De finish op het Santuario di Castelmonte viel op z’n minst bijzonder te noemen, door een bocht kort voor de streep. Aangezien er vijf man tegelijk op de bocht afstormde om als eerste het laatste rechte stuk op te draaien, moest er wel iemand aan het kortste eind trekken.
Het kortste strootje was in handen van Mauro Schmid, die vol in de remmen moest om een botsing te ontwijken. Daarmee was het pleit beslecht; Bouwman zegevierde. Maar de jury nam wel eventjes tijd om de uitslag officieel te maken. Dit gebeurde pas na bestudering van de videobeelden.
“Nee, eigenlijk hebben we er ’s avonds weinig over gesproken. Ik heb even gebeld met een trainer van Quick-Step die vroeger ook mijn trainer is geweest. Hij was heel duidelijk. Niks aan de hand… Quick-Step is wel even gaan kijken naar de beelden, maar vrij snel werd duidelijk dat ik mijn lijn hou en een goede bocht rijd”, aldus Bouwman.
Giro d'Italia
Wielrennen | Colbrelli geïnspireerd door Eriksen en dankbaar voor 'tweede leven'
07/06/2022 OM 14:57

Giro d’Italia | De gekke laatste bocht en winnende move van Bouwman nader bekeken

Quick-Step

Ook is er nog eventjes contact geweest tussen winnaar Bouwman en nummer twee Schmid, die zwaar teleurgesteld over de streep kwam en ietwat cynisch zijn duim opstak naar de winnaar in de blauwe trui. “Ik heb Mauro een berichtje gestuurd en hij zei precies hetzelfde als de trainer. Voor ons en de ploegen is daarmee de keus af. Het is een eerlijke sprint geweest.”
Wat betreft de historie op het gebied van de blauwe trui wilde Bouwman, hoewel zeker van de winst in het klassement, nog niet te ver voor de muziek uit lopen. “Ik moet nog finishen hè. Ik heb voor mezelf al historie geschreven met twee zeges. Die pakken ze me nooit meer af. Ik ben er superblij mee. En het ziet er heel goed uit voor een stukje extra historie in Verona.”

Giro d’Italia | Uithijgen met Bouwman na veiligstellen van zowel blauwe trui als ritwinst

WAAR KIJK JE?

De Giro d’Italia is ook in 2022 van de eerste tot en met de laatste kilometer rechtstreeks te volgen op televisie en internet. Mis niks van de 105e Giro en stem je tv af op Eurosport of kies voor een geheel reclamevrije stream op discovery+.
Giro d'Italia
Giro d'Italia | "De Nederlandse wielerfan is één van de winnaars - Kop over Kop blikt terug
01/06/2022 OM 12:04
Giro d'Italia
Giro d'Italia | "INEOS reed alsof de winst al binnen was" - Kop over Kop over klassementstrijd
01/06/2022 OM 09:28