De beklimming van de Portella Mandrazzi was cruciaal in de Giro d'Italia-etappe van Catania naar Messina. Alpecin-Fenix gaf gas bergop waardoor meerdere renners de aansluiting met het peloton verloren. Zo ook Ewan, die normaal tot de beste klimmers onder de sprinters behoort.
Op de top had hij al een achterstand van vijf minuten. Zijn ploeg deed er nog alles aan om het gat te dichten, maar het kwaad was al geschied. Ewan keerde niet meer terug en kon niet sprinten voor de winst.

Giro d'Italia | Arnaud Démare wint sprint zonder topfavorieten Caleb Ewan en Mark Cavendish

Giro d'Italia
Wielrennen | Colbrelli geïnspireerd door Eriksen en dankbaar voor 'tweede leven'
07/06/2022 OM 14:57

Pech

Na afloop verklaarde Lotto Soudal dat Ewan pech had aan de voet van de klim. Hij moest van wiel wisselen.
"Het was de slechtst mogelijke timing", citeerde de ploeg zijn kopman op Twitter. "Het team heeft er alles aan gedaan om mij weer terug in het peloton te krijgen, maar dat was onmogelijk tegen alle andere teams."

Nieuwe kans

Het zit Ewan toch al niet mee deze Giro. De 27-jarige renner ging in de eerste etappe hard onderuit. Zondag kreeg hij in de derde etappe een nieuwe kans in de sprint, maar kon geen positie krijgen en finishte slechts als achtste.
De vijfvoudig etappewinnaar in de Giro krijgt donderdag hoogstwaarschijnlijk een herkansing. Het parcours lijkt, nog meer dan woensdag, ideaal voor een nieuwe massasprint.

Giro d'Italia | Bekijk hier hoe Mathieu van der Poel de eerste etappe wint

WAAR KIJK JE?

De Giro d’Italia is ook in 2022 van de eerste tot en met de laatste kilometer rechtstreeks te volgen op televisie en internet. Mis niks van de 105e Giro en stem je tv af op Eurosport of kies voor een geheel reclamevrije stream op discovery+.
Giro d'Italia
Giro d'Italia | "De Nederlandse wielerfan is één van de winnaars - Kop over Kop blikt terug
01/06/2022 OM 12:04
Giro d'Italia
Giro d'Italia | "INEOS reed alsof de winst al binnen was" - Kop over Kop over klassementstrijd
01/06/2022 OM 09:28