Premium
Wielrennen

Giro d'Italia | Inclusief Kop Over Kop

05:03:20

Herhaling
Vijf etappes die je de komende weken absoluut niet mag missen
"Zaterdag wordt het Nibali-dag" - Kop over Kop over heerlijk koersweekend
La Superga en Il Grande Torino - een zwarte bladzijde in de Italiaanse sporthistorie
Alles wat je moet weten over de 105e Giro d'Italia
Dit liveblog wordt bijgewerkt vanaf de start van onze uitzending. Dat is zaterdag rond 12:50 uur. Alle etappes worden vanaf de start live en exclusief uitgezonden op Eurosport en discovery+.
Giro d'Italia
Wielrennen | Colbrelli geïnspireerd door Eriksen en dankbaar voor 'tweede leven'
07/06/2022 OM 14:57

Simon Yates wint knotsgekke 14e etappe

Simon Yates wint de 14e etappe van de Giro d'Italia. De Brit is het slimst en het sterkst tijdens deze knotsgekke rit naar Turijn. Carapaz wordt derde en pakt de roze trui.

Alles of niets

Adam Yates heeft de hele dag geen trap teveel gedaan. Op de laatste beklimming van de dag plaatst de Brit een aanval. Hij rijdt weg bij Carapaz, Nibali en Hindley. Yates lijkt vandaag geen last te hebben van zijn knie of van de hitte.

Hindley sluit aan bij Carapaz

Vincenzo Nibali laat wederom zien waarom hij één van de beste renners van zijn generatie is. De taaie Italiaan rijdt seconde voor seconde richting het achterwiel van Carapaz. Hindley weet op de beklimming naar het wiel van de Ecuadoriaan toe te springen en honderde meters later sluit Nibali ook zijn wagentje aan. Yates voegt zich als laatste bij de favorieten.

Carapaz trekt ten strijde

Richard Carapaz versnelt. De Ecuadoriaan slaat direct een knap gat. Iedereen lijkt op zijn limiet te zitten. Rozetruidrager Juan Pedro Lopez is inmiddels gelost. Het lijkt er op dat de Spanjaard hier zijn roze trui verliest.

Samensmelting op Superga

Op de beklimming van de Superga komt de groep favorieten weer bij elkaar. Vooral Almeida was reed het gat dicht. De Portugees is vrijwel niet te lossen. Hij komt altijd weer terug.

Sterkste blijven over

Jai Hindley ging door waar Kelderman gebleven was. Met een licht versnelling ontstonder er direct gaten in de groep. Carapaz probeert te ontsnappen. Enkel Hindley, Nibali en rozetruidrager Lopez kunnen reageren. Vier man op kop van de koers.

Bizar sterke Kelderman

Wilco Kelderman kent een hele sterke dag. Meer dan 30 kilometer sleurt de Nederlander aan de kop van de koers zijn ploegmaten Buchmann en Hindley vooruit terwijl de achtervolgers enkel tijd verliezen. Met nog 32 kilometer tot de meet moet Kelderman toch echt accepteren dat hij ook maar een mens is en stuurt hij van kop af.

60 km te gaan

Bora-Hansgrohe sleurt nogsteeds op kop bij het de groep die het meest op een peloton lijkt. Wilco Kelderman houdt al enkele kilometers lang het tempo hoog. João Almeida heeft inmiddels weer de aansluiting gevonden.

Almeida geïsoleerd

João Almeida raakt in de problemen door de inspanning van Bora. De Portugees van Team UAE heeft de slag gemist en rijdt nu alleen in de achtervolging op zijn concurrenten.

Bora-Hansgrohe trekt door

Bora-Hansgrohe legt het tempo enorm hoog in de afdaling van de ongecategoriseerde klim na Il Pilonetto. Het lijkt wel een ploegentijdrit, want met vier man op kop breekt het peloton wederom in meerdere stukken. Gaat Kelderman terug in het klassement komen?

De kopgroep is een feit!

De kopgroep is na meer dan een uur koers eindelijk een feit. 12 mannen weten zich los te wurmen uit de greep van het peloton.

Einde Giro voor Dumoulin

Tom Dumoulin rijdt niet meer in het peloton van de Ronde van Italië. Eerder deze week had de winnaar van de Giro van 2017 al last van zijn rug en nu is hij dus ook uit koers gestapt. Het moordend hoge tempo van de rit van vandaag zal daar vast en zeker een rol in spelen.

Giro d’Italia | Dumoulin moet vroeg lossen en geeft op

Mollema verwacht dag voor klassementsmannen

Bauke Mollema heeft vaak net een wat andere kijk op de stand van zaken dan de norm. Ook vandaag blijkt dit weer het geval. Waar de kopgroep vandaag toch wel de grootste kanshebbers lijken te zijn voor de dagzege verwacht de Groninger een dag voor de klassementsmannen.

Giro d'Italia | Mollema schat kansen vlucht laag in: "Voor de klassementsmannen"

Aanval na aanval

Zelfs Mathieu van der Poel lukt het niet om in zijn eentje een heel peloton voor te blijven. Het tempo in het peloton ligt zo hoog dat niemand anders weet te ontsnappen en dat het peloton als een lang uitgerekt lint door het Italiaanse landschap heen slingert.

Peloton is begonnen aan etappe 14

De 14e etappe van de Giro d'Italia is onderweg. Met 3000 hoogtemeters en constant klimmen en dalen lijkt het een ideale dag voor de vluchters. En dat betekent........ Mathieu van der Poel in de aanval! Vanaf kilometer 1.

Knop snel omgezet bij DSM

Bij Team DSM hebben ze snel de knop omgezet nadat Romain Bardet uit koers moest vanwege ziekte. Het nieuwe plan: etappezeges. En op de vraag of Arensman nu voor zijn eigen klassement gaat vechten reageerde de Nederlander zoals verwacht: "Eerst dit weekend maar eens aankijken".

Giro d’Italia | “We gaan kijken hoe het dit weekend gaat” - Arensman over klassementsambities

Van den Berg heeft de smaak te pakken

Julius van den Berg heeft de smaak te pakken na zijn bijna succesvolle vluchtpoging van etappe 13. De eerste week van de Giro was niet ideaal voor EF-Education twee opgaves door ziekte en ook Van den Berg voelde zich niet topfit. Toch is de Nederlander daar goed doorheen gekomen en voelt hij zich nu weer goed. We kunnen hem zelfs nog een keertje in de aanval verwachten de komende week. De etappe van vandaag is waarschijnlijk wel wat te zwaar voor de Nederlander.

Giro d'Italia | Julius van den Berg: "zeker weer een keer proberen"

DNS Cees Bol

Cees Bol gaat niet van start in de 14e etappe van de Giro d'Italia. De sprinter van Team DSM was de afgelopen dagen al wat vermoeid en heeft in samenspraak met de ploeg besproken de Giro vroegtijdig te verlaten. Zo gaat Team DSM van één van de grootste kanshebbers voor de eindzege naar ineens twee lege plekken in de bus en de klassementsambities op een laag vuurtje.

Achtergrond

De veertiende etappe richting Turijn belooft een mooie opmaat te worden naar de drie zware bergetappes die erop volgen. Het is een korte etappe, maar op een kleine aanloop na is geen enkele kilometer vlak. Het gaat ruim 150 kilometer op en af.
De rit eindigt met twee plaatselijke rondes van 36 kilometer rond Turijn. Daarin krijgen de renners drie beklimmingen voor de kiezen: La Superga, La Colle della Maddalena en Il Pilonetto. In totaal wacht het peloton in deze heuveletappe zelfs 3000 hoogtemeters. Tot slot wordt in de laatste vijf kilometers in dalende lijn afgestevend op de finish in Turijn.

Giro d’Italia | Zaterdag heerlijke etappe in Giro d’Italia - profiel van heuvelrit naar Turijn

Vluchters

Dit parcours biedt een uitgelezen kans aan vluchters als Mollema, die nog steeds op zoek is om na overwinningen in de Vuelta en de Tour, ook ene zege in de Giro aan zijn palmares toe te voegen, zal zeker weer een poging doen om weg te raken. Bouwman heeft zijn etappezege al binnen, kijk met een schuin oog naar de blauwe bergtrui en behoort ook tot de kanshebbers.
Misschien krijgt hij dan wel Diego Ulissi met zich mee. De Italiaan van UAE Emirates won in 2013 Milaan-Turijn met aankomst op La Superga en kent de regio dus goed. Als Simon Yates, nog altijd in koers, weer fit is, is hij er vast ook op gebrand om iets te laten zien.

Giro d’Italia | Bekijk hoe uitgebluste en zieke Bardet in ploegwagen Team DSM stapt

Bardet

Of grijpen de klassementsmannen deze kans - en het vandaag wegvallen van concurrent Romain Bardet - om vlak voor de zware bergritten al een eerste schifting te maken? Op dit moment zijn de verschillen in de top nog heel klein. Daar zullen mannen met ambities, zoals Richard Carapaz, Joao Almeida en Jai Hindley misschien verandering in willen brengen.
En wat te denken van de kansen van Vincenzo Nibali. De Siciliaan heeft een reputatie als uitstekend daler en met de laatste vijf kilometer omlaag zou dat een kolfje naar de hand van de afzwaaiende Nibali kunnen zijn.

Algemeen klassement

1. Juan Pedro Lopez 54:37:23
2. Richard Carapaz +00:12
3. Joao Almeida +00:12
4. Jai Hindley +00:20
5. Guilaume Martin +00:28
6. Mikel Landa +00:29
7. Domenico Pozzovivo +00:54
8. Emanuel Buchmann +01:09
9. Pello Bilbao +01:22
10. Alejandro Valverde +1:23
11. Thymen Arensman 1:27
12. Wilco Kelderman 2:51
Bekijk alle klassementen

WAAR KIJK JE?

De Giro d’Italia is ook in 2022 van de eerste tot en met de laatste kilometer rechtstreeks te volgen op televisie en internet. Mis niks van de 105e Giro en stem je tv af op Eurosport of kies voor een geheel reclamevrije stream op discovery+.
Giro d'Italia
Giro d'Italia | "De Nederlandse wielerfan is één van de winnaars - Kop over Kop blikt terug
01/06/2022 OM 12:04
Giro d'Italia
Giro d'Italia | "INEOS reed alsof de winst al binnen was" - Kop over Kop over klassementstrijd
01/06/2022 OM 09:28