Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Giro d’Italia | Het hoge woord is eruit: Remco Evenepoel gaat op jacht naar winst Ronde van Italië

Kevin van Nunen

Geupdate 01/12/2022 om 18:15 GMT+1

Het kon al bijna niet anders gezien het opnemen van 70,6 tijdritkilometers in de route en nu is het ook bevestigd: Remco Evenepoel gaat in 2023 van start in de Giro d’Italia. De Ronde van Italië is dus niet langer slechts een optie, maar officieel opgenomen in het programma van de Belgische wereldkampioen. De keuze is bevestigd door Evenepoels ploeg Quick-Step.

Giro | Route en parcours Giro d’Italia 2023 - drie tijdritten en loodzware slotweek

Het overtuigend winnen van de Ronde van Spanje door Evenepoel werpt de vraag op of België een nieuwe ronderenner in zijn midden heeft. Wellicht volgt het antwoord tijdens de Giro van 2023, als aan hooggespannen verwachtingen moet worden voldaan. De nog altijd pas 22-jarige Evenepoel start namelijk als één van de favorieten.
Het wordt voor Evenepoel de tweede keer dat hij de Giro rijdt. Hij debuteerde in 2021 op Italiaanse bodem in een grote ronde en moest na twee weken de strijd staken. Een zware val in de Ronde van Lombardije liet nog altijd zijn sporen na, waardoor hij echt niet verder kon.
picture

WK wielrennen | Luik-Bastenaken-Luik, Vuelta en regenboogtrui - Hoogtepunten Evenepoel in 2022

Regenboogtrui

Hoe anders staan de sterren in 2023? Evenepoel begint in de regio Abruzzen als wereldkampioen – in de regenboogtrui – aan een nieuw Giro-avontuur en is gerijpt door het winnen van monumenten en dus een grote ronde, in de vorm van de Vuelta a España 2022, waar hij Primoz Roglic nog voor het definitief afhaken van de Sloveen op achterstand had gereden.
“Ik ben momenteel in Italië om verkenningen te doen en heb een aankondiging voor jullie: ik rijd in 2023 de Giro en kijk er onwijs naar uit”, aldus Evenepoel in een videoboodschap opgenomen in Amalfi. “Het wordt een bijzondere editie, want ik mag de regenboogtrui dragen. Ik heb er onwijs veel zin in. Ik hoop langs het parcours veel fans te zien om mij en de ploeg aan te moedigen terwijl we op jacht gaan naar succes.”

Route en parcours

De Giro 2023 wordt verreden tussen zaterdag 5 mei en zondag 28 mei. De start is in de regio Abruzzen, met een tijdrit langs de kustlijn, en de finish is in Rome. De slotweek van de Giro liegt er bepaald niet om en wordt als superzwaar beschouwd. Wat staat de renners te wachten?
Terwijl de organisatie van de Tour de France zich afkeert van races tegen de klok, staan er in de Giro alles bij elkaar 70,6 tijdritkilometers op het programma, waarvan een deel op de slotzaterdag een klimtijdrit vormt naar de top van de Monte Lussari. De drie tijdritten hebben er mede voor gezorgd dat Evenepoel kansen ziet om goed te presteren.
picture

La Vuelta | Deze lange weg heeft Remco Evenepoel afgelegd naar zijn moment van glorie

Loodzware slotweek

Alleen goede tijdritten rijden lijkt echter niet voldoende voor Evenepoel, die ook in de slotweek top zal moeten zijn. De parcoursbouwers van de Giro grijpen na de evenwichtige editie van 2022 terug op het aloude concept van een loodzware slotweek. De mannen van Kop over kop hebben hun twijfels bij deze keuze.
“De laatste week is traditioneel zeer zwaar, maar wat mij betreft is het te zwaar vergeleken met dit jaar. Toen hadden we wel een goed evenwicht", aldus Eurosport-commentator Jeroen Vanbelleghem na een eerste bestudering van het Giro-parcours in 2023.
picture

La Vuelta | Dolblije Evenepoel wordt gehuldigd op het podium als winnaar van de Ronde van Spanje

WAAR KIJK JE?

Ook in 2023 is het wielrennen wat de klok slaat op de kanalen van Eurosport. De Giro d'Italia kijk je zelfs live en exclusief, van begin tot einde. Wil je echt geen minuut missen? Kies dan voor een reclamevrije stream op discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie