De afgelopen twee jaar leek het scherpe randje er wel een beetje vanaf bij Alejandro Valverde. De Spanjaard had nog wel eens zijn uitschieters, maar als het er echt om ging, leek hij net tekort te komen. Zelf wees hij niet naar zijn leeftijd. Corona en de daardoor soms gebrekkige voorbereiding vond hij een meer logische verklaring.

Gran Camiño | 41-jarige Alejandro Valverde de winnaar van etappe 3

Sterk in de klassiekers

Giro d'Italia
Giro d’Italia | Meefietser gaat diep en filmt kopgroep bergop met een GoPro
EEN MINUUT GELEDEN
Hij zou zomaar eens gelijk kunnen hebben, want nu de coronastorm wat is gaan liggen, laat Valverde zich weer van zijn beste kant zien. Hij won etappes in kleine Spaanse rittenkoersen, maar mengde zich ook vooraan in de heuvelklassiekers.
Zo eindigde de Movistar-renner als tweede in de Strade Bianche en de Waalse Pijl. Daarin liet hij vooral zien zijn explosiviteit nog niet te zijn kwijtgeraakt. In Luik-Bastenaken-Luik werd hij zevende, in de groep achter de ontketende Remco Evenepoel.

Waalse Pijl | Samenvatting van editie 2022 gewonnen door Dylan Teuns

Oogsten

Tijd om te oogsten dus in een grote ronde! Het routeboek kent meerdere fijne aankomsten voor hem en binnen Movistar lijkt er niemand te zijn die een kopmanschap in de weg zit. Toch tempert Valverde de verwachtingen. Hoewel hij nou niet bepaald bekend staat het vuile werk voor een ander op te willen knappen, zegt hij zich in dienst te willen stellen voor het klassement van Sosa. De 24-jarige Colombiaan won eerder dit jaar de Ronde van Asturië.
"Ik zou heel graag willen dat Ivan het podium haalt", tekende Esciclismo op tijdens een internationale persbijeenkomst. "Richard Carapaz won drie jaar geleden ook in Asturië en zegevierde daarna in de Giro. Ook al heeft Ivan nog niet veel races van drie weken gereden, we moeten hem de kans geven om ervaring op te doen. Wellicht kan hij iets heel moois neerzetten."
Opmerkelijke woorden, omdat Valverde tijdens eerdere grote ronden ook aangaf vooral te willen werken voor anderen maar vervolgens zijn eigen plan trok. Dit werd ook goed duidelijk tijdens de spraakmakende Movistar-documentaires.

The Cycling Show | Hoe houdt Valverde het vol om op zijn 41ste nog altijd prof te zijn?

Ritzege

Voor de Giro van 2022 zegt hij toch echt geen klassementambities te hebben. "Vanwege mijn leeftijd is drie weken mikken op het algemeen klassement te moeilijk voor mij. Ik zet mij in voor Ivan, maar ga uiteraard ook voor een ritzege."
Ondanks zijn lange carrière is het pas de tweede deelname van Valverde aan de Giro. Zes jaar geleden eindigde hij als derde in het eindklassement achter Vincenzo Nibali en Esteban Chaves. De Spanjaard won toen de etappe naar Andalo.
De Vuelta moet dit jaar dan toch echt zijn allerlaatste grote ronde worden. "Het is niet dat ik niet verder wil, maar het is gewoon niet nodig."

WAAR KIJK JE?

De Giro d’Italia is ook in 2022 van de eerste tot en met de laatste kilometer rechtstreeks te volgen op televisie en internet. Mis niks van de 105e Giro en stem je tv af op Eurosport of kies voor een geheel reclamevrije stream op discovery+.
Giro d'Italia
Giro d’Italia | Meefietser gaat diep en filmt kopgroep bergop met een GoPro
EEN MINUUT GELEDEN
Giro d'Italia
Giro d’Italia | “Het team heeft iets anders met me afgesproken” - Arensman desondanks in kopgroep
2 UUR GELEDEN