Premium
Wielrennen

Giro d'Italia | Inclusief Kop Over Kop

06:15:51

Herhaling
Vijf etappes die je de komende weken absoluut niet mag missen
"Vrijdag is een echte Mathieu van der Poel-rit" - Kop over Kop over deze week
Alles wat je moet weten over de 105e Giro d'Italia
Dit liveblog wordt bijgewerkt vanaf de start van onze uitzending. Dat is donderdag rond 12:25 uur. Alle etappes worden vanaf de start live en exclusief uitgezonden op Eurosport en discovery+.
Giro d'Italia
Wielrennen | Colbrelli geïnspireerd door Eriksen en dankbaar voor 'tweede leven'
07/06/2022 OM 14:57

Bol komt niet aan sprinten toe

Cees Bol mocht van Team DSM voor zijn kans gaan, maar het ging mis. Bol probeerde een gaatje voor zichzelf te creeëren, maar kreeg een beuk van Fernando Gaviria en kon meesprinten vanaf dat moment vergeten. Verkeken was de kans op een goed resultaat...

Giro d’Italia | Bol ziet sprintkansen in rook opgaan door beuk van Gaviria

Démare wint etappe

Het is... het is Démare! Arnaud Démare sprint voor de tweede dag op rij naar de dagzege. Tijdens een chaotische sprint waarin iedereen elkaar dwars zit en boos maakt, ontwikkelt de Fransman op het juiste moment de hoogste topsnelheid waarna hij mag juichen. Het was close ten opzichte van Caleb Ewan, maar het is opnieuw raak voor Démare.

Giro d'Italia | Demare is weer de snelste in etappe 6

Quick-Step Alpha Vinyl verveelt zich

De Giro staat normaal bol van het spektakel, maar vandaag blijft dat voorlopig uit. Er gebeurt vrij weinig in deze zesde etappe en Quick-Step Alpha Vinyl vraagt zich dan ook hardop af of deze rit ooit gaat eindigen. Wij stemmen voor optie 2.

Tegenaanval alweer voorbij

De mannen van Drone zijn alweer uitgehopt en terug ingerekend door het peloton. Een soort schijndemarrage deluxe.

Tegenaanval Drone Hopper

De mannen van Drone Hopper hebben zich lang genoeg schuil gehouden in het peloton en kiezen voor de tegenaanval. Met drie man sterk maar liefst. Ravanelli, Sepúlveda en Tagliani gaat op jacht naar Rosa. Ze moeten nog dik drie minuten dichtrijden. Het peloton volgt op 4:30 van Rosa.

Eenzame vluchter

We hebben een vluchter! Diego Rosa (EOLO) durft het aan en rijdt in zijn eentje voor het peloton uit. Hij heeft een marge van 2:30 gepakt. In het algemeen klassement staat hij op 10 minuten, dus van enige dreiging voor de roze trui is geen sprake.

Davis positief over kansen Caleb Ewan

Sportdirecteur van Lotto-Soudal Allan Davis is positief gestemd over de kansen van Caleb Ewan in de zesde etappe van de Giro. De Australier stond voor het begin van de etappe Eurosport te woord en heeft veel vertrouwen in zijn landgenoot.

Eenkhoorn en Mollema met vrolijke noot

Op een of andere manier is er weinig actie in het peloton na de officiële start van de zesde etappe. De renners houden zich koest. We zien hier en daar wel een uitval, maar dat moet vooral als grapje worden opgevat. Ook Eenkhoorn en Mollema proberen de boel in de maling te nemen.

Giro d’Italia | Eenkhoorn en Mollema halen grap uit door voor de schijn te demarreren

Geen demarrage bij de start

Nou ja, niet eens een demarrage bij de officiële start van de etappe! Zelfs de mannen van Drone Hopper houden zich koest. De ploeg van Lotto-Soudal controleert het peloton. Misschien is dat wel geen toeval, na het achteropraken van Caleb Ewan gisteren door materiaalpech.

Wonderbaarlijke val Oomen

Grote kans dat Sam Oomen vandaag opstapt met een beurse knie. De renner van Jumbo-Visma ging na de finish in Messina op wonderlijke wijze onderuit… Oomen wilde een bidon afgeven aan een supporter, maar die had een tasje in zijn hand. Dat tasje eindigde in het voorwiel van Oomen, die pardoes van zijn fiets kukelde. Een en ander is vastgelegd op video.

Transfer

Het peloton heeft direct na de sprint in Messina de oversteek gemaakt naar het vasteland van Italië. Hoe zo’n transfer precies in zijn werk gaat, kunnen we bekijken dankzij deze video gemaakt door het team van Astana Qazaqstan.

Achtergrond

De sprintersploegen staan donderdag in Palmi ongetwijfeld vol revanchegevoelens aan de start. Arnaud Démare won weliswaar de sprint in Messina, maar had wel het ‘geluk’ dat Cavendish en Ewan ontbraken toen de laatste rechte strook de beslissing vormde.
En niet om iets af te doen aan het voorbereidende werk van Ramon Sinkeldam, maar dit keer lijkt het om het echie te gaan. Met alle kanonnen vooraan. Het enige klimmetje stelt nóg minder voor dan woensdag en dus kunnen zelfs snode plannen van Van der Poel en Alpecin-Fenix geen roet meer in het eten gooien.

Giro d’Italia | Peloton bereikt in rit 6 het vasteland en profiel lijkt gemaakt voor een sprint

Bol

Een colletje van de vierde categorie mag toch geen enkel probleem vormen? Overigens is Cees Bol (Team DSM) beloofd dat hij in deze etappe voor eigen kansen mag gaan. Wie weet kan hij beter presteren dan ploegmaat Alberto Dainese.
De etappe van Palmi naar Scalea kent een lengte van 192 kilometer en grote kans dat we een flink deel van die 192 kilometer aftellen naar de ontknoping. Hopelijk wordt het een dag waarop Tom Dumoulin verder kan herstellen van zijn ontploffing op de Etna, maar dat antwoord volgt later pas.

Giro d'Italia | "Niemand heeft zoveel vrienden als Juan Pedro López" - Koen de Kort over roze trui

Algemeen klassement

1. Juan Pedro Lopez 18:21:03
2. Lennard Kamnä +0:39
3. Rein Taaramäe +0:58
4. Simon Yates +01:42
5. Mauri Vansevenant +01:47
6. Wilco Kelderman +01:55
7. Pello Bilboa +02:00
8. João Almeida +02:00
9. Richie Porte +02:04
10. Romain Bardet +02:06
Bekijk de volledige klassementen

WAAR KIJK JE?

De Giro d’Italia is ook in 2022 van de eerste tot en met de laatste kilometer exclusief en live op Eurosport en discovery+. Dagelijks verzorgen Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon het commentaar bij de etappes. Elke dag volgt na de finish een Kop over kop-show. Mis dus niks van de 105e Giro d'Italia en stem je tv af op Eurosport of kies voor een geheel reclamevrije stream op discovery+.
Giro d'Italia
Giro d'Italia | "De Nederlandse wielerfan is één van de winnaars - Kop over Kop blikt terug
01/06/2022 OM 12:04
Giro d'Italia
Giro d'Italia | "INEOS reed alsof de winst al binnen was" - Kop over Kop over klassementstrijd
01/06/2022 OM 09:28