Premium
Wielrennen

Giro d'Italia | Inclusief Kop over Kop

03:44:04

Herhaling
Alles wat je moet weten over de 105e Giro d'Italia
Deze Nederlandse en Belgische renners staan op de startlijst van de Giro
Vijf etappes die je de komende weken absoluut niet mag missen
Wat kan Dumoulin in zijn favoriete grote ronde?
Dit liveblog wordt bijgewerkt vanaf de start van onze uitzending. Dat is zaterdag rond 13:50 uur. Alle etappes worden vanaf de start live en exclusief uitgezonden op Eurosport en discovery+.
Giro d'Italia
Giro d’Italia | Girmay beslist na nachtje slaap of hij met oogblessure Giro kan voortzetten
EEN UUR GELEDEN

Mathieu van der Poel behoudt roze, Yates pakt dagzege

Mathieu van der Poel blijkt wederom een alleskunner. Volledig in het roze bepakt en bezakt knalde de Nederlander het parcours op. Slechts drie seconden kwam hij tekort voor de dagzege. Simon Yates pakt, voor het grote publiek, verrassend de dagzege. Sean Kelly blijkt een waarzegger te zijn, de Eurosport-expert voorspelde namelijk deze zege eerder vandaag in de predictor.

Girmay verliest witte trui, Sobrero nieuwe beste jongere

Matteo Sobrero is de nieuwe beste jongere in de Giro d'Italia. Biniam Girmay verloor zijn witte trui aan de Italiaans kampioen tijdrijden. Sobrero kan ook prima een klim overleven, dus de witte trui kan de komende dagen misschien bij de Italiaan blijven.

Carapaz verliest 28 seconden

Richard Carapaz is de topfavoriet voor de Giro d'Italia. De olympische kampioen zat gisteren goed van voren, maar verliest nu 28(!) seconden op Simon Yates.

Joao Almeida tegenvallende tijdrit

Het plan van Joao Almeida van deze ochtend moet tijdwinst zijn geweest, maar niks is minder waar. De Portugees kent een prima tijdrit, maar met slechts enkele seconden tijdwinst op niet-tijdrijders zoals Romain Bardet is het resultaat tegenvallend te noemen.

Tom Dumoulin bevestigt goede vorm, hot seat van korte duur

Tom Dumoulin bevestigt met zijn tijdrit dat hij in een goede vorm verkeert. Met een tijd van 11 minuten en 55 seconden snelt de voormalig wereldkampioen tijdrijden naar de eerste tijd van de dag onder de 12 minuten. Plaatsnemen op de hot seat zit er echter niet in voor Dumoulin. Simon Yates startte een minuut later dan Dumoulin en kwam 55 seconden later over de finish. Dit betekent dat de Brit 5 seconden sneller was dan Dumoulin en dus de nieuwe snelste tijd van de dag op de borden zet.

Tweede tijd voor Thymen Arensman

Thymen Arensman zet de voorlopige tweede tijd van de dag neer. De Nederlander wordt gezien als schaduwkopman van Team DSM achter Romain Bardet. Van alle klassementsmannen was kwam Arensman gisteren wel op de grootste achterstand binnen. Met deze sterke tijdrit lukt het de Nederlander misschien om weer wat tijd goed te maken in het algemeen klassement.

Giro d'Italia | Arensman kritisch voor zichzelf - "Tijd nodig om op gang te komen"

Advies van Van Emden: "Vanaf het begin rammen"

Ondanks dat deze tijdrit niet ideaal is voor Van Emden zette de Nederlander een prima tijd neer. Na afloop maakte Van Emden de balans op. Zijn belangrijkste bevinding: "vanaf het begin rammen."

Giro d'Italia | Het interview met Jos van Emden na de tijdrit

Jos van Emden zet beste tijd neer

Jos van Emden vertelde vanochtend zelf tegen Eurosport dat deze tijdrit hem niet echt ligt, maar toch is de Nederlander voorlopig de snelste. Met een tijd van 12 minuten en 19 seconden is Van Emden de snelste renner van het eerste uur, maar terwijl de Nederlander nog onderweg is naar de hot seat gaat ploegmaat Edoardo Affini negen seconden sneller.

De predictor: Kelly en Kroon oneens over wie de snelste tijd gaat neerzetten

Karsten laat zijn oranje hart spreken en kiest voor een landgenoot als winnaar van de dag. Ook Kelly houdt zijn favoriet dichtbij huis en denkt dat een Brit vandaag de beste is.

Giro d'Italia | De predictor van de tijdrit met Karsten

De race tegen de klok is begonnen!

Etappe twee is officieel begonnen! Harm Vanhoucke is de eerste renner die van het startpodium af rolt. Jan Tratnik start als tweede en was in aanloop naar de tijdrit een favoriet voor vandaag. Een valpartij gisteren, en daardoor ook een pijnlijke pols, lijkt roet in het eten te gooien. De kasseien op de klim maken het de Sloveen extra lastig.

Starttijden van de Nederlandse deelnemers

 • Julius van den Berg 14:07 uur
 • Pascal Eenkhoorn 14:22 uur
 • Ramon Sinkeldam 14:33 uur
 • Oscar Riesebeek 14:44 uur
 • Cees Bol 14:45 uur
 • Martijn Tusveld 14:49 uur
 • Jos van Emden 14:50 uur
 • Wesley Kreder 14:53 uur
 • Gijs Leemreize 15:12 uur
 • Thymen Arensman 16:01 uur
 • Wout Poels 16:12 uur
 • Koen Bouwman 16:16 uur
 • Sam Oomen 16:25 uur
 • Tom Dumoulin 16:31 uur
 • Bauke Mollema 16:49 uur
 • Wilco Kelderman 16:51 uur
 • Mathieu van der Poel 16:55 uur

Van Emden: "Niet voor specialisten zoals ik"

De tijdrit in Boedapest is gemaakt voor Mathieu van der Poel. Dat is de mening van Jos van Emden, die zelf ook tot de specialisten gerekend mag worden. Maar niet voor vandaag, want de karakteristieken van de route komen niet overeen met de sterke punten van Van Emden.

Giro d’Italia | “Tijdrit is op het lijf van Van der Poel geschreven” - Van Emden na verkenning

Kelderman: "constant accelereren om op snelheid te komen"

De tijdrit in Boedapest gaat weliswaar over slechts 9,2 kilometer, maar toch verwacht Wilco Kelderman een zware zaterdag. De eerste tijdrit in de Giro d’Italia is namelijk een technische en eentje die eindigt met een venijnig klimmetje. “Je komt geen moment in je ritme”, aldus de troef van Bora.

Giro d’Italia | Kelderman verwacht zware tijdrit - “Je komt geen moment in je ritme”

Van der Poel als 'pink panther' op tijdritfiets

Het was zaterdag prettig wakker worden voor Mathieu van der Poel. Niet alleen omdat hij wakker werd in de roze trui, maar ook in de wetenschap dat er in Boedapest een prachtige tijdritfiets voor hem klaarstaat. Het staaltje techniek van Canyon is fel roze gespoten. Van der Poel was al niet te missen in de Hongaarse hoofdstad, maar nu maakt hij helemaal een flitsende indruk. Wat een prachtig ding!

Achtergrond

De Giro is voor Van der Poel op de eerste dag bij wijze van spreken al geslaagd, maar zijn ambities gaan verder dan dat. MVDP wil zichzelf serieus testen, kijken waar hij écht toe in staat is en presteren in een grote ronde. Constant presteren. Een tijdrit van 9,2 kilometer dwars door Boedapest is de volgende opdracht.
Voor de verandering wordt deze Giro-tijdrit eens niet gewonnen door Filippo Ganna… hij staat niet aan het vertrek. Er is geen sprake van een vlak parcours door de Hongaarse hoofdstad. Sterker, de heuvel waarop de burcht staat als finishdecor moet worden bedwongen en kent een venijnige passage waar het wegdek zelfs eventjes 14 procent oploopt.

Giro d’Italia | Dit is het profiel van etappe twee - een tijdrit van 9,2 kilometer

Dumoulin

Wie weet kan Van der Poel zijn leiderstrui behouden, maar vlak ook Dumoulin niet uit. Het was niet zomaar dat Van der Poel direct na zijn zege naar de langsrijdende Dumoulin wees. Vandaag ik, morgen jij? Zaterdag krijgen we antwoord op die vraag.
Dumoulin moet 14 tellen goedmaken op de leider en iets minder op verschillende anderen. De één is en grotere kanshebber dan de ander. Met Wilco Kelderman en Bauke Mollema staan er nog twee Nederlandse troeven zeer kort in het klassement, maar wat kunnen zij in de strijd tegen de klok?

Giro d’Italia | “Hij pakt vandaag het roze, ik morgen” - Dumoulin over roze trui Van der Poel

Kanshebbers

En natuurlijk is het niet gezegd dat de tijdrit in Boedapest – ook echt over de Donau tussen stadsdelen Boeda en Pest – zomaar weer een Nederlands feestje wordt. Mannen als Magnus Cort, Richard Carapaz, Joâo Almeida, Romain Bardet, Mikel Landa en Simon Yates moeten dit ook kunnen.
Is het niet om de dagwinst dan kan het om het roze wel eens een secondenspel worden!

Giro d’Italia | Bekijk ingezoomd en wel hoe Van der Poel wint van Girmay in strijd om roze trui

ALGEMEEN KLASSEMENT

1. Mathieu van der Poel 4:35:18
2. Biniam Girmay +0:04
3. Pello Bilbao +0:06
4. Magnus Cort +0:10
5. Wilco Kelderman +0:10
6. Richard Carapaz +0:10
7. Bauke Mollema +0:10
8. Diego Ulissi +0:10
9. Andrea Vendrame +0:14
10. Mattias Skjelmose Jensen +0:14
25. Tom Dumoulin +0.14

WAAR KIJK JE?

De Giro d’Italia is ook in 2022 van de eerste tot en met de laatste kilometer exclusief en live op Eurosport en discovery+. Dagelijks verzorgen Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon het commentaar bij de etappes. Elke dag volgt na de finish een Kop over kop-show. Mis dus niks van de 105e Giro d'Italia en stem je tv af op Eurosport of kies voor een geheel reclamevrije stream op discovery+.
Giro d'Italia
Giro d’Italia | Girmay vergooide uitzicht op historische triomf bijna met stuurfout
2 UUR GELEDEN
Giro d'Italia
Giro d’Italia | Girmay vergooide uitzicht op historische triomf bijna met stuurfout
2 UUR GELEDEN