Premium
Wielrennen

Giro d'Italia | Inclusief Kop Over Kop

05:44:21

Herhaling
Vijf etappes die je de komende weken absoluut niet mag missen
Kop over Kop | "Dit is het einde van Dumoulin als klassementshoop"
Giro d'Italia | Dumoulin - "Heb last van mijn rug, dus voel me niet top"
Alles wat je moet weten over de 105e Giro d'Italia
Dit liveblog wordt bijgewerkt vanaf de start van onze uitzending. Dat is dinsdag rond 12:10 uur. Alle etappes worden vanaf de start live en exclusief uitgezonden op Eurosport en discovery+.
Giro d'Italia
Wielrennen | Colbrelli geïnspireerd door Eriksen en dankbaar voor 'tweede leven'
07/06/2022 OM 14:57

Oldani zegeviert

Leemreize probeert het tot twee keer toe, maar wordt ook twee keer snel gegrepen. De man van Jumbo heeft het geprobeerd, gegokt en verloren. Oldani wint, voor Rota. Alpecin mag voor de tweede keer juichen en voor Italië is het twee dagen op rij raak!

Giro d'Italia | Winst voor Stefano Oldani, etappe in het teken van Wouter Weylandt

Voorsprong blijft intact

Ook na de laatste klim rijden Leemreize, Oldani en Rota nog altijd voorop. De voorsprong op de eerste achtervolgers, met Kelderman en Mollema, bedraagt zo’n 46 seconden. De achtervolgers komen dus niet echt dichterbij. Daarachter rijdt Van der Poel weer ergens.

Van der Poel moet lossen

Tijdens de beklimming van de Valico di Trensasco moet Van der Poel al vrij snel lossen. Tot zo ver de ‘ideale situatie’. Leemreize rijdt nog altijd vooraan, met Oldani en Rota. Het verschil is zo’n 50 seconden. Kelderman en Mollema gaan nog goed.

Van der Poel zelf

Van der Poel is bang dat hij de komende 40 kilometer niet meer in het koersverloop voorkomt en wil per se naar de kop van de wedstrijd. Dat lukt alleen nog niet echt. MVDP verricht zelf veel werk en valt aan vanuit de groep, terwijl ploegmaat Oldani wel op kop rijdt. Is dit smijten met krachten? Het verschil is 41 seconden.

Van der Poel er achteraan

Ballerini gaat achter de drie koplopers aan. Van der Poel gaat met hem mee. Maar is dat handig, wie wil er blijven rijden als Van der Poel zich aan de kop van het veld meldt?

Drie koplopers

Rota heeft vooraan gezelschap gekregen van Oldani en Leemreize. Er wordt gesproken over een ideale situatie voor Mathieu van der Poel… maar eerst zien, dan geloven.

Aanval in de kopgroep

Is het begonnen? Rota met een aanval vanuit de kopgroep tijdens de tweede klim van de dag. Kelderman rijdt attent en de rest volgt.

Winnaar vooraan?

Langzaam maar zeker is het gerechtvaardigd om de vraag te stellen: zit de winnaar vooraan? Nog 65 kilometer te gaan en vijf minuten voorsprong. Er doemen nog wat colletjes op, dus de strijd is nog lang niet gestreden. Eens zien of minimaal één van de zes Nederlanders voorop weet te blijven!

Afdaling Passo del Bocco geweest

De afdaling van Passo del Bocco is achter de rug. Dat zullen veel volgers van de koers soort van fijn vinden, omdat we de gevreesde plek voorbij zijn. De gevreesde plek waar... het verhaal is bekend. Niet voor niks las Jeroen de brief van Elke Weylandt aan haar overleden broer Wouter voor in de uitzending.

Van 22 naar 25

De kopgroep is nog wat verder uitgebreid. Covilli, Gabburo en Zardini zijn aangesloten in de kleuren van Bardiani en Drone-Hopper. Dit zijn de ploegen die we regelmatig, soms met uitzicht op weinig, vooraan hebben zien rijden.

Volop Nederlanders vooraan

Welke Nederlanders zitten er allemaal op kop? Dat zijn Van der Poel, Riesebeek, Kelderman, Eenkhoorn, Leemreize en Mollema. Wat een luxe! Al zitten er nog genoeg andere gevaarlijke klanten bij hoor. Denk aan Cort, Albanese, Taaramäe en anderen. Het peloton rijdt voor het eerst op meer dan een minuut.

Is dit het?

Het lijkt er zowaar op dat er een kopgroep is ontstaan. Een KOPGROEP. Er rijden twintig renners écht voor het peloton uit, terwijl De Marchi nog hoopt aan te sluiten met De Bondt in zijn wiel. Alpecin en Jumbo zijn goed vertegenwoordigd, evenals het oranje. De Passo del Bocco doemt echter al langzaam op. Blijft het samen?

Nederlanders vooraan

Van der Poel, Mollema en Kelderman bemoeien zich vooraan met de gang van zaken, terwijl ook Eenkhoorn goede zin lijkt te hebben. Er is nu een grote groep los ten opzichte van het peloton, maar de mannen vooraan lijken het onderling niet eens te zijn. Krijg je dat weer…

Enorm hoog gemiddelde

We zijn nog geen uur onderweg en er is al 53 kilometer afgelegd. Wat een tempo! En nee, er is nog altijd geen kopgroep. Een nieuwe hergroepering is aanstaande. Maar waarschijnlijk niet voor lang…

Nog steeds geen kopgroep

We zijn inmiddels zo’n 40 kilometer onderweg en nog altijd heeft zich geen kopgroep gevormd. Arcas, Craddock en De la Cruz rijden op dit moment ietsjes voor het peloton uit, maar de verschillen zijn en blijven minimaal. Wie geeft toe?

Predictor

We schrijven echt niet zomaar op dat Van der Poel en Mollema tot de kanshebbers behoren, want enkele experts van Eurosport doen precies hetzelfde in de dagelijkse Predictor. Ook Gaviria, Calmejane en Schmid worden genoemd.

Giro d’Italia | Predictor - Experts Eurosport vinden dit wel een rit voor Mollema of Van der Poel

Teruggepakt

Helaas, Van der Poel en ploegmaat Oldani komen niet weg. Het peloton grijpt de vluchters terug en we beginnen weer van voor af aan. Wie geraakt er wel weg?

Van der Poel schudt aan de boom

We zijn Parma amper uit of Van der Poel rijdt aan kop… hij heeft er duidelijk zin in en krijgt ook nog eens ploegmaat Oldani mee. Dat zou een fijne kopgroep zijn, al blijft de vraag of het al gedaan is. Ook Rastelli, Holmes en Covi melden zich van voren.

Etappe gestart

Het peloton is gestart voor de neutralisatie in de straten van Parma. Er staat een etappe van 204 kilometer op het programma, met finish in Genua. Er staan diverse cols op het programma, waaronder de Passo del Bocco… helaas bekend van de plek waar Wouter Weylandt verongelukte. Er hangt tijdens de eerste meters van de etappe, vooral bij de volgers, dan ook een behoorlijke sluier over deze rit.

Achtergrond

De twaalfde etappe is er echt eentje voor de avonturiers en er vormt ongetwijfeld een kopgroep, maar de grote vraag wordt: houdt die stand tot Genua? Of beslissen de overgebleven rappe mannen anders? Het is na het laatste klimmetje immers nog dertig kilometer vlak. En dat is heel lang. Kan heel lang zijn. Te lang…
Het scheelt dat de renners voor die laatste dertig kilometer al de nodige opdrachten hebben moeten uitvoeren; namelijk drie klimmetjes van de derde categorie. De Passo del Bocco is de bekendste, maar wel om exact de verkeerde reden. Wouter Weylandt verongelukte tijdens de Giro van 2011 namelijk in de afzink van deze klim. Het is hierom dat niemand in het peloton tijdens de Giro nummer 108 opspeldt.

Giro d’Italia | Etappe twaalf biedt volop afwisseling tussen Parma en Genua - dit is het profiel!

Passo del Bocco

Het wordt de eerste keer nadien dat het Giro-peloton over de Passo del Bocco rijdt en lang niet iedereen koerste nog met de Belg – slechts negen overgebleven veteranen – maar de kans is groot dat de passage alsnog de nodige emoties losmaakt.
Na de Passo del Bocco staan ook La Colletta en Valicio di Trensasco op het programma. Korte, steile venijnige klimmetjes waarop types als Koen Bouwman, Wilco Kelderman, Bauke Mollema en dus ook MVDP de Nederlandse eer kunnen hooghouden, terwijl ze ondertussen mannen van het kaliber Cort, Covi, Kämna en Schmid in de gaten moeten houden. Plus nog een boel anderen die dit aankunnen.
En vergeet trouwens niet dat Van der Poel op steeds onbekender terrein komt, want nog nooit was hij zo lang achtereen in koers, ook nog eens in een grote ronde. Concurrent Biniam Girmay is helaas niet meer van de partij.

Giro d'Italia | Dumoulin heeft last van zijn rug, zegt hij na etappe 11

Algemeen klassement

1. Juan Pedro Lopez 46:43:12
2. Richard Carapaz +00:12
3. Joao Almeida +00:12
4. Romain Bardet +00:14
5. Jai Hindley +00:20
6. Guilaume Martin +00:28
7. Mikel Landa +00:29
8. Domenico Pozzovivo +00:54
9. Emanuel Buchmann +01:09
10. Pello Bilbao +01:22
Bekijk alle klassementen

WAAR KIJK JE?

De Giro d’Italia is ook in 2022 van de eerste tot en met de laatste kilometer rechtstreeks te volgen op televisie en internet. Mis niks van de 105e Giro en stem je tv af op Eurosport of kies voor een geheel reclamevrije stream op discovery+.
Giro d'Italia
Giro d'Italia | "De Nederlandse wielerfan is één van de winnaars - Kop over Kop blikt terug
01/06/2022 OM 12:04
Giro d'Italia
Giro d'Italia | "INEOS reed alsof de winst al binnen was" - Kop over Kop over klassementstrijd
01/06/2022 OM 09:28