Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Giro d’Italia | Girmay niet meer van start vanwege risico op bloedingen na kurk in oog

Kevin van Nunen

Geupdate 18/05/2022 om 09:59 GMT+2

De winnende sprint in de tiende etappe van de Giro d’Italia is het laatste wat we deze ronde op de fiets van Biniam Girmay hebben gezien. De Eritreeër schreef geschiedenis door de rit te winnen, maar kreeg vervolgens op het podium een kurk in zijn oog en het risico op bloedingen wordt ingeschat als te groot. Daarom stapt hij niet meer op.

Girmay viert feest na zijn historische overwinning in de Giro d'Italia

Foto: Getty Images

Girmay was na een lange aanloop en spannende finale nipt te sterk voor Mathieu van der Poel in de beslissende sprint. Een historische sprint bovendien, want Girmay is na de eerste Afrikaan die een klassieker won nu ook de eerste Afrikaan met ritwinst in een grote ronde.
Tijdens de festiviteiten liep het fout. Girmay meldde zich op het podium om gehuldigd te worden en bij het ontkurken van de fles prosecco ging het mis. De kurk knalde tegen zijn linkeroog en dat gebeurde met zo’n snelheid dat er schade ontstond. Er is sprake van een bloedig in de voorkamer.
picture

Giro d’Italia | Ritwinnaar Girmay gespot met afgeplakt oog bij verlaten van ziekenhuis

Bloeding

Achter de schermen klaagde Girmay over zijn zicht, waarna hij ter plekke werd onderzocht en zelfs naar het ziekenhuis werd gebracht voor aanvullende onderzoeken. Het ging later die avond alweer beter met Girmay, zo bevestigde de teamdokter van Intermarché-Wanty-Gobert en ook werd er nog geproost met teamgenoten op de overwinning, maar opstappen is een ander verhaal.
Opvallend was dat Girmay tijdens die festiviteiten in het hotel geen afgeplakt oog meer had. Bij het verlaten van het ziekenhuis was nog een grote pleister te zien. Een nachtje slapen later is besloten dat Girmay vandaag niet opstapt voor de elfde etappe naar Reggio Emilia.
picture

Giro d’Italia | Girmay geblesseerd aan linkeroog door rondvliegende kurk bij openen champagnefles

Risico te groot

De artsen vinden het risico op bloedingen te groot, maar verder lijkt de schade mee te vallen, want er wordt wel al gesproken over deelname deze zomer aan de Tour de France.
Girmay zelf reageerde nog niet op het incident met de kurk. Eerder ontsnapten Mathieu van der Poel (in de roze trui) en Koen Bouwman op het podium aan een soortgelijke blessure.
picture

Giro d'Italia | Biniam Girmay de sterkste in prachtige finale 10e etappe

WAAR KIJK JE?

De Giro d’Italia is ook in 2022 van de eerste tot en met de laatste kilometer rechtstreeks te volgen op televisie en internet. Mis niks van de 105e Giro en stem je tv af op Eurosport of kies voor een geheel reclamevrije stream op discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie