Het was voor Cavendish zijn zestiende zege op Italiaanse bodem en eentje waar hij in absolute tijd lang op heeft moeten wachten, omdat de Giro zo’n negen jaar lang niet op zijn programma stond. Maar nu is hij terug en staat hij direct op het podium.
Opvallend was dat Cavendish al zo’n driehonderd meter voor de streep op kop kwam, maar hij slaagde er op zijn oude dag – hij is 36 jaar – alsnog in om het vol te houden. De Brit tilt zijn aantal overwinningen van Giro-ritten nu naar zestien.

Giro d’Italia | “Schmid was nergens te bekennen” - Cavendish ondanks winst kritisch over ploegmaat

Giro d'Italia
Wielrennen | Colbrelli geïnspireerd door Eriksen en dankbaar voor 'tweede leven'
07/06/2022 OM 14:57

Ewan slechts achtste

Arnaud Démare eindigde als tweede, Fernando Gaviria kwam als derde binnen. Ook Biniam Girmay wilde zich mengen in de strijd om de dagwinst, maar de Eritreeër kwam wat ingesloten te zitten waardoor hij nooit zijn gewenste topsnelheid kon ontwikkelen.
De mannen van Team DSM, Alberto Dainese en Cees Bol, kwamen eigenlijk geen moment in het stuk voor. Ze bolden als negende en dertiende over de streep. Hetzelfde gold overigens voor de misschien wel favoriete Caleb Ewan. Hij werd slechts achtste.
Mathieu van der Poel blijft in het roze en trekt zijn mooie trui dinsdag weer aan, als de rit met finish bergop de Etna op het programma staat. Het lijkt onwaarschijnlijk dat MVDP ook die dag in het roze weet te overleven, maar uit het eerste weekend, op Hongaarse bodem, heeft hij het uiterste gehaald.

Giro d’Italia | “Ik wil ook in Italië van het roze genieten” - Van der Poel is nog niet klaar

Sicilië

De etappe van Kaposvár naar Balatonfüred was verder weinig noemenswaardig. Er vertrok direct uit het officiële vertrek een kopgroepje, dat aan het einde van de dag weer wat ingerekend. Het was allemaal weinig verheffend en in feite 201 kilometer lang aftellen naar de massasprint.
Maandag is een rust- en reisdag voor het Giro-peloton, richting Sicilië.

WAAR KIJK JE?

De Giro d’Italia is ook in 2022 van de eerste tot en met de laatste kilometer exclusief en live op Eurosport en discovery+. Dagelijks verzorgen Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon het commentaar bij de etappes. Elke dag volgt na de finish een Kop over kop-show. Mis dus niks van de 105e Giro d'Italia en stem je tv af op Eurosport of kies voor een geheel reclamevrije stream op discovery+.
Giro d'Italia
Giro d'Italia | "De Nederlandse wielerfan is één van de winnaars - Kop over Kop blikt terug
01/06/2022 OM 12:04
Giro d'Italia
Giro d'Italia | "INEOS reed alsof de winst al binnen was" - Kop over Kop over klassementstrijd
01/06/2022 OM 09:28