.

Groepen vooraan komen samen

Carthy lijkt de beste klimmer van de mannen vooraan en brengt de tweede groep bij de eerste. Hierdoor hebben we acht koplopers. Naast Carthy zitten ook Van der Poel, Bouwman, Leemreize, Gall, Buitrago, Martin en Hirt in de kopgroep. In het peloton geeft Bahrain-Victorious gas, Alejandro Valverde moet lossen.

Yates stapt af

Simon Yates is uit koers. De Brit kende een wisselvallige Giro. Hij won overtuigend de tijdrit in Boedapest, kwam daarna ten val en verloor veel tijd. Het klassement kon hij uit zijn hoofd zetten. Desondanks won hij nog wel de veertiende etappe op weg naar Turijn. Woensdag moest hij al vroeg lossen en even later stapte hij af. Eerder staakte ook Harm Vanhoucke de strijd.

Achtervolgende groep valt uiteen

Op de Passo del Vetriolo is duidelijk te zien wie de beste klimmers zijn in de tweede groep. Carthy, Buitrago, Bouwman, Vansevenant en Hirt slaan een gat. Ciccone kan even mee, maar valt daarna helemaal stil. Leemreize kan iets later ook aansluiten. In het peloton gebeurt vooralsnog weinig. INEOS Grenadiers voert aan, maar is nog niet van plan echt koers te maken.

Ananas voor Van der Poel

Van der Poel daagde deze week de Italianen uit door een pizza Hawaii te eten. Zijn fans zijn dit blijkbaar niet vergeten en doen er nog een schepje bovenop voor de trotse Italianen. Dit staat zes kilometer voor de finish op de weg gekalkt.

De finale gaat beginnen!

De vier mannen aan kop maken zich niet druk om de tussensprint. Ze hebben inmiddels een voorsprong opgebouwd van een minuut op de tweede groep. Het verschil met het peloton is bijna zeven minuten. De beklimming van de Passo del Vetriolo van de eerste categorie gaat nu beginnen.

Aanval Van der Poel

En daar gaat Mathieu van der Poel! Op een heuvelachtig stuk zet hij even flink aan en slaat direct een gat! Martin, Covi en Gall maken de oversteek. We hebben vier leiders met een voorsprong van veertien seconden op de tweede groep. Taaramae is daarin niet meer aanwezig. Hij heeft geen goede dag en laat zich terugzakken naar het peloton, waaruit Simon Yates is gelost.

Kopgroep is weer samen

De achtervolgende groep moest een flinke inspanning doen, maar ze zijn weer bij de eerste groep gekomen. Ook Buitrago is er na zijn valpartij weer bij. We hebben met nog iets minder dan 70 kilometer te gaan, dus weer 25 man aan kop. De voorsprong bedraagt 6,5 minuut.

Kopgroep in tweeën

De sprint om de bergpunten en de daaropvolgende afdaling heeft de groep in tweeën gesplitst. Van der Poel, Bouwman, Leemreize en Oomen zitten erbij. Ook Carthy, Martin, Fortunato, Pedrero, Vansevenant en Ciccone waren alert. Covi sluit iets later ook aan. Arensman volgt met de rest van de groep op negentien seconden.

Valpartij!

Santiago Buitrago gaat in de afdaling onderuit. Hij staat gelijk weer op, maar heeft duidelijk pijn!

Giro d'Italia | Santiago Buitrago valt in de afdaling en geeft flinke schreeuw

Bergpunten voor Bouwman

Bouwman gaat vroeg aan en pakt de eerste bergpunten van de dag. Ciccone komt als tweede boven voor Rosa. Zij verdelen negen, vier en twee punten. Leemreize pakt het overige punt. Het is slechts een voorproefje voor wat komen gaat. De twee cols van de eerste categorie leveren natuurlijk pas echt punten op.

Beklimming van de Giovo

De kopgroep is begonnen aan de beklimming van de Giovo van de derde categorie. Deze klim is bijna 6 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,7 procent. De voorsprong van de 25 renners op het peloton bedraagt bijna vijf minuten. Op de top is er nog ruim 80 kilometer te rijden.

Bouwman in strijd met Ciccone en Rosa

De complete top-drie van het bergklassement is mee in de vlucht. Dit betekent dat Bouwman laat in de etappe punten moet pakken om zijn trui te verdedigen. Ciccone en Rosa loeren eveneens op punten. Voor de etappe gaf Bouwman al aan te hopen op een lange dag in de aanval.

Giro d'Italia | "Ik laat me niet beïnvloeden door het weer" - Kouw Bouwman voor de start

Ook De la Cruz en Rosa sluiten aan

Daniel de la Cruz en Diego Rosa zwommen nog ergens tussen de kopgroep en het peloton. Ook zij zitten nu in de voorste groep. De voorsprong bedraagt 3 minuten.

Samensmelting, 23 renners aan kop

De achtervolgende groep is bij de vier koplopers gekomen. Hierdoor hebben we nu een kopgroep van 23 man, met 2 minuten voorsprong op het peloton. De namen: Thymen Arensman, Attila Valter, Felix Gall, Allessandro Covi, Nicolas Prodhomme, Mathieu van der Poel, Santiago Buitrago, Filippo Zana, Luca Covili, Guillaume Martin, Simone Ravanelli, Diego Andres Camargo, Lorenzo Fortunato, Attila Valter, Jan Hirt, Rein Taaramae, Koen Bouwman, Gijs Leemreize, Sam Oomen, Antonio Pedrero, Mauri Vansevenant, Damien Howson en Giulio Ciccone.

Tweede groep op komst

Een groep met Arensman, Carthy, Gall en Covi is definitief weg. Daarachter is een tweede groep op komst met onder anderen Van der Poel, Leemreize, Oomen, Bouwman en Ciccone. Ook Hirt, de winnaar van gisteren zit erbij.

Kelderman hoopt op Hindley

Wilco Kelderman heeft vertrouwen in de etappe. De Nederlander is hoopvol dat zijn teammaat Jai Hindley de roze trui kan veroveren van Richard Carapaz. De Australiër in dienst van BORA-hansgrohe staat op slechts drie seconden achterstand van de Colombiaan.

Giro d'Italia | "Iedereen zal het koud hebben vandaag" - Kelderman optimistisch over regenetappe

Arensman heeft er zin in

Thymen Arensman heeft er duidelijk zin in, ondanks dat de regen met bakken uit de hemel komt vallen. De renner van Team DSM liet in de etappe over de Mortirolo gisteren zien te beschikken over uitstekende benen, en gaat woensdag wederom voor dagsucces.

Giro d'Italia | "Moet er het beste van maken" - Arensman hoopvol voor regenachtige etappe

Officiële start

We zijn vertrokken en rijden direct bergop. De eerste renners proberen weg te komen. Onder hen Thymen Arensman en Hugh Carthy, die dinsdag ook al in de aanval waren. Ook Felix Gall en Attila Valter hebben een gat geslagen. Achterin vormen de sprinters een bus. Zij gaan een lange, moeizame dag tegemoet.

The Predictor

Wie de zeventiende etappe van de Giro d’Italia ook wint, het moet een renner zijn die beschikt over karakter. Het regent, het is slecht weer en het profiel zit ook al niet mee. Tenminste, als je geen klimmersbenen hebt. De troeven die worden uitgespeeld kunnen dan ook stuk voor stuk goed bergop rijden. Sam Oomen is de meest verrassende naam in The Predictor, maar onze experts spelen ook de grote namen.

Giro d’Italia | Predictors noemen Oomen tussen de grote namen als kandidaat voor rit 17

Regen en kou

De omstandigheden zijn veranderd. Van de zon en warmte van de afgelopen weken naar regen en kou. Volop regenjacks dus bij de start in Ponte di Legno. Gelukkig voor de renners lijkt het weer later vandaag wat op te knappen.

Achtergrond

Na de heerlijke etappe van dinsdag gaan we woensdag opnieuw de Alpen in. De eerste kilometers gaan direct bergop richting de Passo del Tonale (8,7 kilometer aan 6,3 procent). De renners moeten dus goed opgewarmd aan de start verschijnen, want waarschijnlijk vertrekt hier meteen de vlucht van de dag.
Daarna kunnen de renners even uitblazen. Wat volgt is een lange afdaling en een klim van de derde categorie. De laatste 50 kilometer belooft vuurwerk, met twee beklimmingen van de eerste categorie. De Passo del Vetriolo (12 kilometer aan 7,6 procent) zorgt vermoedelijk voor een nieuwe schifting in het peloton.
Op de slotklim Monterovere (7,9 kilometer aan 9,9 procent) gaan alle remmen los. Na de top is het nog acht kilometer tot de finish in Lavarone. Blijven de aanvallers uit de greep of strijden dit keer de klassementsmannen om de winst?

Giro d’Italia | Renners krijgen totaal geen tijd om bij te komen - check het profiel van etappe 17

Algemeen klassement

De verschillen in de top van het algemeen klassement zijn nog steeds heel klein. Jai Hindley en Richard Carapaz ontlopen elkaar nauwelijks. De Australische renner van Bora-Hansgrohe hoeft woensdag slechts drie seconden goed te maken voor het roze.
Mikel Landa doet bergop nauwelijks voor hen onder. Slaat de Spanjaard woensdag eindelijk zijn slag? En moet João Almeida weer de schade beperken of kan hij dit keer wel met Carapaz, Hindley en Landa mee?
1. Richard Carapaz 68:49:06
2. Jai Hindley +00:03
3. João Almeida +00:44
4. Mikel Landa +00:59
5. Vincenzo Nibali +03:40
6. Domenico Pozzovivo +03:48
7. Pello Bilbao +03:51
8. Emanuel Buchmann +04:45
9. Jan Hirt +07:42
10. Alejandro Valverde +09:04

Koen Bouwman

Koen Bouwman start ook woensdag in de blauwe bergtrui. De Nederlander heeft een voorsprong van 68 punten op Giulio Ciccone. Op weg naar Lavarone wil hij vermoedelijk weer in de vlucht van de dag zitten om punten te pakken.

Giro d’Italia | “Het staat goed, blauw past bij hem” - Analyse van strijd Bouwman om bergtrui

WAAR KIJK JE?

De Giro d’Italia is ook in 2022 van de eerste tot en met de laatste kilometer rechtstreeks te volgen op televisie en internet. Mis niks van de 105e Giro en stem je tv af op Eurosport of kies voor een geheel reclamevrije stream op discovery+.
Giro d'Italia
Giro d'Italia | "De Nederlandse wielerfan is één van de winnaars - Kop over Kop blikt terug
01/06/2022 OM 12:04
Giro d'Italia
Giro d'Italia | "INEOS reed alsof de winst al binnen was" - Kop over Kop over klassementstrijd
01/06/2022 OM 09:28