Premium
Wielrennen

Giro d'Italia | Inclusief Kop Over Kop

05:57:42

Herhaling
Vijf etappes die je de komende weken absoluut niet mag missen
"Ik hoop dat hij blijft fietsen, maar vooral gelukkig wordt” - Traksel na opgave Dumoulin
Arensman na finish - "Sterker worden en in toekomst terug voor klassement"
Alles wat je moet weten over de 105e Giro d'Italia
Dit liveblog wordt bijgewerkt vanaf de start van onze uitzending. Dat is zondag rond 12:05 uur. Alle etappes worden vanaf de start live en exclusief uitgezonden op Eurosport en discovery+.
Giro d'Italia
Wielrennen | Colbrelli geïnspireerd door Eriksen en dankbaar voor 'tweede leven'
07/06/2022 OM 14:57

Ciccone met voorsprong de beste

Giulio Ciccone wint de vijftiende etappe van de Giro d'Italia 2022. De Italiaan is geëmotioneerd nadat hij over de finish komt.

Ciccone de sterkste

Vandaag lijkt niet de dag van Hugh Carthy te worden. De Brit heeft geen reactie op een aanval van Giulio Ciccone. Kan de Italiaan de succesgiro van Trek-Segafredo extra onderstrepen?

Ciccone en Carthy op kop

Giulio Ciccone en Hugh Carthy hebben elkaar gevonden als conculega's. Het tweetal weet zich op de eerste kilometers bergop van de slotklim te ontdoen van Santiago Buitrago, maar er is nog 20 kilometer klimmen te gaan.

Koen 'Blauwman' is back

Koen Bouwman hoeft alleen de etappe van vandaag te finishen om de blauwe trui weer om te mogen doen morgen (als de kopgroep voor de winst mag rijden) De Nederlander pakte op de Pila-Les Fleurs de volle 40 punten en vergrootte daarmee zijn voorsprong op zijn concurrenten met een flinke sprong. Giulio Ciccone pakte op de tweede klim van de dag, De Verrogne, de 40 punten, maar de Italiaan deed nog niet eerder mee voor de blauwe trui. Verder rijden er in de kopgroep geen andere renners die het blauw van Bouwman in gevaar kunnen brengen.

Nederlands overtal kan geen vuist maken

De Nederlanders waren goed vertegenwoordigd in de kopgroep, maar op de flanken van de Verrogne moeten Bouwman, Arensman, Tusveld en Van der Poel er aan geloven. Giulio Ciccone maakt een sterke indruk in de kopgroep.

Dalende Van der Poel

Mathieu van der Poel vermaakt zich in de afdaling van de Pila-Les Fleurs. De Nederlander is gekend vanwege zijn stuurmanskunsten en in de afdalingen tijdens de Giro d'Italia laat hij dat maar al te graag zien. Alleen Martijn Tusveld weet hem te volgen. Ze rijden zelfs zo hard naar beneden dat ze zich bij Bouwman kunnen voegen. Drie Nederlanders op kop van de koers.

Bouwman als eerste boven

Koen Bouwman komt als eerste boven op de Pila-Les Fleurs. De Nederlander rijdt daardoor virtueel gezien weer in de blauwe trui! Nog twee beklimmingen te gaan. De grootste concurrent voor Bouwman is landgenoot Mollema. De Groninger zit ook in de kopgroep en kan genoeg punten bij elkaar sprokkelen om ook de trui van Diego Rosa over te nemen. De Italiaan van Eolo-Kometa rijdt in het peloton en zal dus geen bergpunten pakken vandaag.

Vluchtersgroep niet groot genoeg

Alsof de vluchtersgroep nog niet groot genoeg was. Nicolas Prodhomme en Rui Costa sluiten aan bij de 25 koplopers. Een krachtige inspanning om het gat te dichten, maar het tweetal krijgt het voor elkaar.

Kwestie van tijd

Het heeft even geduurd, maar er is een kopgroep weggereden bij het peloton. En wat voor één.. Maarliefst zeven Nederlanders: Arensman, Van der Poel, Bouwman, Leemreize, Oomen, Tusveld en Mollema, Van den Berg. De belangrijkste namen van de overige 17 vluchters zijn Formolo, Ciccone, Tesfatsion en Kudus. Houden de 25 vluchters het vol tot aan de finish? Nog 92 kilometer te gaan.

Nog altijd geen kopgroep

Na 70 kilometer koers is er nog steeds geen kopgroep ontsnapt. Aanval na aanval, poging na poging, maar het blijft allemaal zonder succes. Wederom een dag voor de klassementsmannen?

Van Emden ziet kansen

De tweede week van de Giro d'Italia valt wat zwaarder uit dan vantevoren gedacht voor Jos van Emden. Tel daar ook de opgave van Dumoulin bij op en je zou verwachten dat de sfeer binnen Jumbo-Visma op dit moment wat tegen valt. In het interview met Van Emden blijkt dat echter wel mee te vallen.

Giro d'Italia | Van Emden over opgave Dumoulin - "Geen complete verrassing"

Voorspellingen van de dag

De Predictor is inmiddels het welbekende voorspellingenmoment van de dag. De Eurosport-experts uit alle landen mogen een gokje wagen wie er als eerste over de finish komt. Zowel vluchters als klassementsmannen worden genoemd. Dat belooft een spannende dag te worden!

Giro d’Italia | Predictor - meningen van experts Eurosport lopen uiteen voor finish bergop

Valpartij rozetruidrager Carapaz

Het begin leek vrij rustig te verlopen, maar een moment van onoplettendheid zorgt voor een valpartij in het peloton! De grootste naam: rozetruidrager Richard Carapaz. Maar ook Simon Yates ligt er bij. Richard Carapaz is één van de eerste die naar de grond gaat. Gelukkig vallen vrijwel alle renners naast de weg in de graskant en inmiddels zitten ze allemaal weer op de fiets en lijkt het zonder al te veel erg.

Giro d’Italia | Leven in roze trui start voor Carapaz met valpartij tussen de grote namen

De rit is begonnen

De eerste meters zijn een feit. Arnaud Demare lijkt een rol te willen gaan spelen in de vlucht van de dag. En je raadt het niet, maar Mathieu van der Poel is ook weer te vinden voorin het peloton.

Op naar de bergen!

Het is vandaag een echte bergrit. Eerst een licht oplopende openingsfase van 90 kilometer om vervolgens enkel nog bergop of bergafwaarts te gaan. Een dag voor de vluchters of een dag voor de klassementsmannen? Na gisteren is het lastig om nog een voorspelling te doen!

Achtergrond

De etappe van zaterdag kon wellicht nog onderschat worden omdat slechts sprake was van heuvels, maar zondag telt gene enkel excuus. Er staan bergen op het programma en dat zal het peloton weten ook. Op papier is dit de zwaarste rit van week twee, met maar liefst 4000 hoogtemeters en een aankomst bergop, in Cogne.
De eerste 90 kilometer gaat het zoetjesaan bergop, daarna volgen drie redelijk onbekende klimmen met afdalingen tussendoor. Het zwaarste wordt niet tot het laatst bewaard, maar al eerder aangedaan. Al liegt ook de slotklim naar Cogne er niet om, want die beslaat de laatste 22 van de in totaal 178 kilometer.

Blauwe trui

De slotklim kent een stijgingspercentage van ‘slechts’ 4,3 procent gemiddeld, maar verloopt verre van constant met een zwaar begin en daarna wordt het minder en minder. Qua kanshebbers kijken we naar Simon Yates, die rondom Turijn ook al goed was en Carapaz achterhaalde om te winnen, maar ook namen als Lennard Kämna en Vincenzo Nibali. Als Carapaz zelf in orde is, kan de kop van de wedstrijd nooit ver weg zijn en vlak ook Jai Hindley niet uit om iets te ondernemen als Carapaz een teken van zwakte vertoont.
De Nederlandse trots moet worden hooggehouden door Wilco Kelderman, al dan niet in een andere rol dan aanvaller, Thymen Arensman, Bauke Mollema en eventueel Sam Oomen, die echter niet heel goed lijkt. Ook kan dit een dag zijn voor Koen Bouwman om veel punten te pakken voor de blauwe bergtrui. De afgestapte Tom Dumoulin zien we helaas niet meer aan het vertrek.

Algemeen klassement

1. Richard Carapaz 58:21:28
2. Jai Hindley +00:07
3. João Almeida +00:30
4. Mikel Landa +00:59
5. Domenico Pozzovivo +01:01
6. Pello Bilbao +01:52
7. Emanuel Buchmann +01:58
8. Vincenzo Nibali +02:58
9. Juan Pedro López +04:04
10. Alejandro Valverde +09:06
Bekijk alle klassementen

WAAR KIJK JE?

De Giro d’Italia is ook in 2022 van de eerste tot en met de laatste kilometer rechtstreeks te volgen op televisie en internet. Mis niks van de 105e Giro en stem je tv af op Eurosport of kies voor een geheel reclamevrije stream op discovery+.
Giro d'Italia
Giro d'Italia | "De Nederlandse wielerfan is één van de winnaars - Kop over Kop blikt terug
01/06/2022 OM 12:04
Giro d'Italia
Giro d'Italia | "INEOS reed alsof de winst al binnen was" - Kop over Kop over klassementstrijd
01/06/2022 OM 09:28