Premium
Wielrennen

Giro d'Italia | Inclusief Kop over Kop

05:21:10

Herhaling
Alles wat je moet weten over de 105e Giro d'Italia
Deze Nederlandse en Belgische renners staan op de startlijst van de Giro
Vijf etappes die je de komende weken absoluut niet mag missen
Dit liveblog wordt bijgewerkt vanaf de start van onze uitzending. Dat is vrijdag rond 12:10 uur. Alle etappes worden vanaf de start live en exclusief uitgezonden op Eurosport en discovery+.
Giro d'Italia
Giro d'Italia | Weinig verschuivingen in klassement, Bouwman terug in blauw - alle klassementen
10 UUR GELEDEN

VAN DER POEL WINT!

Mathieu van der Poel wint de eerste etappe van de Giro. Hij verslaat op de streep Biniam Girmay.

Demarrage

Lawrence Naesen glipt weg uit het peloton en rijdt solo. Ineos leidt de achtervolging voor Richard Carapaz.

Van der Poel van voren

Matthieu van der Poel en zijn ploeg laten zich van voren zien. De renners zijn inmiddels begonnen aan de slotklim.

Valpartij!

Valpartij in het peloton. Pello Bilbao (Bahrain-Victorious) is het voornaamste slachtoffer. Ook Harm Vanhoucke (Lotto-Soudal) lag erbij.

Koplopers ingelopen

Mattia Bais en Filipo Tagliani worden bedankt voor hun moeite. Het peloton heeft de twee rijders ingerekend en maken zich op voor de slotklim.

Slotklim komt dichterbij

De renners geraken steeds dichterbij bij de aankomst in Visegrád. Hoewel de klim niet steil is, is die wel redelijk lang. Het is afhankelijk van de snelheid van het peloton of de sprinters mee kunnen doen om de eindzege.

Profiel slotklim

Foto: Eurosport

Peloton sprint niet voor bonificatieseconden

Tagliani kwam bij de tussensprint in Esztergom als eerste over de streep, voor zijn medevluchter Bais. In het peloton werd niet gesprint om de laatste bonificatieseconde. Thomas de Gendt raapte de seconden zonder te sprinten op.

Tussensprint

Het peloton nadert de tweede tussensprint van de dag. Op deze tussensprint zijn geen punten voor het sprintklassement te verdienen, maar punten voor het tussensprintklassement. Belangrijker is dat daar ook drie, twee en een bonificatieseconden daar te verdelen zijn.

Vijftig kilometer te gaan

De renners hebben vandaag nog vijftig kilometer te rijden. De twee koplopers kunnen een ritzege uit hun hoofd zetten want hun voorsprong bedraagt nog slechts anderhalve minuut. Julius van den Berg (EF Education First) neemt het peloton op sleeptouw.

Nieuwe bijnaam Dumoulin

Tom Dumoulin heeft als bijnaam de Vlinder van Maastricht. Karsten Kroon hoorde van hem dat hij niet blij was met die bijnaam. Jeroen en Karsten kwamen uit op de Zilverreiger van Kanne. Bekijk hier het fragment waarin Jeroen en Karsten de nieuwe bijnaam uitleggen.

Giro d’Italia | De zilverreiger van Kanne - over de nieuwe bijnaam van Dumoulin

Stilte voor de storm

Het peloton nadert de kopgroep op drie minuten. Het peloton lijkt tevreden met deze achterstand en komt nauwelijks dichterbij. De maximale voorsprong van de kopgroep bedroeg 10.33 minuten. Zo makkelijk als de kopgroep weg reed, zo makkelijk maakt het peloton de achterstand goed.

Lek

Mark Cavendish rijdt lek. Hij lijkt geen stress te hebben en vervolgt rustig zijn weg richting het peloton.

Tussensprint

Filippo Tagliani wint de eerste tussensprint van de Giro. Van het peloton is Giacomo Nizzolo de snelste, heeft hij zijn zinnen gezet op de sprinttrui dit jaar?

Voorspellingen etappe 1

Bekijk hier wie de favorieten voor de eerste etappe zijn volgens onze experts.

Giro d'Italia | The Predictor - Experts voorspellen winnaar etappe 1

Voorsprong slinkt

De voorsprong van de koplopers loopt snel terug door het werk van Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert). Inmiddels hebben de twee ploeggenoten nog een voorsprong van minder dan zes minuten.

Tagliani in de Ronde van Griekenland

De koplopers Mattia Bais en Filipo Tagliani hebben beiden geen profzege op hun naam staan. Dit jaar kwam Tagliani het meest dichtbij in de Ronde van Griekenland. Hij eindigde in de tweede etappe als derde. De Ronde van Griekenland kende dit jaar enkele gevaarlijke situaties. Zo moesten de renners in de eerste etappe enkele voetgangers ontwijken.

Ronde van Griekenland | Winnaar eerste rit Gate moet nog even enkele voetgangers ontwijken

The Predictor

Wie wint er volgens de Eurosport-experts deze Giro? Onze eigen Karsten Kroon zet zijn geld op Romain Bardet.

Giro d'Italia | Eurosport-analisten Kroon en Eisel voorspellen verrassende winnaar roze trui

Peloton zet achtervolging in

De voorsprong van de kopgroep groeide uit naar meer dan tien minuten. Inmiddels heeft het peloton de achtervolging ingezet en is de voorsprong geslonken naar 9.33 minuten. Alpecin-Fenix en Team DSM leiden het peloton.

Voorsprong kopgroep groeit

Het peloton geeft Bais en Tagliani alle ruimte. De voorsprong groeit uit naar vijf minuten.

Giro d'Italia 2022 officieel gestart

De renners zijn officieel begonnen aan hun eerste etappe van Boedapest naar Visegrád. Ploeggenoten bij Drone Hopper - Androni Giocattoli Mattia Bais en Filipo Tagliani lijken de kopgroep van de dag te vormen.

Mathieu van der Poel in staart van peloton

Mathieu van der Poel laat zich in de geneutraliseerde ronde nog niet van voren zien. De man van Alpecin-Fenix zit achter in de groep te praten met zijn landgenoot Pascal Eenkhoorn van (Jumbo-Visma)

Rijders vertrokken

De rijders zijn begonnen aan de 105e Giro d'Italia. Ze rijden nu een geneutraliseerd rondje door de Hongaarse hoofdstad.

Van der Poel vindt slotklim niet moeilijk

Eigenlijk is het wel een loper. Hij is niet super lastig, maar het gaat sowieso pijn doen. Het is genoeg om de sprinters pijn te doen, maar niet om te lossen. Ik vind hem zelf wat makkelijker dan de Cipressa.

Giro d'Italia | Van der Poel denkt dat slotklim niet zwaar genoeg is

Achtergrond

Van der Poel ruikt kansen om in de eerste dagen van de Giro, op Hongaarse bodem, een gooi te doen naar de roze trui. “Ik ga ervoor”, zegt MVDP letterlijk, al wijst hij er ook op dat hij niet zeker weet of het vrijdag lukt om alle sprinters eraf te rijden op het slotklimmetje naar het kasteel van Visegrád.
Desondanks noemt ook iemand als Alejandro Valverde, toch niet de minste, Van der Poel als favoriet voor de eerste rit. Biniam Girmay lijkt ook iemand om tijdens de eerste etappe in de gaten te houden, net als de rappe mannen met inhoud Caleb Ewan en Pello Bilbao, die zeker een helling kunnen verteren.

Giro d’Italia | Pakt Van der Poel direct roze trui? Dit is het profiel van de eerste etappe

Dumoulin

De puntentrui is voor Van der Poel dan weer geen doel op zich, maar je weet nooit hoe zoiets zich ontwikkelt. Als iemand ertoe in staat is om in verschillende ritten kort te finishen, dan is het wel de renner van Alpecin-Fenix, die trouwens niet in het donkerblauw, maar in een groen tenue rijdt.
Verwacht kort na vertrek nog niet direct veel van Tom Dumoulin. De Nederlander is met een duidelijk plan naar de Giro gekomen – de winnaar van 2017 wil kijken hoe ver hij kan komen in het algemeen klassement van zijn favoriete ronde – maar de roze trui lonkt voor hem totaal niet, zeker niet tijdens de eerste etappe.
De finish van de eerste etappe van de Giro wordt verwacht tegen 17:00 uur.

Giro d'Italia | "Ik begin mij steeds beter te voelen" - Hoopgevende woorden van Tom Dumoulin

WAAR KIJK JE?

De Giro d’Italia is ook in 2022 van de eerste tot en met de laatste kilometer exclusief en live op Eurosport en discovery+. Dagelijks verzorgen Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon het commentaar bij de etappes. Elke dag volgt na de finish een Kop over kop-show. Mis dus niks van de 105e Giro d'Italia en stem je tv af op Eurosport of kies voor een geheel reclamevrije stream op discovery+.
Giro d'Italia
Giro d'Italia | Van der Poel over laatste week: "Ik hoop beter uit de Giro te komen"
10 UUR GELEDEN
Giro d'Italia
Giro d'Italia | Van der Poel over laatste week: "Ik hoop beter uit de Giro te komen"
10 UUR GELEDEN