Premium
Wielrennen

Giro d'Italia | Inclusief Kop Over Kop

05:13:11

Herhaling
Vijf etappes die je de komende weken absoluut niet mag missen
"Lichaam reageert niet zoals ik wil” - Dumoulin komt binnen op grote achterstand
"Ik ga weer op jacht naar ritzeges” - Van der Poel verruilt roze voor paars
Alles wat je moet weten over de 105e Giro d'Italia
Dit liveblog wordt bijgewerkt vanaf de start van onze uitzending. Dat is woensdag rond 11:20 uur. Alle etappes worden vanaf de start live en exclusief uitgezonden op Eurosport en discovery+.
Giro d'Italia
Wielrennen | Colbrelli geïnspireerd door Eriksen en dankbaar voor 'tweede leven'
07/06/2022 OM 14:57

Winnaar

Arnaud Démare wint de sprint in Messina! Van der Poel liet het lopen. We zagen wel goed voorbereidend werk van Ramon Sinkeldam voor Démare. Fernando Gaviria kwam als tweede binnen, Giacomo Nizzolo werd derde. Dat Biniam Girmay aan de finish kwam, was een klein wonder. Hij eindigde bijna in de hekken en bleef maar nipt overeind. Pascal Eenkhoorn was op plek vijftien de beste Nederlander.

Giro d'Italia | Arnaud Démare wint sprint zonder topfavorieten Caleb Ewan en Mark Cavendish

Finale

Nog een kilometer of vijftien tot de streep. Op naar de massasprint of een andere vorm van ontknoping! Het loopt nog een beetje af in de slotfase en op 800 meter van de finish is een haakse bocht ingetekend. Wie weet levert dat nog verassingen op…

Aftellen

We tellen de kilometers af. Het lijkt er niet op dat Cavendish en Ewan nog kunnen meedoen aan een eventuele sprint. Ze rijden nog steeds op achterstand. De finale is overigens niet zo simpel als het misschien mag lijken. Op 800 meter van de finish ligt nog een behoorlijk haakse komt. Komt een peloton daar ongeschonden doorheen?

Hergroepering aanstaande

Het peloton staat op het moment om de kopgroep in te rekenen. Dit alles op z’n 72 kilometer van de finish. Ondertussen rijdt Cavendish meer dan twee minuten achter datzelfde peloton en zit Ewan daar nog weer achter. Van Démare kan het haast niet anders of hij maakt weer deel uit van de grote groep. Het lijkt erop dat we een leuke finale tegemoet gaan.

Sprinters inderdaad gelost

Er is met minuten gegooid tijdens de beklimming, door de impuls van Mathieu van der Poel en Alpecin-Fenix. Arnaud Démare, Mark Cavendish en Caleb Ewan rijden stuk voor stuk op achterstand. De één zit verder van achteren dan de ander. Het wordt interessant of het peloton ze laat terugkeren. In het geval van Ewan lijkt dat lastig te worden; hij rijdt op vijf minuten. Maar het is nog 95 kilometer tot de meet.

Van der Poel heeft er zin in

Van der Poel en Alpecin besluiten koers te maken op de klim van tweede categorie halfweg koers. En direct moeten Cavendish en Ewan lossen. Dat is op zich geen verrassen, al ogen de sprinters niet heel fit zodra de weg een beetje oploopt. Eens zien hoe groot het verschil wordt. Gaan we minuten zien? Grappig genoeg vertelde MVDP pas tijdens de etappe te besluiten wat te doen. Eerst de benen eens voelen. Tof!

Giro d’Italia | “Paars is ook een mooie kleur” - Van der Poel niet rouwig om verlies roze trui

De Gendt-klassement

Ondertussen ook heel belangrijk: het De Gendt-klassement. Thomas heeft een voorsprong gepakt van dik zeven minuten en gaat daarmee aan de leiding. Aimé zal een list moeten verzinnen! Verder hebben we een tussensprint gezien met punten voor de paarse trui als inzet. Biniam Girmay raapte enkele puntjes op, Mathieu van der Poel had geen belangstelling. Het gat met de kopgroep is zo’n drie minuten.

Jumbo-Visma reageert na tijdverlies

Jumbo-Visma was één van de grote verliezers tijdens de etappe op de Etna. Geen enkele renner kon met de voorsten mee, afgezien van Gijs Leemreize die een tijdje in de kopgroep zat. Maar ook hij moest de koplopers uiteindelijk laten gaan, terwijl Tom Dumoulin veel tijd verloor. Hoe moet het nu verder? Addy Engels reageert vanuit de ploegleiding.

Giro d'Italia | "We gaan gewoon op dezelfde voet verder" - Addy Engels na Etna-etappe

Kopgroep knijpt er gelijk tussenuit

Het lijkt erop dat we al een kopgroepje hebben, bestaande uit vijf renners. En opnieuw zit er twee man van Drone Hopper-Androni Giocattoli bij. Dit keer zijn het Mattia Bais en Filippo Tagliani. Zij krijgen gezelschap van Jaakko Hänninen (AG2R), Alessandro Tonelli (Bardiani) en Mirco Maestri (EOLO). Het vijftal rijdt inmiddels anderhalve minuut voor het peloton uit.

Dumoulin

Voor Tom Dumoulin staat de tocht van Catania naar Messina in het teken van herstellen. Hij zegt een aantal dagen nodig te hebben voor herstel, na het vroege afhaken op de Etna. Dat vroege afhaken stelt hem zeer teleur en dus moet er omgeschakeld worden. Dat gebeurt niet één-twee-drie, daar gaat wat tijd overheen. Laten we hopen dat Dumoulin er doorheen komt!

Giro d’Italia | “Zelfs in ontsnapping kan ik nu niet winnen” - Dumoulin moet paar dagen herstellen

Vroege start

Het peloton rolt al voor 12:00 uur door de starten van Catania en ook de finish zal eerder op de dag zijn. Zo rond de klok van 16:00 uur. Een mooi moment dus om de televisie aan te zetten en af te stemmen op Eurosport, terwijl we ook dit liveblog voor geopend verklaren!

Achtergrond

Met de Etna in de benen is het tijd om de tocht over Sicilië te vervolgen. Dat gebeurt woensdag met een etappe over 174 kilometer, van Catania naar Messina. Wie Messina zegt, zegt Vincenzo Nibali. Het kan niet anders dan als eerbetoon aan de Haai van Messina worden gezien dat de Giro zijn geboorteplaats aandoet.
De tweevoudig winnaar, inmiddels 37 jaar oud, zal niet vaak meer opstappen voor een Giro en daarom is dit het juiste moment om de Italiaan nog eens te eren. Dat doet de organisatie. Maar niet met een finish bergop. Die was gisteren op de Etna.
Dit betekent niet dat er niet hoeft te worden geklommen. Er wordt wel iets van de sprinters verlangd voordat ze mogen uitmaken wie er met de dagzege vandoor gaat. De Portella Mandrazzi moet worden bedwongen, een klim van de tweede categorie. Grote kans dat er wel iemand is geïnteresseerd in de bergpunten.

Giro d’Italia | Op naar de woonplaats van Nibali - dit is het profiel van etappe 5!

Sprint Van der Poel mee?

Daarna volgt deel twee van de etappe, met een afzink en een vlak gedeelte dat in totaal een kleine honderd kilometer beslaat. Dit moet genoeg zijn voor Mark Cavendish, Caleb Ewan, Arnaud Démare en andere rappe mannen om de aansluiting te hervinden.
Mathieu van der Poel kan wellicht een bonus oprapen voor de puntentrui. Hij verruilt roze woensdag voor paars en hoeft niet langer de sprint aan te trekken voor Jakub Mareczko, want de sprinter van Alpecin moest opgeven tijdens de rit naar de Etna.
Wel doemt er een nieuwe kans op voor Cees Bol en Alberto Dainese van Team DSM.

Giro d’Italia | “Ik ga weer op jacht naar ritzeges” - Van der Poel verruilt roze voor paars

Algemeen klassement

1. Juan Pedro Lopez 14.17.07
2. Lennard Kamnä +0:39
3. Rein Taaramäe +0:59
4. Simon Yates +01:42
5. Mauri Vansevenant +01:47
6. Wilco Kelderman +01:55
7. Pello Bilboa +02:00
8. João Almeida +02:00
9. Richie Porte +02:04
10. Romain Bardet +02:06

Waar kijk je?

De Giro d’Italia is ook in 2022 van de eerste tot en met de laatste kilometer exclusief en live op Eurosport en discovery+. Dagelijks verzorgen Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon het commentaar bij de etappes. Elke dag volgt na de finish een Kop over kop-show. Mis dus niks van de 105e Giro d'Italia en stem je tv af op Eurosport of kies voor een geheel reclamevrije stream op discovery+.
Giro d'Italia
Giro d'Italia | "De Nederlandse wielerfan is één van de winnaars - Kop over Kop blikt terug
01/06/2022 OM 12:04
Giro d'Italia
Giro d'Italia | "INEOS reed alsof de winst al binnen was" - Kop over Kop over klassementstrijd
01/06/2022 OM 09:28