Premium
Wielrennen

Giro d'Italia | Inclusief Kop Over Kop

06:28:25

Herhaling
Vijf etappes die je de komende weken absoluut niet mag missen
"Vrijdag is een echte Mathieu van der Poel-rit" - Kop over Kop over deze week
Alles wat je moet weten over de 105e Giro d'Italia
Dit liveblog wordt bijgewerkt vanaf de start van onze uitzending. Dat is vrijdag rond 11:30 uur. Alle etappes worden vanaf de start live en exclusief uitgezonden op Eurosport en discovery+.
Giro d'Italia
Giro d'Italia | "Laatste week van grote ronde is een mentaal spel" Bouwman over etappezege
13 UUR GELEDEN

Mollema

Bauke Mollema komt als tweede over de finish. Dat betekent een Nederland 1-2.

Bouwman wint zevende etappe

Koen Bouwman is in de sprint de allersterkste. Niemand kan het wiel volgen van de jonge Nederlander.

Mollema zet twee keer aan

Mollema versnelt en lijkt even weg te blijven. Bouwman is echter bij de les en volgt zijn wiel. Tom Dumoulin is de enige die moet afhaken.

Lastige puist

Op 7 kilometer voor de finish krijgt de kopgroep nog een steile puist voor de kiezen. Vierhonderd meter à 8%, met een maximum van 12%.

Publiek kijkt uit naar mooie finish

Zo zien de laatste meters van de etappe eruit. Op 300 meter voor de finish wacht nog een nare bocht.

Opnieuw Bouwman als eerste boven

Hij leek te moeten lossen, kwam toch weer terug en pakt het maximale aantal punten bovenop La Sellata. De kopgroep met drie Nederlanders komen onderweg geen grote obstakels meer tegen.

Aanvallen

Bauke Mollema valt aan, maar komt niet weg uit de groep. Daarna is het Formolo die wegspringt, hij lijkt wel een klein gaatje te hebben gevonden. Koen Bouwman leek gelost te zijn, maar is ook weer terug.

Laatste gecategoriseerde klim van de dag

De kopgroep is begonnen aan de laatste gecategoriseerde klim van de dag. Op de flanken van La Sellata wordt Davide Villella voor de tweede keer gelost uit de kopgroep.

"Winnaar zit van voren"

Karsten Kroon is overtuigd. Volgens hem blijven de vluchters vooruit en kan het peloton niet terugkomen. De renners moeten dan wel door blijven rijden. Na een aanval van Koen Bouwman lijkt het aan samenwerking een beetje te schorten voorin.

Bijna aanrijding Dumoulin

Een spannend moment voor Tom Dumoulin. Hij maakt een zwieper en raakt daarbij bijna de wagen van zijn ploegleider.

Giro d’Italia | Ploegwagen Jumbo-Visma remt net op tijd om Dumoulin te ontwijken

Bouwman zeker van bergtui

Bouwman komt als eerste boven op de Montagna Grande di Viggiano. Met 59 punten is hij zo zeker van de blauwe bergtrui. Dan moet hij natuurlijk wel de etappe finishen.

Giro d’Italia | De Giro heeft een nieuwe bergkoning en zijn naam is Koen Bouwman

Lastigste klim van de dag

De kopgroep heeft moeite met de Montagna Grande di Viggiano. De zwaarste klim van de dag. Net als Poels heeft ook de kopgroep moeten achterlaten. De kopgroep bestaat zo uit drie etappes.

Montagna Grande di Viggiano

Foto: Eurosport

Poels gelost

Wout Poels kan het tempo van Koen Bouwman niet meer volgen. De Nederlander moet lossen uit de kopgroep.

Chute!

Davide Villella mist de bocht en gaat onderuit. Hij maakt een zachte landing en zet nu de achtervolging in op zijn medevluchters.

Bouwman wint tussensprint

Koen Bouwman wint de tussensprint in Viggiano. Met deze eerste tussensprint verdient hij geen bonificatieseconden. Hij rijdt inmiddels door werk van Trek-Segafredo en Ineos niet meer virtueel in de maglia rosa

Bouwman virtueel in roze

De voorsprong van de kopgroep loopt zover uit dat Koen Bouwman nu virtueel in het roze rijdt. Bouwman staat op een 35e plek op 5:30 minuten achterstand.

Tweede fietswissel Dumoulin

Tom Dumoulin wisselt voor de tweede keer deze etappe van fiets. Hij ruilt zijn nieuwe fiets in voor zijn gerepareerde oude fiets.

Oranje boven

Koen Bouwman wint de bergsprint en pakt zo veertig punten voor de bergtrui. Poels leek ook wel oren te hebben naar die trui, maar verloor van de man van Jumbo-Visma. Poels pakt met zijn tweede plek achttien punten. Bauke Mollema eindigde als derde.

Zo sloten Mollema en Dumoulin aan

Door te 'Mollemalen' konden Dumoulin, Camargo en Mollema aansluiten bij de groep met onder meer Bouwman en Poels.

Giro d’Italia | Bouwman, Dumoulin, Mollema en Poels rijden in kopgroep voor het peloton uit

De kopgroep krijgt de ruimte

Koen Bouwman, Tom Dumoulin (beiden Jumbo-Visma), Diego Camargo (EF Education - EasyPost), Davide Formolo, (UAE Team Emirates), Davide Villella (Cofidis) en Wout Poels (Bahrain Victorious) krijgen de ruimte van het peloton. De voorsprong kruipt naar de vier minuten. In het peloton is nog geen serieuze achtervolging ingezet.

Ook Mollema in aanval

Niet alleen Dumoulin, maar ook Bauke Mollema wil de kopgroep bereiken. Het groepje volgt op 15 seconden van de groep Bouwman/Poels.

Nederlanders sluiten aan

Wout Poels en Koen Bouwman sluiten aan bij Davide Villella. De vier mannen hebben een voorsprong van 25 seconden op het peloton. Vanuit het peloton probeert Tom Dumoulin aan te sluiten.

Monte Sirino

De renners zijn begonnen aan de langste klim van de dag. De klim is zeer onregelmatig, maar kent zeer steile stukken.

Monte Sirino

Foto: Eurosport

Strijd om Maglia Rosa

Lennard Kämna valt aan en Juan Pedro Lopez pakt meteen zijn wiel. De Spanjaard zal zijn leiderstrui met hand en tand willen verdedigen.

Van der Poel laat zich zien

Wout Poels kwam niet weg en is teruggepakt. Een sterke groep met onder meer Mollema rijdt vooruit. Carapez, Narvaez en Van der Poel proberen aan te sluiten. Laat het peloton ze rijden?

Poels voorop

Wout Poels rijdt tijdens een beklimming al een tijdje voor het peloton uit. De Nederlander probeert een ontsnapping op te zetten. Hij rijdt dik tien seconden voor de eerste achtervolgers, het peloton volgt daar weer na. Af en toe zit een andere Nederlander hem op de hielen. Bouwman, Leemreize, Eenkhoorn. Ze hebben stuk voor stuk hun gezicht al laten zien, maar er is nog geen overeenstemming bereikt.

Ploegenauto's voor het peloton

De wegen waarop vandaag wordt gefietst, zijn grotendeels onbekend bij het peloton. Daarom rijden diverse ploegenauto’s voor de verandering voor het peloton uit van Diamante naar Potenza. Deels om het parcours last-minute te verkennen en aanwijzingen door te geven, maar ook om vroeg of laat achter de kopgroep te kunnen invoegen. Onder meer EF Education rijdt met een auto voorop, dus wie weet zien we straks een renner van die ploeg vooraan.

Mollema

Het roze van Juanpe Lopez heeft ook gevolgen voor Bauke Mollema. Mollema had etappe 7 van de Giro d’Italia ongetwijfeld in zijn agenda omcirkeld, maar er staat een kruis over zijn plannen. Mollema wordt geacht in de buurt te blijven van Lopez om de roze trui te helpen verdedigen. Daardoor kan hij niet zelf op avontuur. Hoewel diverse predictor hopen op een zege van Mollema denkt de hoofdpersoon zelf dat beter op andere paarden gewed kan worden.

Giro d'Italia | Mollema tempert de verwachtingen - "Je zal mij niet in de ontsnapping zien"

Predictor

Mathieu van der Poel en Bauke Mollema worden drie keer genoemd in The Predictor van Eurosport voor etappe 7. Diverse pundits geven in The Predictor hun voorspelling voor de winnaar van de etappe en tot twee keer toe wordt Mollema genoemd. Ook Van der Poel kan op een nominatie rekenen. De kans op MVDP lijkt trouwens groter, aangezien Mollema waarschijnlijk bij het roze van Trek in de buurt moet blijven.

Giro d’Italia | Predictors Europort houden rekening met nieuwe aflevering van Hollands glorie

De Gendt heeft er zin in

Thomas de Gendt heeft gekozen voor de vlucht. Hij rijdt een minuutje voor het peloton uit en lijkt zo zeker van een plekje in de groep. Hij rijdt een minuutje voor het peloton uit, waar meer renners een ontspanning op poten proberen te zetten. Ook Van der Poel meldt zich vooraan het peloton om te sleuren.

Achtergrond

De sprinters hebben hun kansen gehad. En gepakt. Of gemist. Maar de rappe mannen dienen nu weer geduld op te brengen, want het parcours van de Giro d’Italia hoort nu eenmaal op en af te lopen. Dat is vrijdag zeker het geval, als het peloton over een stap van 196 kilometer Diamante verruilt voor Potenza.
De rit lijkt bij uitstek te zijn gemaakt voor een groepje vluchters, maar ook de mannen van het klassement mogen zich zeker niet verrekenen. Een slechte dag of inzinking kan je ook in een rit als deze duur komen te staan. En met een passage van cols van de eerste en tweede categorie kunnen de benen niet al te slecht zijn.

Giro d’Italia | Alweer ideale rit voor Van der Poel? Dit is het profiel van etappe 7 naar Potenza

Venijn in staart

Los van de diverse cols en een afdaling richting de streep kan het venijn ‘m nog wel eens serieus in de staart zitten. De slotfase kan dankzij de oplopende slotkilometer als ‘explosief’ worden omschreven. Op en af dus, zonder het echte hooggebergte aan te doen en een oplopende strook naar de streep…
Dat klinkt als ideaal voor Van der Poel. We krijgen vrijdag vanzelf mee of dat inderdaad het geval is. Van der Poel was zelfs actief in de etappe richting de Etna en hij loopt volop te grappen en te grollen, dus de vorm lijkt goed te zijn. Dat wil niet direct zeggen dat MVDP ook wint, maar hij rijdt zelden anoniem mee en richtte het vizier op nieuwe kansen.
Dit is zo’n nieuwe kans!

Giro d’Italia | “Ik ga weer op jacht naar ritzeges” - Van der Poel verruilt roze voor paars

Algemeen klassement

1. Juan Pedro Lopez 23:23:40
2. Lennard Kamnä +0:38
3. Rein Taaramäe +0:58
4. Simon Yates +01:42
5. Mauri Vansevenant +01:47
6. Wilco Kelderman +01:55
7. João Almeida +01:58
8. Pello Bilbao +02:00
9. Richie Porte +02:04
10. Romain Bardet +02:06
Bekijk de volledige klassementen

WAAR KIJK JE?

De Giro d’Italia is ook in 2022 van de eerste tot en met de laatste kilometer exclusief en live op Eurosport en discovery+. Dagelijks verzorgen Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon het commentaar bij de etappes. Elke dag volgt na de finish een Kop over kop-show. Mis dus niks van de 105e Giro d'Italia en stem je tv af op Eurosport of kies voor een geheel reclamevrije stream op discovery+.
Giro d'Italia
Giro d'Italia | "Laatste week van grote ronde is een mentaal spel" Bouwman over etappezege
13 UUR GELEDEN
Giro d'Italia
Giro d'Italia | Live - Voorlaatste etappe bomvol loodzware beklimmingen - Volg ons liveblog
14 UUR GELEDEN